Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΘα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;

Θα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;

Πρωτοποριακό μπιφτέκι φτιαγμένο στο εργαστήριο

Το κρέας του… δοκιμαστικού σωλήνα, ίσως, δεν αργήσει να φθάσει στα ράφια των σουπερμάρκετ μετά την επιτυχία επιστημόνων από την Ολλανδία να δημιουργήσουν ένα μπιφτέκι με βάση μυϊκό ιστό μόσχου που «γεννήθηκε» στο εργαστήριο.

Άραγε θα το καταναλώσει ο πληθυσμός;

Το κρέας «in vitro» υπόσχεται να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και προς τα ζώα μειώνοντας τον πόνο και την ταλαιπωρία τους, ενώ παράλληλα ελπίζεται ότι θα λύσει και το πρόβλημα έλλειψης τροφής που ταλανίζει, κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ερώτημα όμως είναι εάν ο πληθυσμός θα δεχθεί να το καταναλώσει.

Το μπιφτέκι εργαστηρίου δημιουργήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ. Αποτελείται από λωρίδες μυϊκού ιστού μόσχου οι οποίες καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο.

Το κρέας in vitro αποτελεί πλέον πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα «παλεύει» καιρό με το κρέας εργαστηρίου. Πριν από περίπου ενάμισι έτος είχε φθάσει στο επίπεδο να δημιουργήσει λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος στο εργαστήριο, ωστόσο τώρα η έρευνα προχώρησε και έδωσε τελικώς το… πολυπόθητο μπιφτέκι.

Χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης

Το ερευνητικό πρόγραμμα των ειδικών από το Μάαστριχτ χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβέρνηση, καθώς και από μια ανώνυμη δωρεά ύψους 300.000 ευρώ. Ωστόσο αναμένεται τώρα να αποδειχθεί εάν η πρωτοποριακή αυτή επιστημονική εξέλιξη θα βρει και μια θέση στο τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν έχουν συνηθίσει να παίρνουν την μπριζόλα τους από το… εργαστήριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times» το μπιφτέκι των ειδικών από το Μάαστριχτ αποτελείται από περίπου 20.000 λεπτές λωρίδες καλλιεργημένου μυϊκού ιστού.

Με καλή γεύση…

Ο δρ Ποστ που έχει ήδη διεξαγάγει ορισμένα ανεπίσημα τεστ σχετικά με τη γεύση του κρέατος εργαστηρίου αναφέρει πως παρότι το μπιφτέκι της ομάδας του δεν περιέχει καθόλου λίπος είναι εύγευστο. Στα μπιφτέκια πρέπει να προσθέτεται μόνο αλάτι και πιπέρι για καλύτερη γεύση.

Το μπιφτέκι του εργαστηρίου αποτελείται, επίσης, από υλικά, όπως εμβρυϊκός ορός μόσχου που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων στο εργαστήριο, τα οποία μελλοντικά θα αντικατασταθούν από άλλα υλικά μη ζωϊκής προέλευσης.

Διαβάστε, επίσης,

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Διατροφικά σκάνδαλα

Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Πρέπει να πλένεται το κρέας πριν το μαγείρεμα;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις. Πρόληψη και θεραπεία των καλοκαιρινών ιώσεων, για να μη σας χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Καλοκαιρινές ιώσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ