Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜήπως έχετε τικ;

Μήπως έχετε τικ;

Print Friendly, PDF & Email

Μην ανησυχείτε, παρόλο που είναι ανεπιθύμητα είναι αθώα

Αν όταν έχετε άγχος έχετε έναν μικρό, ξηρό, υπόκωφο βήχα ή άλλες φορές πιο βαρύγδουπο ή αν ανασηκώνετε τους ώμους σας ή ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας τότε έχετε τικ ή ακούσιους μυϊκούς σπασμούς.

Τα τικ είναι ξαφνικές, επαναλαμβανόμενες, μη ρυθμικές, αφύσικες, αυτόματες, ταχείες, απότομες αναγκαστικές υποσυνείδητες κινήσεις.  Αντικατοπτρίζουν ένα έντονο, συχνά αδικαιολόγητο ψυχικό άγχος και είναι ανεξάρτητα από την ευφυϊα και την προσωπικότητα του ατόμου.

Τα τικ πρέπει να διακρίνονται από τις κινήσεις των άλλων κινητικών διαταραχών, όπως η χορεία, η δυστονία και οι σπασμοί που παρατηρούνται σε στερεοτυπική κινητική διαταραχή ή σε ορισμένα άτομα με αυτισμό, ψυχαναγκαστική διαταραχή  και επιληψία.


Τα τικ ταξινομούνται κινητικά ή φωνητικά και σε απλά ή σύνθετα.

-Τα κινητικά είναι επηρεάζουν διαφορετικές ομάδες μυών.

-Τα φωνητικά τικ είναι ακούσιοι ήχοι που παράγονται από την κίνηση του αέρα μέσα από τη μύτη, το στόμα ή το λαιμό.

-Τα απλά κινητικά τικ είναι συνήθως ξαφνικά, σύντομα, χωρίς νόημα που περιλαμβάνουν μία μόνο ομάδα μυών, όπως το ανοιγόκλειμα των ματιών, ή το ανασήκωμα των ώμων. Τα απλά κινητικά τικ περιλαμβάνουν και κινήσεις, όπως παλαμάκια, τέντωμα λαιμού, κινήσεις του στόματος ή κεφαλής, τινάγματα χεριού ή ποδιού και μορφασμούς του προσώπου.

-Ένα απλό φωνητικό τικ μπορεί να είναι σχεδόν οποιοσδήποτε ήχος ή θόρυβος, όπως βήχας, εισπνοή, ή ρουθούνισμα.

-Τα σύνθετα κινητικά τικ είναι, συνήθως, πιο συγκροτημένα και μπορεί να είναι ένα σύμπλεγμα κινήσεων και εμφανίζονται συντονισμένα. Παραδείγματα σύνθετων τικ είναι το άγγιγμα των ανθρώπων ή αντικειμένων.

-Τα σύνθετα φωνητικά τικ περιλαμβάνουν την επανάληψη λέξεων ή προτάσεων και πολλές φορές και βωμολοχίες (σύνδρομο Tourette).

Το σύνδρομο Tourette  είναι μια κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή με έναρξη στην παιδική ηλικία, που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά τικ και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των τικ είναι ότι όταν γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή, αυτός μπορεί να τα εμποδίσει και να τα σταματήσει, για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αργότερα υποσυνείδητα θα επανέλθουν. Αυτά συνειδητά μπορούν να σταματήσουν και υποσυνείδητα να επανέλθουν.

Τα τικ μπορεί να αυξηθούν ως αποτέλεσμα του στρες, της κούρασης, τη πλήξης, ή της συναισθηματικής πίεσης, με αρνητικά συναισθήματα, αλλά και θετικά συναισθήματα, όπως ο ενθουσιασμός και η αναμονή. Η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τικ (για παράδειγμα , παρακολουθώντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή), ενώ η συγκέντρωση σε μια απορροφητική δραστηριότητα συχνά οδηγεί σε μείωση του τικ.

Υπάρχουν περίοδοι εξάρσεων ή υφέσεων και εμφανίζονται συχνότερα στα αγόρια.

Αμέσως πριν από την εκδήλωση των τικ, τα περισσότερα άτομα το γνωρίζουν, αλλά είναι γι΄αυτούς μια απαραίτητη ανάγκη για συγκέντρωση και για αποβολή του άγχους. Τα τικ, όπως το βήξιμο και το ανασήκωμα των ώμων ή το ανοιγόκλειμα ματιών  μπορεί να γίνει αισθητό ως ανακούφιση από την ένταση. Τα σύνθετα τικ είναι σπάνια σε απουσία των απλών τικ. Τα τικ μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστούν  από τους καταναγκασμούς.  Επίσης, άλλες παρόμοιες προσωρινές, ικανές να ανασταλούν υποσυνείδητες κινήσεις είναι η ονυχοφαγία, η τριχοτιλλομανία και οι ρυθμικές κινήσεις ποδιών.

Μερικοί ερευνητές αποδίδουν τα τικ σε γενετικούς παράγοντες επειδή στην οικογένεια του ατόμου υπάρχει κάποιος συγγενής με ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα.

Άλλοι πάλι τα θεωρούν σαν μοντέλα ψυχικής εκτόνωσης και ψυχοσωματικής συμπεριφοράς.

Η διαφορική διάγνωση

Δυστονίες, παροξυσμική δυσκινησία, χορεία, άλλες γενετικές καταστάσεις, και δευτεροπαθείς αιτίες τικ πρέπει να αποκλειστούν κατά τη διαφορική διάγνωση. Συνθήκες, εκτός από το σύνδρομο Tourette, που μπορεί να εκδηλωθούν με  τικ ή στερεότυπες κινήσεις περιλαμβάνουν αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, και στερεοτυπικές διαταραχές της κίνησης, χορεία του Sydenham, ιδιοπαθή δυστονία και γενετικές παθήσεις, όπως η νόσος του Huntington, η νευροακανθοκύττωση, το σύνδρομο Hallervorden – Spatz, η μυϊκή δυστροφία Duchenne, η ασθένεια του Wilson, και η οζώδης σκλήρυνση. Άλλες νόσοι που πρέπει να αποκλειστούν είναι οι  χρωμοσωμικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Klinefelter, το σύνδρομο ΧΥΥ και το σύνδρομο εύθραυστου Χ, φάρμακα που προκαλούν τικ, το τραύμα στο κεφάλι, η εγκεφαλίτιδα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, και η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Ένα λεπτομερές ιστορικό και η φυσική εξέταση μπορεί να είναι αρκετά για τη διαφοροδιάγνωση.

Αν και οι διαταραχές τικ, συνήθως θεωρούνται σύνδρομα της παιδικής ηλικίας, τα τικ κατά καιρούς εμφανίζονται και κατά την ενήλικη ζωή, Τα τικ των ενηλίκων, συχνά, είναι δευτεροπαθή. Τα τικ που αρχίζουν μετά την ηλικία των 18 ετών γενικά δεν θεωρούνται συμπτώματα του συνδρόμου Tourette, αλλά είναι μη καθορισμένης αιτίας.

Διάγνωση

Το EEG (ηλεκτροεγκεφαλόγραφημα) και η μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητα για να αποκλείσουν ανωμαλίες του εγκεφάλου. Τα επίπεδα TSH, μπορούν να μετρηθούν για να αποκλεισθεί ο υποθυρεοειδισμός. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ηπατικής νόσου, τα επίπεδα χαλκού και σερουλοπλασμίνης του ορού μπορεί να αποκλείσουν τη νόσο του Wilson.

Τα άτομα με ψυχαναγκαστικές διαταραχές μπορεί να εμφανίζουν τικ, όπως καταναγκασμούς που μπορεί να μοιάζουν με κινητικά τικ. Άτομα με τικ – που σχετίζονται με ΙΨΔ έχουν πιο ενοχλητικές σκέψεις, και κάνουν περοισσότερς τελετουργίες σε σχέση με τα άτομα με τικ που δεν  σχετίζονται με την ΙΨΔ.

Θεραπεία

Η αντιμετώπισή τους στηρίζεται στην καθοδήγηση του ατόμου να κατανοήσει τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, να πιστέψει ότι δεν πρόκειται για παθολογική οργανική κατάσταση και να προσπαθήσει να αποδεχτεί την κατάσταση ως αυτοπεριοριζόμενη.

Μήπως παίζει το μάτι σας;

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Μήπως το παιδί σας πιπιλάει τον αντίχειρα;

Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα

Μήπως παίζει το μάτι σας;

Τριχοτιλλομανία

Μήπως τρώτε τα νύχια σας;

Μήπως είσαστε ψυχαναγκαστικοί;

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ