Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΠώς θα απαλλαγείτε από το λόξυγγα

Πώς θα απαλλαγείτε από το λόξυγγα

Πώς θα απαλλαγείτε από το λόξυγγα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτόν με πολλούς τρόπους, ο ένας από αυτούς είναι τα φάρμακα.

Πώς θα απαλλαγείτε από το λόξυγγα

Σα λόξυγγας ή λόξυγκας ή λόξιγκας μπορεί να οριστεί, η ανακλαστική κίνηση, που προκαλείται από ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματος, με μικρές εισπνοές αέρα και έχει ως αποτέλεσμα χαρακτηριστικό ήχο. Συμβαίνει στους ανθρώπους, αλλά και σε άλλα θηλαστικά. Στους ανθρώπους, είναι συχνό φαινόμενο σε μωρά, ιδίως, μετά τη λήψη τροφής. Η διάρκεια του λόξυγγα είναι από 5-15 λεπτά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί πολύ περισσότερο και είναι ενοχλητικός. Έχουν καταγραφεί και κρίσεις λόξιγκα, που άγγιξαν τα 6 χρόνια!!!

Στο λόξυγγα προκαλείται μια σύσπαση, η οποία ακολουθείται από κλείσιμο του λάρυγγα, που παράγει το χαρακτηριστικό «χικ» ήχο. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τεκμηριωμένες απόψεις, σχετικά με το λόγο, για τον οποίο δημιουργείται ο λόξυγγας, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό φαινόμενο. Έχει αποδειχτεί, μάλιστα, πως λόξυγγα έχουν τα έμβρυα, που βρίσκονται στον τρίτο μήνα, αλλά και πολλά ζώα.

Ο λόξυγγας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμφανίζεται, διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

α) Τον παρατεταμένο λόξυγγα, που επαναλαμβάνεται επί 48 ώρες.

β) Τον επίμονο λόξυγγα, που κρατά λιγότερο από έναν μήνα.

γ) Τον ανθεκτικό λόξυγγα, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού, η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και το έντονο συναισθηματικό στρες, φάρμακα, όπως η μιδαζολάμη, η διγοξίνη και μερικά χημειοθεραπευτικά είναι κάποια από τα αίτια, που ευθύνονται για την εμφάνιση του λόξυγγα. Γενικά, οφείλεται σε νευρικό ερεθισμό ή βλάβη νεύρου, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και μεταβολικές διαταραχές.

Στην περίπτωση, που ο γιατρός αντιληφθεί, πως τα αίτια του λόξυγγα οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις, θα προτείνει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία (CT/computed tomography), μαγνητική τομογραφία (MRI/Magnetic resonance imaging) και ενδοσκοπικές εξετάσεις.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου του λόξυγγα.

 • Πρώτες στη λίστα, είναι οι συνταγές των γιαγιάδων μας, που έλεγαν να κρατάμε την αναπνοή μας ή να δαγκώνουμε ένα λεμόνι ή να αναπνεύσουμε σε μια χαρτοσακούλα ή να κάνουμε γαργάρες με κρύο νερό, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει επιστημονική εξήγηση, ενώ υπάρχουν και κάποια φάρμακα, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του λόξυγγα (όπως η χλωρπρομαζίνη, η μετοκλοπραμίδη και η βακλοφένη).
 • Σε περιπτώσεις ανθεκτικού λόξυγγα, έχουν δοκιμασθεί και διάφορες άλλες μέθοδοι, όπως η ύπνωση, ο βελονισμός και χειρουργικές επεμβάσεις επί του φρενικού νεύρου, που είναι το νεύρο του διαφράγματος και η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου με μια συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία εμφυτεύεται χειρουργικά στο στήθος και προγραμματίζεται να δίνει μια ήπια ηλεκτρική διέγερση στο πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία της επιληψίας, αλλά βοηθά, επίσης, στον έλεγχο του επίμονου λόξυγγα.

Κόλπα για να απαλλαγείτε από το λόξυγγα

 • Γεμίστε ένα ποτήρι νερό και αρχίστε να πίνετε μικρές κοφτές γουλιές, ενώ κρατάτε την αναπνοή σας.
 • Πάρτε μια χάρτινη σακούλα (όχι πλαστική) και επί ένα λεπτό αρχίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε μέσα στη σακούλα. Φροντίστε η σακούλα να καλύπτει και το στόμα, αλλά και τη μύτη σας.
 • Απομακρυνθείτε από εκεί, που βρίσκεστε και καθίστε κάπου, που να επικρατεί ηρεμία. Στη συνέχεια, εισπνεύστε βαθιά και κρατείστε όσο πιο πολύ μπορείτε την αναπνοή σας.
 • Καταπιείτε, αργά, μεγάλες ποσότητες νερού.
 • Επίσης, σας προτείνουμε να βάλετε κάποιον να σας τρομάξει.
 • Σε κάποιες περιπτώσεις, έχει καταγραφεί και η χρήση φαρμάκων, που μπορούν, αποδεδειγμένα, να μειώσουν τον λόξυγγα. Η χλωροπρομαζίνη, η βακλοφένη και η μετοκλοπραμίνη μπορούν σαν ουσίες να βοηθήσουν. Άλλα λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν την αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή, την αμιτριπτυλίνη, τα διεγερτικά και αντιαρρυθμικά φάρμακα.
 • Εισπνεύστε όσο μπορείτε. Κρατήστε την εισπνοή και μετά εκπνεύστε με ένα ελεγχόμενο τρόπο. Η αναπνοή σας πρέπει να μηδενιστεί.
 • Ανοίξτε το στόμα σας και κρατήστε το ανοιχτό για μερικά λεπτά.
 • Τοποθετήστε 4 ή 5 σταγόνες Angostura σε μια φέτα λεμόνι και πιπιλίστε το χυμό. Η γεύση προκαλεί μια παρόμοια αντίδραση, όπως όταν σας τρομάζουν. Αν δεν έχετε Angostura, που είναι πικρή, πιπιλίστε μόνο λεμόνι.
 • Χρησιμοποιήστε καλαμάκια. Πάρτε ένα ποτήρι νερό και δύο καλαμάκια. Βάλτε τα δύο καλαμάκια στο στόμα σας και πιείτε νερό με μεγάλες γουλιές.
 • Πιέστε ξύδι ή χυμό τουρσιού. Πιείτε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού, κάθε 7-10 δευτερόλεπτα, μέχρι να σταματήσει ο λόξυγγάς σας.
 • Φάτε ένα κουτάλι με μαύρη ζάχαρη ή μέλι, κρατώντας το κουτάλι στο στόμα σας για πέντε δευτερόλεπτα. Καταπιείτε και μια γουλιά νερό.
 • Φάτε φυστικοβούτυρο, μια μεγάλη κουταλιά της σούπας και κρατήστε το για 5-10 δευτερόλεπτα στο στόμα σας. Στη συνέχεια, καταπιείτε το φυστικοβούτυρο, χωρίς μάσημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Nutella ή Μερέντα.
 • Καταπιείτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5g) θαλασσινού ανεπεξέργαστου αλατιού, και μετά πιείτε μια γουλιά νερό, κάντε αργές αναπνοές και παραμείνετε χαλαροί.
 • Καταπίνετε αέρα, μέχρι να ρευτείτε, για διέγερση του πνευμονογαστρικού.
 • Δοκιμάστε το βήχα. Επαναλάβετε 3 ή 4 φορές, εάν είναι απαραίτητο.
 • Ζητήστε από έναν φίλο να σας γαργαλήσει.
 • Τοποθετήστε τους αντίχειρές σας στο μπροστινό μέρος του ακουστικού πόρου, που ονομάζεται τράγος και πιέστε προς τα μέσα. Στη συνέχεια, κλείστε τη μύτη σας με τα δάχτυλά σας. Τέλος, κλείστε τα μάτια σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε την όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Δοκιμάστε τη μέθοδο οδοντογλυφίδας. Το μόνο, που έχετε να κάνετε, είναι να σπάσετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση και να την τοποθετήστε τη σε μισό ποτήρι νερό. Πιείτε το νερό σιγά-σιγά, προσπαθώντας να μην καταπιείτε την οδοντογλυφίδα.
 • Πιέστε τους βολβούς των ματιών σας, πάνω από τα βλέφαρα, ενώ τα έχετε κλειστά.

Ε, δεν μπορεί. Κάποιο από όλα τα κόλπα θα πιάσει…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο λόξυγγας στο 99% των περιπτώσεων είναι ένα σύμπτωμα, που όσο ξαφνικά εμφανίζεται, άλλο τόσο ξαφνικά υποχωρεί και μάλιστα μόνο του. Οπότε μην σας πιάνει άγχος. Δεν πρέπει, επίσης, να αγχώνεστε για τις επιπτώσεις, που έχει στην υγεία μας. Ουσιαστικά καμία. Αν, όμως, ο λόξυγγας συνεχίζεται επί μακρόν και έντονα καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Ο επίμονος λόξυγγας, που συνοδεύεται από απώλεια βάρους και δυσκολίες στην κατάποση ενδέχεται να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για κάτι σοβαρότερο. 

Υψηλής Ποιότητας Αλόη με μαστίχα για την αντιμετώπιση του λόξυγγα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την Υψηλής Ποιότητας Αλόη με μαστίχα για την αντιμετώπιση του λόξυγγα

Πόσιμο Τζελ Κρητικής Αλόης Βιολογικής Καλλιέργειας Με Αυθεντική Μαστίχα Χίου EMEDI® 750 ml

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10-2-1024x683.jpg

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Λόξυγγας

Τι είναι ο λόξυγγας

Λόξιγκας

Θεραπεία για τον ακατάσχετο λόξιγκα

Διατηρήστε υγιή τη λειτουργία του πνευμονογαστρικού σας νεύρου

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με δυόσμο

Τρόποι για να διεγείρετε το πνευμονογαστρικό νεύρο

Γαστροπάρεση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠνευμονική Υπέρταση
Επόμενο άρθροΟυλοπλαστική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ