Εσείς έχετε αλλεργία στις γάτες; Τα ζώα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες με τα νεκρά κύτταρα του δέρματός τους, το σάλιο ή και τα ούρα τους
Αλλεργία στις γάτες
Ένα ποσοστό γύρω στο 10% του συνολικού πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργία στα ζώα, ενώ στους ασθενείς με άσθμα το ποσοστό αυξάνεται στο 20%-30%.
Τα ζώα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες με τα νεκρά κύτταρα του δέρματός τους, το σάλιο ή και τα ούρα τους.
Αυτά, περιέχουν μόρια πρωτεϊνών, που εισέρχονται στο σώμα μας, είτε με την εισπνοή, είτε μέσω των βλεννογόνων των ματιών και της μύτης. Σε άτομα με αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει λανθασμένα τις πρωτεΐνες αυτές, ως εισβολείς και παράγει ένα αντίσωμα, που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE/Immunoglobulin E), η οποία με τη σειρά της προκαλεί την παραγωγή ισταμίνης. Η ισταμίνη προκαλεί διόγκωση των βλεννογόνων ιστών της μύτης, των ματιών και των ιγμορείων, δημιουργώντας έτσι όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας (μύτη και μάτια που τρέχουν, φτάρνισμα, δύσπνοια κ.λ.π.).
Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι τρίχες των ζώων δεν είναι σημαντικός αλλεργιογόνος παράγοντας από μόνες τους. Τα προβλήματα, που τυχόν δημιουργούν οι τρίχες στους αλλεργικούς οφείλονται, κυρίως, στο ότι μεταφέρουν τους αλλεργιογόνους παράγοντες, που αναφέρθηκαν προηγουμένως (δέρμα, σάλιο, ούρα), καθώς και άλλα αλλεργιογόνα, άσχετα με το ζώο (σκόνη, γύρη κ.ά.). Επομένως, όσον αφορά τις αλλεργίες, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μακρύτριχες και κοντότριχες γάτες, καθώς, τα αλλεργιογόνα παράγονται από όλες, ακόμα και από τις άτριχες γάτες, σε ίσες ποσότητες. Ωστόσο, ο τύπος των πρωτεϊνών μπορεί να διαφέρει από γάτα σε γάτα, έτσι υπάρχει πιθανότητα κάποιος να είναι αλλεργικός σε ορισμένες γάτες, αλλά όχι σε ορισμένες άλλες. Δυστυχώς, οι αλλεργίες σε ζώα είναι αρκετά συνηθισμένες, ενώ παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα.
Μελέτη για τις αλλεργίες στις γάτες
Οι Ιταλοί επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 6.000 ενήλικους Ευρωπαίους για διάστημα εννέα ετών, παίρνοντας δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος της έρευνας. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε αντισώματα κατά των γατών στην αρχή της μελέτης, συνεπώς δε διέθετε ευαισθητοποίηση απέναντί τους (η ευαισθητοποίηση είναι συνήθως ο προάγγελος των συμπτωμάτων της αλλεργίας).
Περίπου 5% των ατόμων που διέθεταν κατοικίδια γάτα, απέκτησαν τέτοια αντισώματα μέσα στα εννέα χρόνια της έρευνας, έναντι 3% όσων στην πορεία δεν απέκτησαν γάτα στο σπίτι τους. Το 40% όσων απέκτησαν ευαισθητοποίηση, δήλωσαν ότι εμφάνιζαν συμπτώματα αλλεργίας, όταν βρίσκονταν κοντά στις γάτες, τετραπλάσιο ποσοστό σε σχέση με όσους δεν είχαν αντισώματα κατά των γατών.
Οι ερευνητές συμπέραναν, ότι όσοι ενήλικες είχαν γάτες ως παιδιά, είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να ευαισθητοποιηθούν αργότερα και να εμφανίσουν αλλεργία εξαιτίας μιας γάτας, σε σχέση με όσους αποκτούσαν γάτα για πρώτη φορά ως ενήλικες.
Η μελέτη, επίσης, έδειξε, ότι το πρόβλημα αλλεργίας εμφανιζόταν μόνο σε όσους άφηναν τη γάτα τους να μπει στο μπάνιο, γι’ αυτό συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην επιτρέπουν στη γάτα τους να μπαίνει στο μπάνιο. Για όσους έχουν γάτα και έχουν εμφανίσει αλλεργία ή είναι ήδη αλλεργικοί, η ιατρική συμβουλή είναι να βρουν ένα νέο σπίτι για το αγαπημένο τους ζώο ή έστω, να μην το αφήνουν να μπαίνει στο σπίτι. Ακόμα και περιστασιακά, αν η γάτα μπαίνει στο σπίτι, ο κίνδυνος για έναν αλλεργικό θα είναι υπαρκτός επί μήνες στη συνέχεια.
Αν η γάτα επιμένει να μπει στο σπίτι και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αντισταθεί στον… πειρασμό, τότε πρέπει να την κρατά οπωσδήποτε μακριά από το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρά του και επίσης, να την πλένει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Αν ένας αλλεργικός ιδιοκτήτης δεν τηρεί τα ανωτέρω μέτρα προφύλαξης, τότε ίσως αναγκαστεί να καταφύγει σε αντιαλλεργική θεραπεία.
Οι γάτες δεν προκαλούν αλλεργίες. Οι άνθρωποι σίγουρα…
Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τις αλλεργίες
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τις αλλεργίες

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για τις αλλεργίες
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για τις αλλεργίες
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Τι να κάνετε αν έχετε αλλεργίες
Εσείς τι προτιμάτε σκύλο η γάτα;
Τα ζώα προστατεύουν από τις αλλεργίες