Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠρόληψη εμφράγματος

Πρόληψη εμφράγματος

Πρόληψη καρδιακών προσβολών από την υψηλή χοληστερίνη

21 νέα γονίδια που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερίνη ανακαλύφθηκαν σε μια διεθνή μελέτη.

Οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών από την υψηλή χοληστερόλη.

Η μεγαλύτερη  όλων των εποχών γενετική μελέτη για την  χοληστερόλη δίνει τη δυνατότητα σε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, να κάνουν πρόληψη.

Η νέα μελέτη ανοίγει το δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 21 νέα γονίδια που συνδέονται με τα επίπεδα χοληστερόλης, ανοίγοντας το δρόμο για ειδικά φάρμακα και θεραπείες για την καρδιακή νόσο.

Στη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ γενετική μελέτη της χοληστερόλης, βρήκαν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τις αλλαγές στην «καλή» HDL και στην «κακή» LDL χοληστερόλη.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ότι κάποιες παραλλαγές ήταν πιο πιθανό να εμφανίζονται σε άνδρες  και άλλες σε γυναίκες.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τα 21 νέα γονίδια που συνδέονται με τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν περιορισμό του εύρους των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Οι γενετικές μεταλλάξεις σε πάνω από 90.000 ανθρώπους αναλύθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Human Genetics.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους επεκτείνουν  τον κατάλογο των πιθανών στόχων για φάρμακα και άλλες θεραπείες για την καρδιακή νόσο που προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη, που είναι η  κορυφαία παγκόσμια αιτία θανάτου και αναπηρίας. Τα 21 γονίδια προστέθηκαν στα 95  που είχαν ανακαλυφθεί από άλλη μελέτη.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος. Πολλοί άνθρωποι κάθε  χρόνο παθαίνουν καρδιακή προσβολή και σχεδόν ένας στους τρεις πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο.

Οι πλούσιες σε λιπαρά δίαιτες, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου.

Η χοληστερόλη είναι ένα είδος λίπους που παράγεται από το ήπαρ, που είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα να παράγει ορμόνες, να απορροφήσει τη  βιταμίνη D και να παράγει τη χολή για την πέψη τροφών. Μεταφέρεται στο αίμα με τις λιποπρωτεΐνες.

Η LDL μεταφέρει τη χοληστερόλη μακριά από το ήπαρ και στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, όπου μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή απόφραξη.

Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, ή HDL, έχει τη δουλειά να  μεταφέρει  πίσω την χοληστερόλη στο ήπαρ και γι’ αυτό πρέπει να είναι υψηλή. Ένα 20 τοις εκατό των ασθενών με υπερβολικά υψηλά επίπεδα της LDL ταξινομούνται ως ανθεκτικοί στις στατίνες, που είναι  τα φάρμακα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της χοληστερόλης.

Ενώ κάθε μια από τις γενετικές παραλλαγές έχει μια μικρή επίδραση, το σωρευτικό τους αποτέλεσμα μπορεί να προσθέσει σημαντικά για να βάλει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για τη νόσο.

Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία της αποκρυπτογράφησης του γενετικού κώδικα για να επιτρέψει να εξερευνηθούν νέοι οδοί για καλύτερα στοχευμένες θεραπείες, ώστε όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο να κάνουν πρόληψη.

Οι ερευνητές τώρα κάνουν μελέτες  για την ακριβή δράση των γονιδίων και  τον μηχανισμό λειτουργίας  τους, για να βρεθεί πώς διαπράττουν το έγκλημά τους μέσω της χοληστερίνης.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σε υποψία εμφράγματος πάρτε ασπιρίνη

Προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Κανέλα

Αθηροσκλήρωση

Πρωτεΐνη ΒΑΧ

Nanopatch που επιδιορθώνει τις καρδιακές βλάβες

Κοκαΐνη

Κλοπιδογρέλη

Πρέπει οι παχύσαρκοι να παίρνουν ω-3 λιπαρά οξέα;

Κόλπο για να απαλλαγείτε από το μεταβολικό σύνδρομο

Κόλπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Πολικοζανόλη για τη χοληστερίνη

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Λιπιδαιμικός έλεγχος

Που οφελεί το κόκκινο κρασί

Ο πόνος που μοιάζει με αυτόν του εμφράγματος

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ