Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΧρήσιμες πληροφορίες για τα ψάρια

Χρήσιμες πληροφορίες για τα ψάρια

Χρήσιμες πληροφορίες για τα ψάρια. Ποια πρέπει να καταναλώνετε και ποια πρέπει να αποφεύγετε, ανάλογα την κατάστασή σας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ψάρια

  • Αν γνωρίζετε με βεβαιότητα, ότι τα φρέσκα ψάρια είναι υψηλής ποιότητας προτιμήστε τα. Αλλιώς, διαλέξτε τα κατεψυγμένα. Τα κατεψυγμένα ψάρια τοποθετούνται στο ψυγείο, αμέσως, μόλις αλιευτούν. Από την άλλη πλευρά, τα “φρέσκα ” ψάρια, που ποτέ δεν καταψύχθηκαν, μπορεί να αλλοιωθούν πριν οι καταναλωτές τα αγοράσουν. Το χειρότερο, βέβαια, είναι να έχουν καταψυχθεί, αποψυχθεί και να πωλούνται ως φρέσκα.
  • Πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, μπορεί να είναι μολυσμένα με χημικά. Τα ψάρια, επίσης, μπορεί να έχουν υδράργυρο και PCBs/Polychlorinated biphenyls/Πολυχλωριωμένα διφαινύλια.

Τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση ψαριών:

  •  Μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο αλλοίωσης του καρδιακού παλμού, και τον κίνδυνο θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων κατά 36%. Φαίνεται, επίσης, να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου, βελτιώνει τη διάθεσή σας και βοηθάει στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν τα κύτταρά σας να λειτουργούν σωστά. Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες).
  • Τα όστρακα είναι αφροδισιακά.
  • Δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, ειδικά λιπαρό ψάρι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, είναι υποχρεωτικές.
  • Τα ωμά θαλασσινά ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο τροφικής ασθένειας από τα μαγειρεμένα θαλασσινά. Παρά το γεγονός ότι το sushi είναι κορυφαίο γευστικά, θεωρείται επικίνδυνο.
  • Τα οστρακοειδή – όπως τα καβούρια, οι αστακοί, οι γαρίδες, τα χτένια και τα μύδια είναι αρκετά χαμηλά σε λιπαρά. Σε σύγκριση με το βόειο κρέας και το κοτόπουλο, τα οστρακοειδή τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υγιών λιπών και χαμηλότερα επίπεδα ανθυγιεινών λιπών. Τα οστρακοειδή είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, επίσης.
  • Τα ψάρια είναι τροφή του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση ψαριών μία φορά την εβδομάδα – μακροπρόθεσμα – φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους. Η κατανάλωση ψαριών φαίνεται, επίσης, να μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και την πνευματική εξασθένηση.
  • Τα καλύτερα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Μερικά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και η πέστροφα έχουν πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
  • Το καλό ψάρι θα πρέπει να είναι υγρό και ελαστικό, όταν το αγγίζετε.
  • Τα ψάρια μπορούν να μεταφέρουν κάποια δυσάρεστα παράσιτα, που μπορεί να ζουν στο ανθρώπινο έντερο για χρόνια, προκαλώντας έντονο πόνο, απώλεια βάρους και αναιμία. Το μαγείρεμα των ψαριών, στους 140 βαθμούς Κελσίου θα σκοτώσει όλα τα παράσιτα.
  • Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε ψάρια. Τα ψάρια έχουν τα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Οι μελέτες δείχνουν, ότι οι έγκυες γυναίκες, που τρώνε ψάρια τακτικά, γεννούν παιδιά με υψηλότερα τεστ νοημοσύνης. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια, που είναι πλούσια σε υδράργυρο, όπως τον καρχαρία, τον ξιφία, το κεραμιδόψαρο και το σκουμπρί. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιλέγουν ποικιλίες, που είναι χαμηλότερες σε υδράργυρο, όπως οι σαρδέλες.
  • Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή, αλλά και σε ψάρια, είναι συχνές και μπορεί να αναπτυχθούν, ξαφνικά, στην ενήλικη ζωή.
  • Το ψάρι είναι υγιεινό, όταν είναι ψητό ή στη σχάρα. Μην τρώτε τηγανητά ψάρια, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 4-1-1024x538.jpg

Διαβάστε, επίσης,

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Που οφείλεται το πρήξιμο στο πρόσωπο

Βασικές βιταμίνες που μπορεί να σας λείπουν

Τροφές που προκαλούν άγχος ή κατάθλιψη

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Διάρροια ταξιδιωτών

Υγιεινή διατροφή για τα παιδιά

Ψάρι με πατάτες και κάπαρη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βουρβουλιά

Βουρβουλιά. Η βουρβουλιά έχει καθαρτικές, χολαγωγές, τονωτικές και πολλές άλλες ιδιότητες ωφέλιμες για την υγεία Βουρβουλιά Rhamnus frangula L. Η βουρβουλιά ή φραγκούλα ή φράγκουλα ή ράμνος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τοξοπλάσμωση

Άτεκνο