Ο ρόλος του PET στην ανίχνευση της υποτροπής, σε όγκους, όπως αυτός του ορθού, σύμφωνα με κάποιες, συγκεκριμένες έρευνες.
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Ο ρόλος του PET/Positron emission tomography/Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων στην ανίχνευση της υποτροπής
Αν και οι πρώιμες υποτροπές, όπως και μη αναμενόμενοι δεύτεροι πρωτοπαθείς όγκοι μπορεί να βρεθούν σε ορισμένους ασθενείς, τα οφέλη, αυτά, αντισταθμίζονται από τα ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και την αβεβαιότητα, ως προς το αντίκτυπο στην επιβίωση της προσθήκης PET στη μετεγχειρητική παρακολούθηση.
Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζονται σε μια μελέτη, που τυχαιοποιημένα 130 ασθενείς, που υποβλήθηκαν σε δυνητικά θεραπευτική εκτομή του παχέος εντέρου ή του καρκίνου του ορθού, μετά παρακολουθήθηκαν με τα συμβατικά μέσα επιτήρησης (καρκινικοί δείκτες στον ορό, υπερηχογράφημα, ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία, στις 9 και 15 μήνες) με ή χωρίς ΡΕΤ scan στις 9 και 15 μήνες. Επειδή, κάποια στοιχεία χάθηκαν, οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε 125 ασθενείς (60 στην ομάδα του ΡΕΤ έναντι 65 στη συμβατική ομάδα).
Ο αριθμός των ασθενών με υποψία υποτροπής ήταν 44 (23 στην ομάδα του PET και 21 στην συμβατική ομάδα) κι έγινε επιβεβαίωση με βιοψία ή χειρουργική επέμβαση σε 15 ασθενείς στην ομάδα του ΡΕΤ έναντι 12 στην συμβατική ομάδα (25% έναντι 18,5%), μια διαφορά, που δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Στην ομάδα ΡΕΤ υπήρχε σημαντικά μικρότερος χρόνος μέχρι την υποτροπή (12 έναντι 15 μήνες), και οι υποτροπές πιο συχνά θεραπεύθηκαν με χειρουργική επέμβαση σε αυτή την ομάδα (δέκα εναντίον δύο). Το ΡΕΤ, επίσης, ανίχνευσε 3 μη αναμενόμενους δεύτερους πρωτοπαθείς όγκους, ένα γαστρικό GIST/gastrointestinal stromal tumor/στρωματικός όγκος του γαστρεντερικού και δύο πρωτοπαθείς καρκίνους του πνεύμονα. Τρεις ασθενείς είχαν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα και δύο από τους 25 ασθενείς με την υποτροπή είχε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.
Τα PET πρέπει να συναξιολογούνται με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Σε επίμονα πολύ αυξημένους καρκινικούς δείκτες στον ορό όταν οι άλλες διαγνωστικές εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν την υποτροπή, το PET scan μπορεί να αποκαλύψει απόκρυφη μεταστατική νόσο και ενδεχομένως να τροποποιήσει τη διαχείριση των ασθενών.
Το PET CT SCAN έχει πολύ ραδιενέργεια και ακτινοβολία που περνάει σε όλο το σώμα, δεν είναι διαγνωστικό και προκαλεί καρκίνο. Μπορεί να είναι ή φλεγμονή (το πιο συχνό) ή καρκίνος (σπανιότατο). Καλύτερα να το αποφεύγετε.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα διατροφής για την προστασία από την ακτινοβολία σε PET

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την αποβολή του ραδιενεργού φαρμάκου του PET

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Διογκωμένος κακοήθης λεμφαδένας τραχήλου
Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία





