Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΠρόληψη καρκίνου ωοθηκών

Πρόληψη καρκίνου ωοθηκών

Η πρόληψη του καρκίνου ωοθηκών πάντα είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο των ωοθηκών

Οι κακοήθεις όγκοι των ωοθηκών είναι η συχνότερη αιτία θανάτου σε σχέση με τα υπόλοιπα γεννητικά όργανα της γυναίκας (σώμα μήτρας, τράχηλος μήτρας, κόλπος, αιδοίο). Σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζονται περίπου 140.000 νέες περιπτώσεις ετησίως και αντίστοιχα 105.000 θάνατοι.  Μεταφέροντας τα στατιστικά δεδομένα στην ελληνική πραγματικότητα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ετησίως 800 γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο ωοθηκών, από τις οποίες οι μισές θα χάσουν τη ζωή τους από την ασθένεια.

Η κυριότερη αιτία για την υψηλή θνητότητα είναι ότι δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα αρχόμενα στάδια η πρόγνωση είναι καλή (80-95% επιβίωση). Δυστυχώς όμως στα αρχόμενα στάδια οι γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, με συνέπεια  να προσέρχονται στο γιατρό όταν η νόσος είναι προχωρημένη και η επιβίωση τότε να φθάνει μόλις το 40%.

Τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι η διόγκωση της κοιλιάς, το άλγος κοιλίας, τα δυσπεπτικά ενοχλήματα, οι διαταραχές της ούρησης, η αύξηση του βάρους και οι διαταραχές του κύκλου.

Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 60 έτη.

Η γυναικολογική εξέταση, το υπερηχογράφημα ωοθηκών και η μέτρηση του δείκτη CA-125 στο αίμα, είναι τα σημαντικά εργαλεία για τον προληπτικό έλεγχο ασυμπτωματικών γυναικών, σε ετήσια βάση. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, όπως σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό ή σε προϋπάρχοντα καρκίνο του μαστού ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο. Οι πρόσφατες τεχνικές βελτιώσεις στην επεξεργασία της εικόνας του διακολπικού υπερηχογραφήματος, πέτυχαν με 3D/4D ζωντανή απεικόνιση της μορφολογίας του τυχόν όγκου και των αγγείων. Η απεικόνιση της νεοαγγείωσης  των όγκων μπορεί να επιτευχθεί με την ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού υπερήχων. Με τον έλεγχο αυτό γίνεται ασφαλής διάκριση μιας ωοθηκικής μάζας ως καλοήθους ή κακοήθους. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της νόσου απαιτείται συμπληρωματικά υπερηβικό υπερηχογράφημα για τη σταδιοποίηση της νόσου.

Η πρωτογενής πρόληψη γίνεται με τη σωματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή. Οι τοκετοί, επίσης, έχουν ευνοϊκή δράση στην πρόληψη.


Παράγοντες που επιβαρύνουν στατιστικά είναι:

  • Το κληρονομικό ιστορικό
  • Ο καρκίνος μαστού στην ίδια γυναίκα
  • Η χρόνια υπογονιμότητα

Διαλέξτε καλό χειρουργό, αν διαγνωστείτε με καρκίνο ωοθήκης και ακολουθήστε μόνο φυσικές θεραπείες ανάλογα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου ωοθήκης, πατώντας εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο των ωοθηκών

Πατήστε, εδώ, για παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο των ωοθηκών

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Όγκοι ωοθηκών από γεννητικά κύτταρα

Κύστη ωοθηκών

Αντιμυλλέριος ορμόνη

Καρκίνος ωοθηκών

Έχει σχέση ο καρκίνος μαστού με τον καρκίνο ωοθηκών;

Mωρά απαλλαγμένα από το BRCA-1

Ο καρκινικός δείκτης CA-125

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ