Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξαρτήσειςΝέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος, που σύμφωνα με έρευνες θα βοηθήσει στη διακοπή του τσιγάρου, για όσους θέλουν να υποβληθούν σε αυτή.

Μια νέα μέθοδος, ίσως, προστεθεί σύντομα στη φαρέτρα των φαρμάκων και των τεχνικών, κατά του εθισμού στη νικοτίνη του τσιγάρου.

Πρόκειται για μια τεχνική, που ονομάζεται διακρανιακή μαγνητική διέγερση και έχει ήδη εγκριθεί στις Η.Π.Α., για την αντιμετώπιση της βαριάς μορφής κατάθλιψης.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Biological Psychiatry, η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε και σε καπνιστές. Η εν λόγω μελέτη ήταν μικρή και διεξήχθη σε 16 καπνιστές, αλλά τα συμπεράσματά της ήταν ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα, με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι καπνιστές είχαν έντονη επιθυμία για τσιγάρο όταν έβλεπαν σχετικές φωτογραφίες π.χ. έναν άνδρα να ανάβει τσιγάρο. Ωστόσο, δεκαπέντε λεπτά μετά την εφαρμογή της τεχνικής της εγκεφαλικής διέγερσης, η επιθυμία για τσιγάρο μειώθηκε κατά περίπου 30%.

Βέβαια, παραμένει αναπάντητο, το κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να επηρεάσει την δύναμη της θέλησης του καπνιστή αναφορικά με την απόφασή του να κόψει το τσιγάρο.

Οι ερευνητές, πάντως, εκτιμούν, ότι η μέθοδος αυτή δρα ενισχύοντας την παραγωγή της ντοπαμίνης, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται όταν υπάρχει στέρηση νικοτίνης.

Εάν οι έρευνες, που ακολουθήσουν οδηγήσουν στο συμπέρασμα, ότι η ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, τότε η μέθοδος αυτή θα αποτελέσει ένα επιπλέον βοήθημα για όσους έχουν πάρει την απόφαση να κόψουν το κάπνισμα. 

Οι αρχικές μελέτες ανέφεραν ότι το Deep TMS-transcranial magnetic stimulation με το πηνίο H4 πάνω από νήσο και τον προμετωπιαίο φλοιό αμφοτερόπλευρα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον εθισμό στο κάπνισμα.

Ο FDA-Food and Drug Administration έδωσε, επίσης, άδεια κυκλοφορίας σε μια συσκευή που χρησιμοποιεί Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση (TMS) ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος σε ενήλικες.

Το ποσοστό επιτυχίας για το TMS στη διακοπή καπνίσματος κυμαίνεται από 70 έως 80 τοις εκατό – με άλλα λόγια, μεταξύ επτά στους δέκα και τέσσερις στους πέντε βρίσκουν σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους μετά τη θεραπεία. 23 Ιανουαρίου 2023.

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις προσώπου κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο της τοποθέτησης της σπείρας και άγχος πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναφέρουν δυσφορία στο κεφάλι ή ήπιους πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια ή μετά τις θεραπείες TMS. Συνήθως, υποχωρεί μετά από μερικές συνεδρίες θεραπείας, καθώς, οι ασθενείς το συνηθίζουν. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που λαμβάνουν TMS, είναι πολύ καλά ανεκτή. Αν έχετε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων ή οικογενειακό ιστορικό επιληψίας ή αν έχετε άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως προβλήματα με το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, διπολική διαταραχή ή ψύχωση ή εγκεφαλική βλάβη από ασθένεια ή τραυματισμό, όπως όγκο στον εγκέφαλο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματική εγκεφαλική βλάβη, ίσως, πρέπει να αποφύγετε αυτή τη θεραπεία.

Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα για τη διακοπη του καπνίσματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 12.jpeg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Οι δέκα εντολές για την διακοπή του καπνίσματος

Πρόγραμμα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

To Zyban για τη διακοπή καπνίσματος

Ομοιοπαθητική για τη διακοπή καπνίσματος

Σύγκριση των μεθόδων διακοπής καπνίσματος

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Εμβόλιο για την διακοπή καπνίσματος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ