Σε ποιές εξετάσεις αίματος πρέπει να είστε νηστικοί και ποιες μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε ποιές εξετάσεις αίματος πρέπει να είστε νηστικοί
Οι εξετάσεις αίματος δίνουν στο γιατρό σας μια εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας.
Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
Α) Σε αυτές, που μπορείτε να τις κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να είστε νηστικοί και είναι:
- Γενική αίματος: Από την γενική αίματος, ελέγχεται ο αιματοκρίτης, η αιμοσφαιρίνη, τα αιμοπετάλια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια κ.ά. Από αυτή την εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει αν υπάρχει λοίμωξη, αναιμία κ.ά.
- ΤΚΕ: Είναι η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών. Μια αυξημένη ΤΚΕ υποδηλώνει την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή διαταραχή της ισορροπίας του οργανισμού.
- Χολερυθρίνη (Ολική και άμεση), SGOT/Serum Glutamic-Oxaloacetic Transaminase Test/Δοκιμή γλουταμινικής-οξαλοξικής τρανσαμινάσης ορού, SGPT/Serum Glutamic Pyruvic Transaminase/Γλουταμική πυροσταφυλική τρανσαμινάση ορού, ALP/Alkaline phosphatase/Αλκαλική φωσφατάση, γ-GT/gamma-glutamyl transferase/γ-γλουταμυλ τρανσφεράση: Οι τιμές των εξετάσεων αυτών δίνουν πληροφορίες, για τη λειτουργία και την κατάσταση του ήπατος.
- LDH/Lactate dehydrogenase/Γαλακτική αφυδρογονάση: Είναι ένα ένζυμο, που αυξάνεται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις και κυρίως, σε αιματολογικά προβλήματα.
- CPK/Creatine phosphokinase/Κρεατινοφωσφοκινάση: Αύξηση του ενζύμου παρατηρείται σε διαταραχές του μυϊκού συστήματος, γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνεται ύστερα από έντονη γυμναστική ή στο διάστημα, που γίνονται ενδομυϊκές ενέσεις.
Β) Σε αυτές, που η λήψη αίματος πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί και πρέπει να μην έχετε φάει ή πιει τίποτε παρά μόνο νερό τις προηγούμενες 10-12 ώρες.
- Χοληστερίνη, HDL/High-density lipoprotein/Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, LDL/low-density lipoproteins/λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, τριγλυκερίδια: Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων συνθέτουν το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού σας και όταν βρίσκεται στα φυσιολογικά όρια δεν κινδυνεύετε από καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Σάκχαρο αίματος: Μια σταθερά υψηλή τιμή προμηνύει το σακχαρώδη διαβήτη.
- Κάλιο και νάτριο: Αν οι ηλεκτρολύτες, αυτοί, δε βρίσκονται στα φυσιολογικά όρια, μπορεί στον οργανισμό να υπάρχουν ενδοκρινολογικές, διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας ή να οφείλονται σε χρήση φαρμάκων ή σε παθολογικές καταστάσεις του αίματος κ.ά.
- Ουρία και κρεατινίνη: Οι εξετάσεις αυτές δίνουν πληροφορίες για τη λειτουργία των νεφρών. Σε περίπτωση, που είναι μόνο η ουρία αυξημένη πρέπει να πίνετε πολλά νερά και να επαναλάβετε την εξέταση. Αν και οι δύο είναι αυξημένες ή μόνο η κρεατινίνη απαιτείται εξέταση από νεφρολόγο, γιατί πιθανότατα υποκρύπτεται κάποια νόσος των νεφρών.
- Ουρικό οξύ: Το ουρικό οξύ δείχνει ουρική αρθρίτιδα, κυρίως.
Γ) Γενική ούρων: Πρέπει πριν την λήψη της γενικής ούρων να καθαρίσετε καλά την ευαίσθητη περιοχή και τα ούρα να είναι τα πρώτα πρωινά και να μαζευτούν καλύτερα σε αποστειρωμένο συλλέκτη, που θα πάρετε από το φαρμακείο. Τα ούρα αυτά πρέπει να τα πάτε στο μικροβιολογικό εργαστήριο το πολύ εντός μίας ώρας. Η γενική ούρων δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος, αλλά και όλου του οργανισμού, όπως για μια κυστίτιδα ή ουρολοίμωξη ή για μια αιματουρία κ.ά.
Κάθε μέρα που περνάει, ο σύγχρονος άνθρωπος περιμένει να ζήσει λίγο περισσότερο! Έχουμε πια συνειδητοποιήσει, ότι όσο περνάει ο καιρός, οι άνθρωποι θα ζουν όλο και περισσότερο. Γι’ αυτό, η πρόληψη μέσω του τσεκάπ θεωρείται απαραίτητη.
Για να έχουμε χρόνια πολλά και καλά!
Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Το τσεκάπ που πρέπει να κάνουν τα παιδιά
Ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος