Η μελατονίνη ελέγχει το βιορυθμό μας, τη διάθεση, την αναπαραγωγή, το βάρος, ακόμη και την ανάπτυξη του καρκίνου.
Μελατονίνη
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, που μπορεί να ελέγξει τα πάντα, από το ρυθμό ύπνου/εγρήγορσης, τον κύκλο για την αναπαραγωγή, το βάρος, τη διάθεση και ακόμη ασκεί ισχυρή, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση.
Η μελατονίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως στη μουστάρδα, στα μούρα, στα goji berry, στα αμύγδαλα, στους ηλιόσπορους, στο κάρδαμο, στο μάραθο, στον κόλιανδρο και στα κεράσια.
Η μελατονίνη, γνωστή ως Ν-ακετυλο-5-μεθοξυτρυπταμίνη, βρίσκεται στα ζώα, τα φυτά και τα μικρόβια. Είναι μια φυσική ορμόνη, που παράγεται από την επίφυση του σώματος και γενικά, αυξάνονται τα ποσοστά μελατονίνης στο σκοτάδι, κατά την διάρκεια της νύχτας. Εν μέρει, το ρολόι του σώματός σας ελέγχει πόση μελατονίνη παράγει στο 24ωρο. Φυσιολογικά, τα επίπεδα της μελατονίνης αρχίζουν να αυξάνονται στα μέσα της ημέρας από το απόγευμα και μετά προς αργά το βράδυ, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και στη συνέχεια, υπάρχει πτώση στις πρώτες πρωινές ώρες. Τα κυκλοφορούντα επίπεδα της μελατονίνης ακολουθούν ημερήσιο κύκλο, επιτρέποντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς αρκετών βιολογικών λειτουργιών.
Πολλές βιολογικές επιδράσεις έχει η μελατονίνη, μέσω ενεργοποίησης των υποδοχέων μελατονίνης. Επίσης, είναι ένα διαδεδομένο και ισχυρό αντιοξειδωτικό, με ένα συγκεκριμένο ρόλο στην προστασία του πυρηνικού και μιτοχονδριακού DNA/Deoxyribonucleic Acid/Δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ.
Το φως επηρεάζει το πόσο μελατονίνη θα παράγει το σώμα σας. Κατά τη διάρκεια των μικρότερων ημερών του χειμώνα, το σώμα σας μπορεί να παράγει μελατονίνη νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα από ότι, συνήθως. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD/Seasonal affective disorder) ή την κατάθλιψη του χειμώνα. Σε ασθενείς, που έχουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η διάρκεια της έκκρισης μελατονίνης γίνεται πλέον το χειμώνα και το καλοκαίρι μικρότερη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει αυτή την πληθώρα των συναισθηματικών αλλαγών, που εμφανίζεται σε ανθρώπους, όταν παθαίνουν κατάθλιψη το χειμώνα.
Τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης παρουσιάζουν μια αργή πτώση με την ηλικία. Μερικοί ενήλικες παράγουν πολύ μικρές ποσότητες ή και καθόλου όσο αυξάνει η ηλίκια.
Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα της μελατονίνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι γυναίκες, που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες για πολλά χρόνια (και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της μελατονίνης), φαίνεται να έχουν ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη των διαφόρων τύπων κυττάρων του καρκίνου και θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία του καρκίνου. Μερικές από τις μελέτες έχουν δείξει, ότι η μελατονίνη μπορεί να παρατείνει την επιβίωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ορισμένους ανίατους τύπους καρκίνων, όπως τον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα. Τα κύτταρα σε όλο το σώμα σας, ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα – έχουν υποδοχείς μελατονίνης. Έτσι, όταν η μελατονίνη παράγεται κατά την νύχτα, επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση. Στην πραγματικότητα, η μελατονίνη έχει μια κατευναστική επίδραση σε αρκετές αναπαραγωγικές ορμόνες, η οποία μπορεί να εξηγήσει, γιατί φαίνεται να προστατεύει έναντι καρκίνων, που είναι ορμονοεξαρτώμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του μαστού, του προστάτη και των όρχεων. Ενώ, προκαλούν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν, η μελατονίνη ενισχύει, επίσης, την παραγωγή και ανάπτυξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος παράγοντας τονωτικές ουσίες, όπως η ιντερλευκίνη-2, η οποία βοηθά στον εντοπισμό και την επίθεση των μεταλλαγμένων κυττάρων, που οδηγούν σε καρκίνο.
Η μεγαλύτερη σε μορφής έκταση, έρευνα μελατονίνης μέχρι σήμερα έχει να κάνει με τον καρκίνο του μαστού. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στις μελέτες αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Το περιοδικό Επιδημιολογίας αναφέρει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών, που εργάζονται, κυρίως, νυχτερινές βάρδιες.
- Οι γυναίκες, που ζουν σε γειτονιές με μεγάλες ποσότητες νυχτερινής φωταγώγησης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνους, που ζουν σε περιοχές, όπου τη νύχτα κυριαρχεί το σκοτάδι, σύμφωνα με μια ισραηλινή μελέτη.
- Οι νοσηλευτές, που εργάζονται τη νύχτα είχαν 36% υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού.
- Τυφλές γυναίκες, των οποίων τα μάτια δεν μπορούν να ανιχνεύσουν το φως και έτσι έχουν καλή παραγωγή της μελατονίνης, έχουν χαμηλότερο από το μέσο όρο ποσοστό καρκίνου του μαστού.
Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι η χρήση μελατονίνης βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, επειδή διεγείρει την εμφάνιση του «καλού λίπους», ένα είδος κυττάρων λίπους, που καίει θερμίδες, αντί για την αποθήκευσή τους. Η μελατονίνη έχει, επίσης, μεταβολικά οφέλη στη θεραπεία του διαβήτη και της υπερλιπιδαιμίας. Η χρόνια κατανάλωση μελατονίνης επάγει, όχι μόνο την εμφάνιση του «καλού λίπους» σε παχύσαρκους διαβητικούς, αλλά, επίσης, αυξάνει την παρουσία της σε λεπτά ζώα, που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Η χρόνια χορήγηση μελατονίνης ευαισθητοποιεί τη θερμογόνο δράση της έκθεσης στο κρύο, αυξάνει τη θερμογόνο δράση της άσκησης και ως εκ τούτου, αποτελεί εξαιρετική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας. Μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ «καφέ λίπους», το οποίο εμφανίζεται κατά τη χορήγηση μελατονίνης και «λευκού λίπος», είναι ότι τα μιτοχόνδρια των κυττάρων στο «καφέ λίπος» παράγουν την πρωτεΐνη Uncoupling Protein 1/ UCP1/Πρωτεΐνη αποσύνδεσης 1, η οποία είναι υπεύθυνη για την καύση θερμίδων και την παραγωγή θερμότητας.
Η μελατονίνη έχει βρεθεί, ότι συμβάλει στην προώθηση της υγείας, με πολλούς άλλους τρόπους:
- Η μελατονίνη μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις. Έχει αποδειχθεί, ότι αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL/high density lipoprotein/λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) και διαδραματίζει ένα ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελατονίνη μπορεί, επίσης, να προστατεύσει την καρδιά σας, κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
- Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις, ότι η έκκριση μελατονίνης σχετίζεται με την ημικρανία και την κεφαλαλγία (βοηθά και μειώνει τα επεισόδια).
- Η μελατονίνη είναι ιδιαίτερα επωφελής σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προστατεύει τα κύτταρα του παγκρέατος, επιφέροντας επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας αυτής. Επίσης, έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα, μειώνοντας τις βλάβες στα νεφρά, τα μάτια και την κυκλοφορία, που είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη.
- Η μελατονίνη προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και επιβραδύνει την εξέλιξη στα πρώιμα στάδια της νόσου. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα της, μαζί με την ικανότητά της να διασχίζει εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
- Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Οι μελέτες δείχνουν, ότι η μελατονίνη μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας και να αυξήσει το σχηματισμό νέου οστού.
- Εκείνοι, που αγωνίζονται να χάσουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από την μελατονίνη. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί μια αύξηση στην όρεξη, μέσω διακοπής του, αυξάνει την παραγωγή των ορμονών όρεξης με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων σε εκείνους, που είναι υπό στέρηση ύπνου.
Συμπληρώματα μελατονίνης
Η μελατονίνη διατίθεται δια του στόματος, σε κάψουλες, δισκία ή υγρό, υπογλωσσίως ή ως διαδερμικά επιθέματα. Η βιοδιαθεσιμότητά της είναι 30%-50%. Ο μεταβολισμός γίνεται ηπατικά, μέσω του ενζύμου CYP1A2/Cytochrome P450 1A2/Κυτόχρωμα P450 1A2, με 6-υδροξυλίωση. Ο χρόνος ημίσειας ζωής 35 με 50 λεπτά και η απέκκριση γίνεται με τα ούρα.
Η μελατονίνη έχει χαρακτηριστεί, από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA/Food and Drug Administration/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ), ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι φάρμακο.
Μελατονίνη στα φυτά
Η μελατονίνη έχει εντοπιστεί σε πολλά φυτά, όπως το βάλσαμο ή παρθένιο (Tanacetum parthenium/Τανατσέτο το παρθένιο), το χόρτο του Αγίου Ιωάννη ή βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο (Hypericum perforatum/Υπερικόν το διάτρητον), το ρύζι, το καλαμπόκι, τη ντομάτα και διάφορα φρούτα.
Ο ρόλος της μελατονίνης στα φυτά έχει σχέση με την έκθεση στο φως και την άμυνα ενάντια στα σκληρά περιβάλλοντα. Επίσης, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Η μελατονίνη ρυθμίζει, επίσης, την ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνοντας το σχηματισμό των ριζών, ενώ παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη του φυτού πάνω από το έδαφος.
Η μελατονίνη είναι πλούσια σε τρόφιμα, όπως τα κεράσια (0,17 έως 13,46ng/g, σε μπανάνες και σταφύλια, στο ρύζι και τα σιτηρά, σε πολλά βότανα, στο ελαιόλαδο, στο κρασί και στη μπύρα.
Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε μελατονίνη, όπως μπανάνα, ανανά και πορτοκάλια τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα αυξάνουν σημαντικά.
Μελατονίνη στα ζώα
Πολλά ζώα χρησιμοποιούν τη διακύμανση της παραγωγής μελατονίνης, κάθε ημέρα, ως εποχιακό ρολόι. Σε ζώα, αλλά και στους ανθρώπους, η κατανομή της σύνθεσης και της έκκρισης μελατονίνης επηρεάζεται από τη μεταβλητή διάρκεια της νύχτας, το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα. Η αλλαγή στη διάρκεια της έκκρισης χρησιμεύει, έτσι ως βιολογικό σήμα για την οργάνωση του μήκους ημέρας και τη ρύθμιση βάση εποχής διαφόρων λειτουργιών, όπως η αναπαραγωγή, η συμπεριφορά, η ανάπτυξη του τριχώματος και το καμουφλάζ σε εποχιακά ζώα και η σεξουαλική αναπαραγωγή. Στα θηλαστικά, η μελατονίνη βιοσυντίθεται σε τέσσερα ενζυματικά στάδια από το βασικό αμινοξύ τρυπτοφάνη με τη σεροτονίνη.
Η μελατονίνη εκκρίνεται στο αίμα από την επίφυση του εγκεφάλου. Γνωστή ως ορμόνη του σκότους, εκκρίνεται στο σκοτάδι. Μπορεί, επίσης, να παραχθεί από μία ποικιλία περιφερικών κυττάρων, όπως τα κύτταρα του μυελού των οστών, τα λεμφοκύτταρα και επιθηλιακά κύτταρα. Συνήθως, η συγκέντρωση της μελατονίνης σε αυτά τα κύτταρα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που βρίσκεται στο αίμα, αλλά δε φαίνεται να ρυθμίζεται από τη φωτοπερίοδο.
Η μελατονίνη, που παράγεται στην επίφυση, δρα ως ενδοκρινής ορμόνη, δεδομένου ότι απελευθερώνεται στο αίμα.
Η μελατονίνη μπορεί να καταστείλει τη λίμπιντο με αναστολή της έκκρισης της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH/uteinizing hormone) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH/follicle stimulating hormone) από την πρόσθια υπόφυση, ειδικά σε θηλαστικά, που έχουν εποχική αναπαραγωγή, όταν οι ώρες της ημέρας είναι πολλές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μελατονίνη ρυθμίζει τη λεπτίνη, μειώνοντας τα επίπεδά της.
Οι πληροφορίες φωτός/σκότους φτάνουν στους υπερχιασματικούς πυρήνες από τα φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία είναι εγγενώς φωτοευαίσθητα κύτταρα φωτοϋποδοχέων, που είναι διαφορετικά, από αυτά που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή λειτουργία σχηματισμού εικόνας του οφθαλμού (που είναι τα ραβδία και κωνία του αμφιβληστροειδούς). Αυτά τα κύτταρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% όλων των αμφιβληστροειδικών γαγγλιακών κυττάρων σε ανθρώπους και παράγουν μελανοψίνη. Η μελανοψίνη, συχνά συγχέεται με την μελατονίνη. Είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη οψίνη και βοηθά στην απορρόφηση, στο μπλε φως του ορατού φάσματος (484 nm). Το σύνθημα, που δημιουργείται από το μπλε φως παρασύρει ένα κιρκαδικό ρυθμό και έτσι ρυθμίζεται αυτός ο κιρκαδικός ρυθμός.
Μελατονίνη στον άνθρωπο
Στον άνθρωπο, η μελατονίνη παράγεται από την επίφυση, ένα μικρό ενδοκρινικό αδένα, που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, αλλά έξω από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Το σήμα μελατονίνης αποτελεί μέρος του συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης χημικά προκαλώντας υπνηλία και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά το κεντρικό νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα οι υπερχιασματικοί πυρήνες, ελέγχουν τον ημερήσιο κύκλο.
Στον άνθρωπο, το 90% της μελατονίνης μεταβολίζεται από το ήπαρ, μια μικρή ποσότητα απεκκρίνεται στα ούρα και μια μικρή ποσότητα βρίσκεται στο σάλιο. Η παραγωγή μελατονίνης μειώνεται με τη γήρανση. Επίσης, στην εφηβεία η απελευθέρωση της μελατονίνης καθυστερεί, με αποτέλεσμα διαταραχές ύπνου.
H παραγωγή μελατονίνης από την επίφυση αναστέλλεται από το φως στον αμφιβληστροειδή και επιτρέπεται από το σκοτάδι. Όταν χρησιμοποιούνται συμπληρώματα μελατονίνης, αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο, σύμφωνα με την καμπύλη απέκκρισης μελατονίνης στον άνθρωπο, μικρές ποσότητες (0,3 mg) της μελατονίνης μετατοπίζουν το κιρκαδικό ρολόι νωρίτερα, προωθώντας έτσι νωρίτερα την έναρξη του ύπνου και το πρωνό ξύπνημα.
Η μελατονίνη ως αντιοξειδωτικό
Εκτός από τη λειτουργία του ως συγχρονιστή του βιολογικού ρολογιού, η μελατονίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί εύκολα να διασχίσει τις κυτταρικές μεμβράνες και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αυτό το αντιοξειδωτικό καθαρίζει τις ρίζες οξυγόνου και αζώτου και είναι άριστο συμπλήρωμα για το οξειδωτικό στρες. Η μελατονίνη αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κυτοκινών και να βοηθήσει σε ανοσοανεπάρκειες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών, όπως HIV/human immunodeficiency virus/ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας και σε βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου. Η ενδογενής μελατονίνη σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα έχει σχέση με την ιντερλευκίνη-2 (IL/interleukin-2) και την παραγωγή και την έκφραση του υποδοχέα της IL-2. Αυτό υποδηλώνει, ότι η μελατονίνη εμπλέκεται στην κλωνική επέκταση των αντιγονοδιεγερμένων ανθρώπινων Τ λεμφοκυττάρων. Σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η παραγωγή μελατονίνης έχει βρεθεί αυξημένη σε σύγκριση με αντίστοιχης ηλικίας υγιούς μάρτυρες.
Η μελατονίνη αυξάνει τη μη ειδική ανοσία, με αποτέλεσμα να πρέπει να χορηγείται με ιατρική καθοδήγηση σε αυτοάνοσες νόσους.
Μελατονίνη και όνειρα
Η μελατονίνη αυξάνει τα όνειρα. Εξαιρετικά υψηλές δόσεις μελατονίνης (50mg), αυξάνουν δραματικά το χρόνο ύπνου REM/Rapid eye movement sleep και τη δραστηριότητα των ονείρων σε άτομα με και χωρίς ναρκοληψία.
Μελατονίνη και αυτισμός
Μερικά άτομα με διαταραχές αυτισμού, μπορεί να έχουν χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα της μελατονίνης, που συνδέονται με τη χαμηλή δραστηριότητα του ASMT/Acetylserotonin O-Methyltransferase/Ο-Μεθυλοτρανσφεράση ακετυλοσεροτονίνης γονιδίου, το οποίο κωδικοποιεί το τελευταίο ένζυμο σύνθεσης μελατονίνης. Πολλές μικρές μελέτες έχουν δείξει, ότι 2mg έως 10mg μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό, που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν.
Μελατονίνη σε ηλικιωμένους
Η έρευνα έχει υποστηρίξει τις αντιγηραντικές ιδιότητες της μελατονίνης. Τα επίπεδα της μελατονίνης πέφτουν με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό, μπορεί να εξηγήσει, γιατί οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πάνε στο κρεβάτι νωρίτερα, ξυπνάνε νωρίτερα και έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου. Μερικές μελέτες έχουν δείξει, ότι η μελατονίνη παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και ότι μπορεί να δρα ως παράγοντας αντιγήρανσης, όταν χορηγείται σε ηλικιωμένους. Η χορήγηση μελατονίνης μπορεί να εξουδετερώσει τις οξειδωτικές βλάβες και να καθυστερήσει τη νευροεκφυλιστική διαδικασία της γήρανσης.
Μελατονίνη και διαβήτης
Μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί του ανθρώπινου υποδοχέα μελατονίνης ΜΤ2 έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα έκκρισης μελατονίνης έχουν βρεθεί να αναπτύσσουν ευκολότερα διαβήτη τύπου 2, από ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα.
Μελατονίνη σε παιδιά
Ενώ η συσκευασία της μελατονίνης συχνά προειδοποιεί για τη χρήση σε παιδιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.
Άλλες χρήσεις της μελατονίνης
- Η μελατονίνη έχει μελετηθεί ως πιθανή θεραπεία της νόσου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, του καρκίνου, των διαταραχών του ανοσοποιητικού, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της κατάθλιψης, της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, των διαταραχών του κιρκαδικού ρυθμού του ύπνου, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και της αϋπνίας στους ηλικιωμένους.
- Μελατονίνη και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Η μελατονίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ανήσυχων ποδιών, που είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση, η οποία, όταν είναι σοβαρής μορφής και επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και προκαλεί υπερβολική ημερήσια κόπωση.
- Μελατονίνη και ευερέθιστο έντερο
Η μελατονίνη απαλλάσσει από τα συμπτώματα του ευρέθιστoυ εντέρου.
- Μελατονίνη και εμμηνόπαυση
Προκαλεί βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των επιπέδων γοναδοτροπίνης και προλαμβάνει την κατάθλιψη, που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.
Μελατονίνη και Alzheimer
H μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην ασθένεια του Alzheimer. Η μελατονίνη αναστέλλει την συσσωμάτωση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα στα νευρικά κύτταρα.
Μελατονίνη και διαταραχές της διάθεσης
Η μελατονίνη έχει δειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.
Μελατονίνη και καρκίνος
Μια ανασκόπηση μελετών δείχνει, μια μειωμένη επίπτωση του θανάτου σε καρκινοπαθείς.
Μελατονίνη και πέτρες της χοληδόχου κύστης
Η παρουσία μελατονίνης στη χοληδόχο κύστη έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες, όπως η μετατροπή της χοληστερόλης σε χολή, εμποδίζοντας το οξειδωτικό στρες και την αύξηση της κινητικότητας των χολόλιθων από τη χοληδόχο κύστη. Μειώνει, επίσης, την ποσότητα της χοληστερόλης που παράγεται στη χοληδόχο κύστη με τη ρύθμιση της χοληστερόλης που περνά διαμέσου του εντερικού τοιχώματος. Η χορήγηση μελατονίνης αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία με μείωση της φλεγμονής, που προκαλείται μετά από χολοκυστίτιδα.
Μελατονίνη και αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
Η μελατονίνη έχει δειχθεί, ότι βελτιώνει την ασθένεια, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της.
Μελατονίνη και παχυσαρκία
Η μελατονίνη εμπλέκεται στο μεταβολισμό της ενέργειας και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η χρόνια χορήγηση συμπληρωμάτων μελατονίνης μειώνει το σωματικό βάρος και το κοιλιακό λίπος. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι, ότι η μελατονίνη προωθεί τη μετατροπή του κακού λίπους σε καλό. Αυτό το αποτέλεσμα, θα αυξήσει το βασικό μεταβολικό ρυθμό από την ενεργοποίηση της θερμογένεσης, την παραγωγή θερμότητας, μέσω αποσύζευξης της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης στα μιτοχόνδρια.
Μελατονίνη και προστασία από την ακτινοβολία
Η μελατονίνη είναι μια πιο αποτελεσματική θεραπεία από ό,τι η αμιφοστίνη. Ο μηχανισμός της μελατονίνης στην προστασία έναντι της ιονίζουσας ακτινοβολίας πιστεύεται, ότι περιλαμβάνει την παγίδευση των ελεύθερων ριζών. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 70% της βιολογικής βλάβης, που προκαλείται από ιονίζουσα ακτινοβολία οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες, ιδιαίτερα του υδροξυλίου, που επιτίθεται στο DNA, στις πρωτεΐνες και τις κυτταρικές μεμβράνες. Η μελατονίνη είναι ένας ραδιοπροστατευτικός παράγοντας.
Μελατονίνη και εμβοές
Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι επωφελής στην αγωγή κατά των εμβοών.
Ανεπιθύμητες ενέργειες μελατονίνης
- Ανεπιθύμητες ενέργειες σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να περιλαμβάνουν τη ναυτία, τα συμπτώματα μέθης, την ευερεθιστότητα, τη μειωμένη ροή αίματος και την υποθερμία.
- Η μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία (νωθρότητα) και ως εκ τούτου, προσοχή απαιτείται κατά την οδήγηση και το χειρισμό μηχανημάτων.
- Σε άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, μπορεί είτε να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
- Τα άτομα, που βιώνουν ορθοστατική υπόταση, μια καρδιαγγειακή πάθηση, που οδηγεί σε μειωμένη πίεση του αίματος και ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, όταν ένα άτομο στέκεται, μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης.
- Η μελατονίνη μειώνει τα επίπεδα της FSH. Οι επιδράσεις της ορμόνης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή παραμένουν ασαφείς, αν και έχει δοκιμαστεί ως αντισυλληπτικό στη δεκαετία του 1990.
- Η χρήση της σε νόσο Πάρκινσον απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.
- Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χορηγούνται κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη χημική μελατονίνη και τις παρενέργειές της
Να προτιμάτε φυσικά συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη.
Η μελατονίνη είναι διαθέσιμη ως χάπι παρατεταμένης αποδέσμευσης, για ασθενείς ηλικίας 55 ετών και άνω, ως μονοθεραπεία για τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία (έως 13 εβδομάδες) της πρωτοπαθούς αϋπνίας που χαρακτηρίζεται από κακή ποιότητα του ύπνου.
Βιβλιογραφία
National Center for Complementary and Integrative Health
Υψηλής Ποιότητας Ιατρική Κάνναβη για την αϋπνία
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την Υψηλής Ποιότητας Ιατρική Κάνναβη για την αϋπνία

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη
Διαβάστε, επίσης,
Ποιοι πρέπει να παίρνουν μελατονίνη
Βότανα ή βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση
Φυσικές Θεραπευτικές Επιλογές για την Οστεοπόρωση
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Φυσικές θεραπείες για την αϋπνία