Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΠυρετικοί σπασμοί στα παιδιά

Πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά

Οι σπασμοί που κάνουν τα παιδιά κατά τον πυρετό

Όταν ένα μικρό παιδί έχει υψηλό πυρετό (συνήθως κατά τη διάρκεια μιας ίωσης), μπορεί ορισμένες φορές να κάνει σπασμούς. Συνήθως, πυρετικοί σπασμοί εμφανίζονται σε βρέφη και νήπια ηλικίας 8 μηνών μέχρι 5 – 6 χρόνων. Τις πιο πολλές φορές υπάρχει κληρονομική προδιάθεση κι έτσι οι πυρετικοί σπασμοί είναι πιο συχνοί σε παιδιά των οποίων κάποιος από τους γονείς έκανε κι αυτός πυρετικούς σπασμούς στην παιδική ηλικία.

Οι πιο πολλοί πυρετικοί σπασμοί είναι βραχείας διάρκειας, διαρκούν 1 – 2 λεπτά, αν και αυτός ο χρόνος φαίνεται σαν αιωνιότητα για τους γονείς που τα παιδιά τους εμφάνισαν πυρετικούς σπασμούς.


Αίτια πυρετικών σπασμών

Οι πυρετικοί σπασμοί, ICD-10 R56.0, εκλύονται με τη γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος από οποιαδήποτε αιτία, όπως κατά την διάρκεια ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιλαράς, αιφνίδιου εξανθήματος, πνευμονίας, ωτίτιδας, γαστρεντερίτιδας (π.χ. από σιγκέλλα) και ουρολοιμώξεων. Αναφέρεται γενετική προδιάθεση για σπασμούς κατά την βρεφική ηλικία. Η συχνότητα τους στα παιδιά ανέρχεται σε 3%. Εμφανίζονται σε ηλικία μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών (συνήθως μεταξύ 1 και 2 ετών) και όταν υπάρχει πυρετός μεγαλύτερος από 38,5 °C.

Πιθανολογείται ότι οφείλονται στην επίδραση του πυρετού από ορισμένους λοιμογόνους παράγοντες, συνήθως ιούς, στον ανώριμο εγκέφαλο του βρέφους και του μικρού παιδιού.


Ταξινόμηση πυρετικών σπασμών
Οι πυρετικοί σπασμοί διακρίνονται σε απλούς (είναι γενικευμένοι τονικοκλονικοί σπασμοί που εμφανίζονται μέσα σε ώρες από την έναρξη του πυρετού, διαρκούν λιγότερο από 15 λεπτά, δεν υποτροπιάζουν στο 24ωρο, δεν συνοδεύονται από εστιακά γνωρίσματα, η νευρολογική εξέταση καθώς και το ηκεκτροεγκεφαλογράφημα μεταξύ των επεισοδίων είναι φυσιολογικά) και σύνθετους (είναι συνήθως εστιακοί, διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά, υποτροπιάζουν στο 24ωρο και μετά το τέλος του επεισοδίου παρατηρείται πάρεση Τοdd ενός μέλους ή ημιμορίου του σώματος για λίγες ώρες).

Οι πυρετικοί σπασμοί έχουν την τάση να υποτροπιάζουν σε ποσοστό που διαφέρει ανάλογα με την ηλικία εμφάνισής τους. Ειδικότερα το 50% των παιδιών που εμφανίζουν πυρετικούς σπασμούς πριν από το 1 έτος, το 28% αυτών που εμφανίζουν πυρετικούς σπασμούς μετά το 1 έτος και το 10% εκείνων που τους εμφανίζουν μετά το 3 έτος παρουσιάζουν υποτροπή. Στο 50% των παιδιών, υποτροπές παρατηρούνται τα πρώτα 1-2 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο. Περίπου 10% των παιδιών με πυρετικούς σπασμούς παρουσιάζουν 3 ή περισσότερες νέες κρίσεις, Γενικά ο κίνδυνος πολλών υποτροπών είναι μεγαλύτερος στα βρέφη που παρουσιάζουν την 1η κρίση κατά το 1ο έτος της ζωής τους.


Αντιμετώπιση πυρετικών σπασμών

Η αντιμετώπιση του επεισοδίου των πυρετικών σπασμών εφόσον αυτό διαρκεί περισσότερο από 2-3 λεπτά, γίνεται με την χορήγηση διζεπάμης από το ορθό (Stezolid) ή ενδοφλέβια (σε status).

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι καλοήθης κατάσταση, ενώ μακροχρόνια θεραπεία για την αποφυγή νέων επεισοδίων πυρετικών σπασμών συνιστάται: σε παιδιά που παρουσίασαν σύνθετους πυρετικούς σπασμούς, σε παιδιά που παρουσίασαν περισσότερα από 3 επεισόδια απλών πυρετικών σπασμών και σε παιδιά με νοητική καθυστέρηση ή με οικογενειακό ιστορικό επιληψίας.

Φάρμακο εκλογής είναι η φαινοβαρβιτάλη (για τα επόμενα 2 χρόνια), που χορηγείται σε δόση 5 mg/ kg βάρους σώματος την ημέρα διαιρεμένη σε δύο δόσεις (πρωΐ-βράδυ), για ένα τουλάχιστο χρόνο, μετά από το τελευταίο επεισόδιο πυρετικών σπασμών. Το βαλπροϊκό οξύ, επειδή έχει παρενέργειες δεν συνιστάται, σε πυρετικούς σπασμούς. 

Διαβάστε, επίσης,

Επιληψία του κροταφικού λοβού

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΤι είναι η πυουρία
Επόμενο άρθροΗ διατροφή στον πυρετό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ