Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΟλόσωμη μαγνητική τομογραφία

Ολόσωμη μαγνητική τομογραφία

Η ολόσωμη μαγνητική τομογραφία αποτελεί εξέταση εκλογής, για τη διάγνωση πολλών παθήσεων, αλλά προσφέρει τόσο αξιοπιστία, όσο και ασφάλεια.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η ολόσωμη MRI-Magnetic Resonance Imaging-ολόσωμη μαγνητική τομογραφία είναι κατάλληλη για χρήση, καθώς, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και οι εικόνες είναι υψηλής ανάλυσης. Η τεχνική παρέχει λεπτομερείς εικόνες των διάφορων συστημάτων οργάνων, χωρίς να εκτίθεται ο ασθενής σε ιονίζουσα ακτινοβολία.

Η διαδικασία έχει ήδη αποδείξει την αξία της στην σταδιοποίηση των όγκων και η διαγνωστική της αξιοπιστία είναι 93%- 97%. Η ολόσωμη MRI είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους τύπους καρκίνου, που τείνουν να σχηματίσουν απομακρυσμένες μεταστάσεις, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου.

Η  ολόσωμη MRI μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οστικές μεταστάσεις ως εναλλακτική του σπινθηρογραφήματος οστών. Σε αντίθεση με το σπινθηρογράφημα, το οποίο απαιτεί την δραστηριότητα των οστεοβλαστών, η εφαρμογή των πρωτονίων στην ανάλυση των όγκων επιτρέπει ακριβής ανάλυσή τους με την MRI. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, πως η MRI είναι, τουλάχιστον, τόσο ευαίσθητη, όσο το σπινθηρογράφημα και ιδιαίτερα στις οστικές μεταστάσεις.
Η ολόσωμη MRI αναδεικνύει καλύτερα τους ιστούς σε σπονδυλική στήλη και πύελο. Σε μια πρόσφατη μελέτη, αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν 53 από 60 μεταστάσεις σε 25 διαφορετικούς ασθενείς, όπως και στο σπινθηρογράφημα. Ενώ, μερικές μεταστάσεις στα πλευρά και στο κρανίο δεν αναδείχθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκε η ολόσωμη MRI, αναδείχθηκαν στη σπονδυλική στήλη, στην πύελο και στα μηριαία οστά.
Η ολόσωμη MRI βοηθά να αναδειχθούν οι μεταστάσεις, σε συνδυασμό με τα γειτονικά μαλακά μόρια και τα όργανα, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη άποψη των προσβεβλημένων οργάνων.
Η σταδιοποίηση, η οποία μπορεί να γίνει με την MRI σε μεταστάσεις οστικές, ηπατικές και ενδοκρανιακές είναι καλύτερη απ’ ότι με Αξονικό Τομογράφο και χωρίς, ο ασθενής να δεχθεί ακτινοβολία. Σε μια πρόσφατη μελέτη σε 17 ασθενείς με καρκίνο μαστού η ολόσωμη MRI ανέδειξε 11 οστικές μεταστάσεις, 5 ηπατικές και 3 ενδοεγκεφαλικές, ενώ ο έλεγχος με αξονικό ανέδειξε μόνο τις ηπατικές και σε 3 μόνο από τους 17 ασθενείς.
Παρόμοιο ρόλο μπορεί να παίξει και το PET/CT στις ίδιες ομάδες ασθενών, με μεταστατικό καρκίνο.
Σε περιστατικό ενός όγκου, σε μια έγκυο γυναίκα, οι πληροφορίες για σταδιοποίηση με την MRI είναι ίδιες με το PET/CT, χωρίς η ασθενής να μπει στη διαδικασία να δεχθεί ακτινοβολία και ραδιενέργεια αντίστοιχα.
Η MRI, επίσης, είναι ουσιαστικό εργαλείο για διάγνωση σε ασθενείς με πολυμυοσίτιδα, καθώς, έχει αποδειχθεί επιτυχής στην ανάδειξη προβλημάτων μυών, όπως επίσης και για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

by PREDICT

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των όγκων

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 14.webp

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μπορεί κάποιος που έχει καρδιακή βαλβίδα να κάνει μαγνητική τομογραφία;

Οι κίνδυνοι από το XGEVA

Θεραπεία του πόνου σε καρκίνο στα οστά

PET/CT και μελάνωμα

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Το PET-CT SCAN είναι σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο

Σταδιοποίηση στον καρκίνο

Πρώιμη διάγνωση καρκίνου με PET-CT

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ