Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς. Ο καρκίνος θυρεοειδούς αποτελεί τον πιο συχνό ενδοκρινικό όγκο, αν και είναι σπάνια νόσος και συχνότερη στις γυναίκες

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, ICD-10 C73,  είναι σχετικά σπάνια νόσος και αντιστοιχεί στο 0,6% και 1,6% όλων του καρκίνων στους άνδρες και στις γυναίκες, αντίστοιχα. Η αναλογία εμφάνισης σε γυναίκες και άνδρες είναι 2,5 προς 1 αντίστοιχα.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια κακοήθης νεοπλασία που προέρχεται από τα θυλακιώδη κύτταρα και τα κύτταρα C.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, συνήθως, εμφανίζεται στην περιοχή του τραχήλου (ή λαιμού) σαν ένα οζίδιο ή μια μάζα, που δεν προκαλεί πόνο.

Οι όζοι θυρεοειδούς είναι συχνοί και απαντούν στο 20-50% του γενικού πληθυσμού και το 5-10% είναι κακοήθεις.


Συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς

Το πρώτο σύμπτωμα καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ένα οζίδιο στην περιοχή του θυρεοειδούς. Ωστόσο, πολλοί ενήλικες έχουν μικρά οζίδια στους θυρεοειδείς τους, αλλά, συνήθως, κάτω από 5 % αυτών των οζιδίων είναι κακοήθεις. Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι ένδειξη καλής λειτουργίας του θυρεοεειδούς.

Μερικές φορές το πρώτο σημείο είναι η διόγκωση λεμφαδένων. Αργότερα, τα συμπτώματα που μπορεί να είναι παρόντα είναι πόνος στην πρόσθια περιοχή του λαιμού και οι αλλαγές στη φωνή από εμπλοκή του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, συνήθως, εμφανίζεται σε ευθυρεοειδικούς ασθενείς, αλλά τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού μπορεί να συνδέονται με έναν μεγάλο ή μεταστατικό όγκο.

Οι όζοι του θυρεοειδούς προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, όταν βρίσκονται σε άτομα κάτω των 20 ετών. Η παρουσία καλοήθων οζιδίων σε αυτήν την ηλικία είναι λιγότερο πιθανή και ως εκ τούτου η πιθανότητα για κακοήθεια είναι πολύ μεγαλύτερη.


Διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς

  • Όταν ψηλαφηθεί ο παθολογικός θυρεοειδής κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, γίνεται ένα υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η παρουσία ενός ή περισσοτέρων όζων και να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης ολόκληρου του αδένα.
  • Η μέτρηση της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH-Thyroid-stimulating hormone-Ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς) και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν υπάρχει λειτουργική νόσος του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια γνωστή αιτία καλοήθους οζώδης βρογχοκήλης.  
  • Η μέτρηση της καλσιτονίνης είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί η παρουσία μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.
  • Τέλος, για να επιτευχθεί μια οριστική διάγνωση, πριν αποφασιστεί η θεραπεία, γίνεται κυτταρολογική μετά από βιοψία με βελόνα. (καλύτερα να μη γίνεται)
  • Ανίχνευση τυχόν μεταστάσεων του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα σπινθηρογράφημα χρησιμοποιώντας ιώδιο. (καλύτερα να μη γίνεται)

Ταξινόμηση του θυρεοειδικού καρκίνου με βάση την ιστογένεση και τη διαφοροποίηση:

1. Όγκοι με θυλακιοκυτταρική διαφοροποίηση (θηλώδες, θυλακιώδες) που αποτελούν το 90%

2. Όγκοι με διαφοροποίηση των C κυττάρων (μυελοειδές)

3. Όγκοι με θυλακιοκυτταρική διαφοροποίηση και διαφοροποίηση C κυττάρων, οι λεγόμενοι μεικτοί όγκοι.

Άλλη ταξινόμηση των κακοηθών νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς είναι

-Καλά διαφοροποιημένα (θηλώδες, θυλακιώδες, μυελοειδές)

-Χαμηλής διαφοροποίησης (νησηδιακό)

-Αδιαφοροποίητο

-Άλλα (πρωτοπαθές λέμφωμα, σάρκωμα κ.α.)

Το θηλώδες μικροκαρκίνωμα είναι ένας υπότυπος του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς με μέγεθος μικρότερο από 1 cm.


Που οφείλεται ο καρκίνος θυρεοειδούς

Όπως με πολλούς τύπους καρκίνου, οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι γνωστές.

Έχει περιγραφεί το οικογενές θηλώδες καρκίνωμα (5%) και αυξημένη επίπτωση θυλακιώδους σε οικογένειες με δυσορμονογένηση.

Το θηλώδες συνοδεύει, σπάνια, κληρονομούμενα σύνδρομα με αυτοσωματικό κυρίαρχο χαρακτήρα, όπως το σύνδρομο Gardner (οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση) ή το σύνδρομο Cowden (πολλαπλά αμαρτώματα και ινοκυστική νόσος ή καρκίνος μαστού).

Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται:

•               Η εξωτερική ακτινοβολία στην περιοχή του κεφαλιού ή του λαιμού, κυρίως, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ενοχοποιείται για το θηλώδες ή τη θηλακιώδη ποικιλία του θηλώδους. Οι παρατηρήσεις έγιναν σε ενήλικες επιζήσαντες από τις ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία και από πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα (ΗΠΑ) και στα νησιά Marshall.

•               Μετά το Τσέρνομπιλ παρατηρήθηκε αύξηση του θηλώδους καρκινώματος σε παιδιά και εφήβους 5 χρονιά μετά.

•               Μετά από ακτινοβολία Χ παρατηρείται πολυεστιακό θηλώδες καρκίνωμα. Στην παιδική ηλικία μετά από ακτινοβολία για καλοήθη υπερπλαστική αμυγδαλίτιδα, αδενοειδείς εκβλαστήσεις, υπερπλασία του θύμου, εμφανίζεται θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς 30 έτη μετά. Τα νεαρά άτομα έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, γιατί ο θυρεοειδής είναι ευαίσθητος στην παιδική ηλικία. Οι ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin που έλαβαν θεραπεία με ακτινοβολία μανδύα έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς, παρόλο που ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός.

•               Καρκίνος θυρεοειδούς παρατηρείται μετά από ιχνηθέτιδα δόση 131Ι ή 99Τ για σπινθηρογράφημα και μετά από θεραπευτική δόση 131Ι για θεραπεία της νόσου Graves ή του τοξικού αδενώματος.

•               Η ιωδιοπενία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση θυλακιώδους καρκίνου θυρεοειδούς (25-40%). Η προσθήκη ιωδίου στις τροφές ελαττώνει τη συχνότητα θυλακιώδους καρκίνου και αυξάνει το θηλώδες.

•               Γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) 10-50% θυλακιοκυτταρικού παρατηρείται από χρωματοσωμιακές αναδιατάξεις με συγχώνευση γονιδίων και δημιουργία χιμαιρικών ογκογονιδίων, όπως  RET/PTC (rearranged during transfection-αναδιάταξη κατά τη διάρκεια της επιμόλυνσης/Papillary thyroid carcinoma-Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς, TRK-tropomyosin receptor kinase-κινάση υποδοχέα τροπομυοσίνης, BRA-Bilateral renal agenesis-αμφοτερόπλευρη νεφρική αγενεσία, PAX8-paired-box 8/PPARy1-Peroxisome proliferator-activated receptor-y1-Υποδοχέας-y1 ενεργοποιημένος από πολλαπλασιαστή υπεροξισώματος.

•               Το ογκογονίδιο  RET/PTC είναι ειδικό για το θηλώδες (80% σε παιδιά μετά από ακτινοβολία)

•               Σημειακές μεταλλάξεις RAS-Rat sarcoma virus-Ιός σαρκώματος αρουραίου διαπιστώνονται στα θυλακιώδη και αν συμβεί απώλεια του ογκοκατασταλτικού γονιδίου p53 ένα αδένωμα μετατρέπεται σε καρκίνο αδιαφοροποίητο.

•               Το φυσιολογικό γονίδιο RET εκφράζεται στα κύτταρα C, στα βραχέα σκέλη του χρωμοσώματος 10 και κωδικοποιεί έναν υποδοχέα τυροσινικής κινάσης. Μεταλλάξεις το μετατρέπουν σε ογκογονίδιο που προκαλεί οικογενή μυελοειδή καρκίνο. Μεταλλάξεις στην εξωκυττάρια περιοχή του υποδοχέα προκαλεί οικογενή μυελοειδή καρκίνο και τον καρκίνο του συνδρόμου ΜΕΝ-2Α/Multiple endocrine neoplasia, type 2Α/Πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία, τύπου 2Α (μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς, φαιοχρωμoκύττωμα, υπερπαραθυρεοειδισμός ενός στην ενδοκυττάρια περιοχή οικογενή μυελοειδή καρκίνο και ΜΕΝ/Multiple endocrine neoplasia, type 2Β μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς, φαιοχρωμοκύττωμα, όγκοι νευρικού συστήματος).

•               Το ογκογονίδιο RET κληρονομείται με τον επικρατούντα χαρακτήρα και ανιχνεύεται σε όλα τα κύτταρα του πάσχοντος με άμεσες γενετικές μεθόδους και μεθόδους μελέτης του DNA από περιφερικά λεμφοκύτταρα.

•               Όταν η μετάλλαξη διαπιστωθεί σε έναν ασθενή με οικογενές μυελοειδές καρκίνωμα, ελέγχονται οι συγγενείς για την ανακάλυψη φορέων και η αξιοπιστία της γενετικής δοκιμής είναι 100%.

•               Για τα νεότερα μέλη ο έλεγχος αρχίζει από τα 4 έτη και σε θετικό αποτέλεσμα συνιστάται προφυλακτική θυρεοειδεκτομή, γιατί σε αυτή την ηλικία υπάρχει μόνο η πρόδρομη βλάβη των C  κυττάρων (καλύτερα να μη γίνεται προφυλακτική θυρεοειδεκτομή).

•               Αν δε διαπιστωθεί η μετάλλαξη γίνεται διέγερση με καλσιτονίνη.

•               Σωματικές μεταλλάξεις του RET μόνο στα κύτταρα του όγκου παρατηρούνται σε ποσοστό 33% των σποραδικών μυελοειδών καρκίνων του θυρεοειδούς.


Σταδιοποίηση καρκίνου θυρεοειδούς

Η σταδιοποίηση είναι η διαδικασία για να φανεί αν και κατά πόσο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Το στάδιο του καρκίνου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τις θεραπευτικές επιλογές και την πρόγνωση της νόσου.

Η σταδιοποίηση βασίζεται στα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης, την ιστολογική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχοι, σάρωση με ραδιοϊώδιο, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία θώρακος, και/ή ΡΕΤ/CT SCAN-Positron emission tomography/computerized tomography scan.

Το σύστημα σταδιοποίησης TNM-Tumour, Node, Metastasis-Όγκος, Λεμφαδένες, Μετάσταση

Το πιο συχνό σύστημα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα στάδια του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι τo σύστημα ΤΝΜ.

Το σύστημα TNM βασίζεται σε 3 βασικά κομμάτια των πληροφοριών:

Τ δηλώνει το μέγεθος του κυρίως (πρωτοπαθούς) του όγκου και κατά πόσο έχει εξελιχθεί σε κοντινές περιοχές.

Ν περιγράφει την έκταση της εξάπλωσης σε κοντινούς (περιφερειακούς) λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες έχουν σχήμα φασολιού και είναι συλλογές των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους οποίους συχνά ο καρκίνος εξαπλώνεται πρώτα. Τα κύτταρα από καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να ταξιδέψουν στους λεμφαδένες στο λαιμό και το θώρακα.

M υποδεικνύει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (έχει κάνει μετάσταση) σε άλλα όργανα του σώματος. (Τα πιο συνηθισμένα σημεία εξάπλωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι οι πνεύμονες, το ήπαρ και τα οστά.)

T για τον καρκίνο του θυρεοειδούς (εκτός από τον αναπλαστικό)

TX: Ο πρωτοπαθής όγκος δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

T0: Κανένα στοιχείο του πρωτοπαθούς όγκου.

T1: Ο όγκος είναι 2 εκατοστά  ή μικρότερος και δεν έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή.

T1a: Ο όγκος είναι 1 εκατοστό  ή μικρότερο και δεν έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή.

T1b: Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 1 εκατοστό, αλλά όχι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά και δεν έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή.

Τ2: Ο όγκος είναι περισσότερο από 2 εκατοστά, αλλά όχι μεγαλύτερος από 4 εκατοστά δεν έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή.

Τ3: Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 4 cm, ή έχει μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται σε κοντινούς ιστούς εκτός του θυρεοειδούς.

T4a: Ο όγκος έχει οποιοδήποτε μέγεθος και έχει επεκταθεί πέρα ​​από τον θυρεοειδή αδένα σε κοντινούς ιστούς του λαιμού, όπως το λάρυγγα, την τραχεία (τραχεία), τον οισοφάγο ή το νεύρο στο λάρυγγα. Αυτό ονομάζεται μετρίως προχωρημένο στάδιο της νόσου.

T4b: Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και έχει αυξηθεί είτε πίσω προς τη σπονδυλική στήλη ή σε κοντινά μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό καλείται, επίσης, πολύ προχωρημένο στάδιο της νόσου.

T για τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς 

Όλοι οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς θεωρούνται όγκοι Τ4 κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

T4a: Ο όγκος είναι ακόμα εντός του θυρεοειδούς.

T4b: Ο όγκος έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή.

Ν κατηγορίες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

NX: Οι περιφερικοί (σε μικρή απόσταση) λεμφαδένες δεν μπορούν να αξιολογηθούν.

N0: Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες.

Ν1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες.

N1a: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες γύρω στον θυρεοειδή στο λαιμό (παρατραχειακοί και προλαρυγγικοί λεμφαδένες).

Ν1Β: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και σε άλλους λεμφαδένες στο λαιμό (τραχήλου) ή στους λεμφαδένες πίσω από το λαιμό (οπισθοφαρυγγικοί) ή στο άνω μέρος του θώρακα (μεσοθωράκιο).

Μ κατηγορίες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

MX: Οι απομακρυσμένες μεταστάσεις δεν μπορούν να αξιολογηθούν.

M0: Δεν υπάρχει απομακρυσμένη μετάσταση.

M1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως μακρινούς λεμφαδένες, σε εσωτερικά όργανα, οστά, κλπ

Ομαδοποίηση Στάδια Καρκίνου Θυρεοειδούς

Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες μορφές καρκίνου, οι καρκίνοι του θυρεοειδούς ομαδοποιούνται σε στάδια κατά τρόπο που λαμβάνεται, επίσης, ο υπότυπος του καρκίνου και η ηλικία του ασθενούς.

Το θηλώδες ή θυλακιώδες (διαφοροποιημένο) καρκίνωμα του θυρεοειδούς σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 45

Οι νεότεροι άνθρωποι έχουν μια χαμηλή πιθανότητα θανάτου από διαφοροποιημένο (θηλώδες ή θυλακιώδες) καρκίνο του θυρεοειδούς. 

Στάδιο Ι (οποιαδήποτε Τ, κάθε Ν, M0): Ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους (οποιαδήποτε Τ) και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Στάδιο ΙΙ (οποιαδήποτε Τ, κάθε Ν, Μ1): Ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους (οποιαδήποτε Τ) και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (Μ1).

Το θηλώδες ή θυλακιώδες (διαφοροποιημένο) καρκίνου του θυρεοειδούς σε ασθενείς 45 ετών και ηλικιωμένους

Στάδιο Ι (Τ1, N0, M0): Ο όγκος είναι 2 εκατοστά ή λιγότερο και δεν έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή (Τ1). Δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).

Στάδιο ΙΙ (Τ2, N0, M0): Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά, αλλά όχι μεγαλύτερος από 4 cm και δεν έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή (Τ2). Δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).

Στάδιο ΙΙΙ:

Ένα από τα παρακάτω ισχύει:

T3, N0, M0: Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 4 cm ή έχει επεκταθεί ελαφρώς έξω από το θυρεοειδή (Τ3), αλλά δεν έχει επεκταθεί έξω στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).

Τ1 έως Τ3, N1a, M0: Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί να έχει επεκταθεί ελαφρώς έξω από το θυρεοειδή (T1 έως T3). Έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες γύρω στον θυρεοειδή στο λαιμό (N1a), αλλά, όχι σε άλλους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες περιοχές (Μ0).

Στάδιο IVA:

Ένα από τα παρακάτω ισχύει:

T4a, οποιοσδήποτε Ν, M0: Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και έχει επεκταθεί πέρα ​​από τον θυρεοειδή αδένα και σε κοντινούς ιστούς του λαιμού (T4a). Έχει ή δεν έχει έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Τ1 έως Τ3, Ν1Β, M0: Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί να έχει επεκταθεί ελαφρώς έξω από το θυρεοειδή αδένα (T1 έως T3). Έχει εξαπλωθεί σε ορισμένους λεμφαδένες στο λαιμό ή στους λεμφαδένες στο μεσοθωράκιο ή πίσω από το λαιμό (οπισθοφαρυγγικοί λεμφαδένες) (Ν1Β), αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Στάδιο IVB (T4b, οποιαδήποτε N, M0): Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και έχει επεκταθεί είτε πίσω προς τη σπονδυλική στήλη ή σε κοντινά μεγάλα αιμοφόρα αγγεία (T4b). Μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιοδήποτε Ν), αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Στάδιο IVC (οποιαδήποτε Τ, κάθε Ν, Μ1): Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μέγεθος και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή (οποιαδήποτε Τ). Έχει ή δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιοδήποτε Ν). Έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (Μ1).

Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς

Η ηλικία δεν είναι  παράγοντας σταδιοποίησης στο μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Στάδιο Ι (Τ1, N0, M0): Ο όγκος είναι 2 εκατοστά ή μικρότερος και δεν έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή (Τ1). Δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).

Στάδιο ΙΙ:

Ένα από τα παρακάτω ισχύει:

Τ2, N0, Μ0: Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά, αλλά δεν είναι μεγαλύτερος από 4 εκατοστά  και δεν έχει επεκταθεί εκτός του θυρεοειδούς (Τ2). Δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).

T3, N0, M0: Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 4 cm ή έχει επεκταθεί ελαφρώς έξω από το θυρεοειδή (Τ3), αλλά, δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).

Στάδιο ΙΙΙ (T1 έως T3, N1a, M0): Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί να έχουν επεκταθεί  ελαφρώς έξω από το θυρεοειδή (T1 έως T3). Έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες γύρω στον θυρεοειδή στο λαιμό (N1a), αλλά όχι σε άλλους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες περιοχές (Μ0).

Στάδιο IVA:

Ένα από τα παρακάτω ισχύει:

T4a, οποιοσδήποτε Ν, M0: Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και έχει επεκταθεί  πέρα ​​από τον θυρεοειδή αδένα και σε κοντινούς ιστούς του λαιμού (T4a). Θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να έχει επεκταθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Τ1 έως Τ3, Ν1Β, M0: Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί να έχει επεκταθεί ελαφρώς έξω από το θυρεοειδή αδένα (T1 έως T3). Έχει εξαπλωθεί σε ορισμένους λεμφαδένες στο λαιμό ή στους λεμφαδένες στο  μεσοθωράκιο ή πίσω από το λαιμό (οπισθοφαρυγγικοί λεμφαδένες) (Ν1Β), αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Στάδιο IVB (T4b, οποιαδήποτε N, M0): Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μεγέθους και έχει αυξηθεί είτε πίσω προς τη σπονδυλική στήλη ή σε κοντινά μεγάλα αιμοφόρα αγγεία (T4b). Θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν), αλλά, δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Στάδιο IVC (οποιαδήποτε Τ, κάθε Ν, Μ1): Ο όγκος είναι οποιουδήποτε μέγεθος και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή (οποιοδήποτε Τ). Θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να έχει επεκταθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (Μ1).

Αναπλαστικός (αδιαφοροποίητος) καρκίνος του θυρεοειδούς

Όλοι οι αναπλαστικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς θεωρούνται στάδιο IV, αντανακλώντας την κακή πρόγνωση αυτού του τύπου καρκίνου.

Στάδιο IVA (T4a, οποιαδήποτε N, M0): Ο όγκος είναι ακόμα εντός του θυρεοειδούς (T4a). Θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να έχει επεκταθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιοδήποτε Ν), αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Στάδιο IVB (T4b, οποιαδήποτε N, M0): Ο όγκος έχει επεκταθεί έξω από το θυρεοειδή (T4b). Θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να έχει επεκταθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν), αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Στάδιο IVC (οποιαδήποτε Τ, κάθε Ν, Μ1): Ο όγκος μπορεί να έχει ή να μην έχει επεκταθεί εκτός του θυρεοειδούς (οποιαδήποτε Τ). Θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (Μ1).

Υποτροπιάζων καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να υποτροπιάσει τοπικά στο λαιμό, αλλά και σε ένα άλλο μέρος του σώματος (για παράδειγμα, λεμφαδένες, πνεύμονες ή οστά).


Αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς αδένα

Η πιο αποτελεσματική διαχείριση των επιθετικών καρκίνων του θυρεοειδούς είναι η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή) που ακολουθείται από χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου και θεραπεία με καταστολή της TSH. Η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία γίνονται σε απομακρυσμένες μεταστάσεις ή σε προχωρημένο στάδιο.

Η θυρεοειδεκτομή είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Χειρουργική συντηρητική θεραπεία με διατήρηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις, όταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζει χαμηλή βιολογική επιθετικότητα (π.χ. καλά διαφοροποιημένος καρκίνος, κανένα αποδεικτικό στοιχείο για λεμφαδενικές μεταστάσεις, χαμηλός MIB-1 δείκτης (Η πρωτεΐνη Ki-67/MIB-1 είναι ένας κυτταρικός δείκτης για τον πολλαπλασιασμό, ο οποίος μπορεί να ανιχνευθεί εντός του κυτταρικού πυρήνα με το μονοκλωνικό αντίσωμα MIB-1 και μπορεί να λειτουργήσει ως προγνωστικός παράγοντας για την ανάπτυξη όγκου.), χωρίς σημαντικές γενετικές αλλοιώσεις, όπως BRAF-V-Raf Murine Sarcoma Viral Oncogene Homolog B oncogene μεταλλάξεις, RET/PTC αναδιατάξεις, μεταλλάξεις p53 κ.λπ.) σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 45 ετών.  Αν η διάγνωση καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς (θηλώδες καρκίνος του θυρεοειδούς) είναι σίγουρη από την FNAFine needle aspiration-Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται. Ραδιενεργό ιώδιο – 131 χρησιμοποιείται σε ασθενείς με θηλώδες ή θυλακιώδη καρκίνο του θυρεοειδούς για την κατάλυση υπολειμματικού ιστού του θυρεοειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση και για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι ασθενείς με μυελοειδές, αναπλαστικό και καρκίνο των κυττάρων Hurthle δεν επωφελούνται από αυτή τη θεραπεία.

Εξωτερική ακτινοβόληση μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ο καρκίνος είναι ανεγχείρητος, όταν επανεμφανιστεί μετά την εκτομή ή την ανακούφιση του πόνου από μετάσταση στα οστά.

Το sorafenib και το sunitinib, έχουν εγκριθεί για άλλες ενδείξεις και δείχνουν υπόσχεση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και χρησιμοποιούνται για ορισμένους ασθενείς οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τις κλινικές δοκιμές. Πολλές παράγοντες είναι σε κλινικές δοκιμές.

Το vandetanib, είναι ένας αναστολέας κινάσης τυροσίνης που στοχεύει το ογκογονίδιο RET, 2 υπότυπους του υποδοχέα του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα, και τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα.


Πρόγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς

Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς σχετίζεται με τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο κατά το χρόνο της διάγνωσης. Για την πιο συχνή μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, το θηλώδες, η συνολική πρόγνωση είναι εξαιρετική. Πράγματι, η αυξημένη συχνότητα του θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς κατά τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να σχετίζεται με την έγκαιρη διάγνωση.

Τύπος καρκίνου

θυρεοειδούς

5ετής επιβίωση 10ετής

επιβίωση

Στάδιο I Στάδιο II Στάδιο III Στάδιο IV Ολική Ολική
Θηλώδες 100% 100% 93% 51% 96% ή 97% 93%
Θυλακιώδες 100% 100% 71% 50% 91% 85%
Μυελοειδές 100% 98% 81% 28% 80%, 83% ή 86% 75%
Αναπλαστικό (πάντα στάδιο IV) 7% 7% ή 14% (όχι δεδομένα)

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου θυρεοειδούς αδένα!!!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την Υγεία του θυρεοειδούς αδένα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την Υγεία του θυρεοειδούς αδένα

Extra Resogrape Emedi® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο θυρεοειδούς

Πατήστε, εδώ, τα κατάλληλα συμπληρώματα για τον τον καρκίνο θυρεοειδούς

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς

Θυρεοειδικές παθήσεις

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ