Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Νόσος του Bowen

Η νόσος του Bowen είναι η ανάπτυξη δυσμορφίας στις στοιβάδες του δέρματος και η σταδιακή διείσδυση στις κατώτερες από αυτές.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η νόσος του Bowen, ICD-10 D04, θεωρείται σήμερα ένα πρώιμο, μη διηθητικό στάδιο του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Εκδηλώνεται, ως επιμένουσα ερυθρόφαιη, λεπιδώδης πλάκα, που μοιάζει σαν ψωρίαση ή έκζεμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί είναι πιθανόν να διηθήσει τα βαθύτερα στρώματα.

Aίτια της νόσου Bowen

H νόσος Bowen προκαλείται εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο ή στο αρσενικό, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως τα χημικά καρκινογόνα, η ακτινοβολία, οι γενετικοί παράγοντες και τα τραύματα αποτελούν αιτίες της νόσου. Ο ανθρώπινος ιός των θηλωμάτων (HPV-Human papillomavirus), ο οποίος μεταδίδεται, κυρίως, μέσω της σεξουαλικής επαφής, αποτελεί μία από τις εκδηλώσεις της νόσου Bowen στα γεννητικά όργανα. Η ασθένεια αυτή, πιθανόν να εκδηλωθεί στους βλεννογόνους της μύτης ή του στόματος, όπως και στο δέρμα. Το εμβόλιο HPV συνιστάται για εμβολιασμό σε ηλικία 11 ή 12 ετών. Θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση των κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα και στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και της νόσου Bowen.

Διαβάστε, πατώντας, εδώ, για το εμβόλιο κατά του HPV και τις παρενέργειές του

Σημεία της νόσου Bowen

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC-Squamous Cell Carcinoma) ή καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου εκδηλώνεται ως μία επίμονη παχιά, τραχεία, λεπιδώδης βλάβη, η οποία δύναται να αιμορραγήσει εάν χτυπηθεί κατά λάθος. Συχνά, μοιάζει με θήλωμα και μερικές φορές εμφανίζεται ως μία ανοιχτή πληγή με επηρμένα όρια και εφελκίδες στην επιφάνεια, που καλύπτουν μια ρυπαρή βάση.

Οποιαδήποτε αλλαγή που παρουσιάζεται σε προϋπάρχοντα όγκο ή αν υπάρχει μία ανοιχτή πληγή που επιμένει ή εάν συμβεί η ανάπτυξη ενός νέου όγκου θα πρέπει να εξεταστούν από ειδικό.

Διάγνωση της νόσου Bowen

Όταν το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εντοπισθεί σε πρώιμο στάδιο και αφαιρεθεί άμεσα, σχεδόν, πάντα θεραπεύεται. Εάν όμως δεν αντιμετωπιστεί πρώιμα, τότε τελικά κατατρώει τους υποκείμενους ιστούς και γίνεται δύσμορφο. Ένα μικρό ποσοστό δύναται να κάνει μετάσταση σε απομακρυσμένους ιστούς και όργανα και μπορεί ακόμη να αποβεί και θανατηφόρο. Συνεπώς, ο γιατρός θα πρέπει να δει οποιοδήποτε ύποπτο όγκο, δίχως, καθυστέρηση. Η διάγνωση, συνήθως, γίνεται κατόπιν λήψης τεμαχίου ιστού (βιοψίας), που ελέγχεται στο μικροσκόπιο. Σε περίπτωση κατά την οποία, παρατηρηθούν καρκινικά κύτταρα απαιτείται θεραπεία. Καλύτερα η αφαίρεση να γίνεται χειρουργικά και σε υγιή όρια, χωρίς βιοψία και να εξετάζεται παθολογοανατομικά στη συνέχεια.

Ιστοπαθολογική εικόνα της νόσου Bowen

Τα ιστοπαθολογικά χαρακτηριστικά είναι όμοια με εκείνα του καρκινώματος in situ (προκεράτωση, ακάνθωση και δυσπλασία). Μερικές φορές παρατηρείται και κερατινοποίηση.

Θεραπεία της νόσου Bowen

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι να εξαλειφθεί το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Tο είδος της αντιμετώπισης, εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος, το σημείο εντοπισμού, το βάθος του όγκου, την ηλικία και τη γενικότερη υγεία του ασθενή.

-Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο

-Χειρουργική αφαίρεση που, μερικές φορές, απαιτείται μόσχευμα

-Ακτινοθεραπεία, που, πολλές φορές, αφήνει ουλές και νέκρωση στο δέρμα και αργότερα προκαλεί καρκίνο (καλύτερα να μη γίνεται)

-Τοπική χρήση φθοριοουρακίλης (fluorouracil). Είναι ανάλογο της πυριμιδινικής ουρακίλης και δρα, επομένως, σαν ανταγωνιστής της πυριμιδίνης, με αποτέλεσμα μείωση της σύνθεσης και της επιδιόρθωσης του DNA και τελικό αποτέλεσμα μείωση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού. Είναι, δηλαδή, χημειοθεραπευτικό φάρμακο.

Διαβάστε για τη φθοριοουρακίλη και τις παρενέργειές της, πατώντας, εδώ.

-Η imiquimod 2 φορές την ημέρα για 5 εβδομάδες είναι αποτελεσματική. Η ιμικιμόδη (imiquimod) είναι ένας τροποποιητής της ανοσοποιητικής ανταπόκρισης. Μελέτες κορεσμού δέσμευσης συνηγορούν για την ύπαρξη ενός υποδοχέα της ιμικιμόδης στην κυτταρική μεμβράνη των ανοσοκυττάρων που ενεργοποιούνται.

Διαβάστε, για την ιμικιμόδη και τις παρενέργειες της, πατώντας, εδώ.

Στις περισσότερες τοπικές χειρουργικές επεμβάσεις, χορηγείται τοπική αναισθησία.

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία της νόσου Bowen

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Υψηλής ποιότητας κρέμα κάνναβης για τον καρκίνο του δέρματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την υψηλής πιότητας κρέμα κάνναβης για τον καρκίνο του δέρματος

Cannabis Heal – Κρέμα Θεραπευτική CBD & Πρόπολη EMEDI® 50 ml

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νόσο Bowen 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νόσο Bowen 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 3.jpeg

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Νόσος Paget του μαστού

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του κόλπου

Καρκίνος του δέρματος και κάνναβη

Καρκίνος πρωκτού

Πρόληψη καρκίνου του δέρματος

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Οι υπότυποι του βασικοκυτταρικού καρκινώματος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Επόμενο άρθροΝόσος του Meniere
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ