Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΜήπως τρίζουν οι αρθρώσεις σας;

Μήπως τρίζουν οι αρθρώσεις σας;

Μήπως τρίζουν οι αρθρώσεις σας; Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη ποσότητα υαλουρονικού οξέος στις αρθρώσεις σας.

Υαλουρονικό οξύ για τη θεραπεία των τριγμών των αρθρώσεων

Οι επιφάνειες των αρθρώσεων των οστών καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο και λιπαίνονται από το αρθρικό υγρό.

Σε μια φυσιολογική και υγιή άρθρωση, ο αρθρικός χόνδρος είναι απαλός και το αρθρικό υγρό είναι πολύ καλής ποιότητας, για να προμηθεύει λίπανση.

Το αρθρικό υγρό ενεργεί σα λιπαντικό και απορροφά τους κραδασμούς. Μειώνει τις τριβές πάνω στις επιφάνειες των χόνδρων και διασφαλίζει σωστή και απαλή κίνηση.

Προμηθεύει διατροφικά στοιχεία και ενυδατώνει τον αρθρικό χόνδρο.

Το κύριο συστατικό του αρθρικού υγρού είναι το υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό είναι πανομοιότυπο σε όλα τα είδη ζωής και σε όλους τους ιστούς και γι’ αυτό δεν αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα σαν ξένο σώμα ή αντιγόνο. Είναι υπεύθυνο για τη λίπανση και την απορρόφηση κραδασμών και διασφαλίζει την κατάλληλη λειτουργικότητα της άρθρωσης (απαλή κίνηση, χωρίς τριβές και απορρόφηση κραδασμών).

Σε άτομα, που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα το υαλουρονικό οξύ είναι μειωμένο στις αρθρώσεις.

Σε υγιή γόνατα, οι συγκεντρώσεις του υαλουρονικού οξέος είναι 2,5-4mg/ml. Η συγκέντρωση είναι μειωμένη 2-3 φορές στις αρθρώσεις, που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Το αρθρικό υγρό παράγεται και βρίσκεται μέσα στον αρθρικό θύλακα και παίζει σπουδαίο ρόλο στην καλή λειτουργία της άρθρωσης. Είναι ένα διαφανές, κιτρινωπό και κολλώδες υγρό που αποτελείται κατά 95% από νερό. Το αρθρικό υγρό είναι πολύ καλό λιπαντικό και σε υγιή αρθρικό χόνδρο κι επιτρέπει στην άρθρωση να κινείται με ελάχιστες τριβές.

Καθώς, όμως, περνούν τα χρόνια η παραγωγή υγρού λιγοστεύει με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενοχλήσεων στις αρθρώσεις, όπως πόνος, τριγμοί και δυσκαμψία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λήψη υαλουρονικού νατρίου βοηθά το σώμα στην παραγωγή αρθρικού υγρού.

Το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας βλεννοπολυσακχαρίτης, που είναι φτιαγμένος από την αλλαγή στο μόριο των μονοσακχαριτών N-acetyl-D-glucosamine & D-glucuronic acid. Φυσιολογικά, υπάρχει στον εξωκυττάριο χώρο του ανθρώπινου και του ζωικού συνδετικού ιστού, στο επιθήλιο και τους νευρικούς ιστούς και ενεργεί σαν συνδετική ουσία.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ασταθές σε μορφή οξέος και έτσι είναι διαθέσιμο σαν υαλουρονικό νάτριο.

Λόγω των μοναδικών βιολογικών και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών, το υαλουρονικό οξύ είναι χρήσιμο για την υγεία του δέρματος, την υγεία των αρθρώσεων, τη θεραπεία τραυμάτων και τη φροντίδα των ματιών.

Η ουσιαστική λειτουργία του υαλουρονικού οξέος, σε πολλές βιολογικές διαδικασίες, είναι η διατήρηση των δομικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του εξωκυττάριου matrix και των υγρών, όπως είναι η ενυδάτωση και η επιδιόρθωση των ιστών, βοηθώντας στην υδροδυναμική των ιστών και την ομοιόσταση του δέρματος. Υπάρχει φυσιολογικά στο αρθρικό υγρό και κατέχει βασικό ρόλο στη δομή του μυοσκελετικού συστήματος σαν προστατευτικός και λιπαντικός παράγοντας, ανάμεσα στις επιφάνειες των αρθρώσεων, εναντίον μιας μηχανικής και χημικής βλάβης, που κάνει τις αρθρώσεις εύκαμπτες.

Η λήψη υαλουρονικού οξέος με συμπληρώματα διατροφής είναι σημαντική εξαιτίας της μειωμένης σύνθεσης της παραγωγής του, λόγω γήρανσης ή χρόνιας βλάβης. Η μειωμένη παραγωγή του υαλουρονικού οξέος έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του πάχους της επιδερμίδας, εκφύλισή της και μειωμένη ενυδάτωση και πόνους στις αρθρώσεις.

Το υαλουρονικό οξύ συνδέεται μέσω ειδικών υποδοχέων (υποδοχείς CD44/cluster of differentiation 44/συστάδα διαφοροποίησης 44) των μεμβρανών με πολλά διαφορετικά κύτταρα.

Ο υποδοχέας CD44 είναι μια γλυκοπρωτεΐνη στην επιφάνεια του κυττάρου, που περιλαμβάνεται στις αλληλεπιδράσεις κύτταρο προς κύτταρο, στην προσκόλληση και τη μετανάστευση των κυττάρων. Ο υποδοχέας του υαλουρονικού οξέος CD44 μπορεί, επίσης, να επιδρά με άλλες ουσίες, όπως είναι η οστεοποντίνη, το κολλαγόνο και οι μεταλλοπρωτεϊνάσες του matrix.

To υαλουρονικό οξύ αναστέλλει τη σύνθεση του PGE2/Prostaglandin E2/Προσταγλανδίνη Ε2 in vitro και μπορεί να αναστείλει τα ένζυμα της φλεγμονής και να μειώσει τον πόνο.

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλει συχνότερα τα γόνατα, τα ισχία και το χέρι, αλλά επίσης και τον ώμο, την σπονδυλική στήλη και το άκρο πόδι. Είναι συχνότατη πάθηση και υπολογίζεται, ότι το 20% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή συμπτώματα, που σχετίζονται με αυτή.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-8-1024x683.jpg

Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι η πιο συχνή εντόπιση της νόσου και η εξέλιξη είναι, συνήθως, αργή.

Στα αρχικά της στάδια η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά (χωρίς χειρουργείο). Η απώλεια βάρους, η ήπια άσκηση, η φυσικοθεραπεία και φάρμακα (απλά αναλγητικά ή και αντιφλεγμονώδη) μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο. Κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις (όπως ο αρθροσκοπικός καθαρισμός ή οι οστεοτομίες) μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξή της. Όταν ο πόνος είναι καθημερινός και δεν μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με συντηρητικά μέτρα, η τελική κατάληξη είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος, όπου ο φθαρμένος χόνδρος αφαιρείται και αντικαθίσταται από εμφυτεύματα από μέταλλο και πλαστικό.

Οστεοαρθρίτιδα και υαλουρονικό οξύ

Κυκλοφορούν πλήθος σκευασμάτων, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την προέλευση και την σύσταση (το μοριακό βάρος – τα βαρύτερα, γενικώς, θεωρούνται και καλύτερα).

Η ανακούφιση από τις ενέσεις παραγώγων του υαλουρονικού οξέος ποικίλει, αλλά, γενικά, είναι της τάξης των 6-12 μηνών και οι ενέσεις μπορούν να επαναληφθούν. Μέχρι πρόσφατα ένα σημαντικό μειονέκτημά τους στη χρήση στο γόνατο ήταν, ότι χορηγούνταν σε τρεις ως πέντε διαδοχικές ενέσεις (μια κάθε εβδομάδα), με αποτέλεσμα, τόσο την ταλαιπωρία του ασθενή, όσο και την (μικρή βέβαια) πιθανότητα να μεταφερθούν μικρόβια με την κάθε ένεση μέσα στην άρθρωση και να υπάρξει φλεγμονή, που είναι μια πολύ σημαντική επιπλοκή.

Οστεοαρθρίτιδα: χορήγηση υαλουρονικού οξέος με μία μόνο ένεση

Η πρόσφατη εξέλιξη στον χώρο των υαλουρονικών στην οστεοαρθρίτιδα είναι η κυκλοφορία σκευασμάτων (μάλιστα «βαρέων» που θεωρούνται καλύτερα), που χορηγούνται με μία μόνο ένεση. Μελέτες έχουν δείξει, ίδια ή ανώτερη αποτελεσματικότητα με τα αντίστοιχα σκευάσματα τριών ή πέντε εγχύσεων με παρόμοιο συνολικό κόστος. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή. Πέραν από την ευκολία, που έχει η μία ένεση για τον ασθενή (λιγότερη ταλαιπωρία και πόνος), μειώνονται οι πιθανότητες μεταφοράς μικροβίων στην άρθρωση. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι, ότι η μεγαλύτερη ποσότητα του σκευάσματος, που βάζουμε στην άρθρωση είναι δυνατόν να ανιχνευθεί με τον υπέρηχο, επιβεβαιώνοντας, έτσι, την ακρίβεια της έγχυσης (ότι το υαλουρονικό έχει πάει στην άρθρωση και όχι στα μαλακά μόρια γύρω από αυτή). Η χρήση υπερηχογραφήματος κατά την διάρκεια της ένεσης αυξάνει την ακρίβεια της χωρίς όμως να είναι απολύτως απαραίτητη.

Καλύτερα αποτελέσματα στην αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα

Οι ενδείξεις των υαλουρονικών μίας χορήγησης είναι ίδιες με των προκατόχων τους και η χορήγησή τους μπορεί να επαναληφθεί μετά από μήνες αν η αρχική ανταπόκριση είναι καλή. Καλό είναι να γίνονται σε αρχόμενη ή μέτρια οστεοαρθρίτιδα, πριν ο ασθενής έχει καθημερινή ανάγκη από αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες, κυρίως, από το στομάχι (γαστρορραγία), την αρτηριακή πίεση και τα νεφρά και οι ενέσεις υαλουρονικού μπορεί να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη για τη χρήση τους. Βεβαίως, οι ενέσεις υαλουρονικού δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά η κυκλοφορία σκευασμάτων μιας χορήγησης ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη χρήση τους. Είναι ένα ήπιο μέτρο, που μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και να καθυστερήσει την ανάγκη για χειρουργικές λύσεις.

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί, επίσης, καινοτόμο επιλογή για την ενίσχυση και ανανέωση της επιδερμίδας.

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την οστεοαρθρίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την οστεοαρθρίτιδα

Bioav Curcumin Plus Emedi® 60 caps

Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής υαλουρινικού οξέος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής υαλουρονικού οξέος

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 5-1024x682.png

Διαβάστε, επίσης,

Ποιοι πρέπει να παίρνουν υαλουρονικό οξύ

Για υγιείς αρθρώσεις και υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αρθρώσεις σας

Φτιάξτε μόνοι σας υαλουρονικό οξύ

Αποκτήστε ευλυγισία στις αρθρώσεις

Τι είναι η νανοϊατρική

Οι χρήσεις της μεσοθεραπείας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ