Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΣεξ και υγείαΠρόωρη εκσπερμάτιση

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Print Friendly, PDF & Email

Εγωισμός ή σεξουαλικό πρόβλημα;

Για να έχει ένας άνδρας πρόωρη εκσπερμάτιση, ICD-10 F52.4, πρέπει να εμφανίζει ακούσια, εκσπερμάτιση μέσα στο πρώτο λεπτό της επαφής. Πρόωρη από μερικούς θεωρείται και η εκσπερμάτιση που γίνεται νωρίτερα από την επιθυμία των συντρόφων.


Χρήσιμοι ορισμοί για την εκσπερμάτιση

 • Ενδοκολπικός χρόνος  εκσπερμάτισης (IELT): ο μέσος χρόνος από την έναρξη της κολπικής διείσδυσης έως ότου γίνει η εκσπερμάτιση, Ο φυσιολογικός μέσος χρόνος είναι 4-8 λεπτά. Στην πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μικρότερος από 1-2 λεπτά.
 • Έλλειψη ελέγχου: η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ακούσια.
 • Αίσθηση κινδύνου: η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι αποτέλεσμα της σεξουαλικής ή συναισθηματικής ευεξίας.

Κριτήρια αποκλεισμού: η πρόωρη εκσπερμάτωση δεν πρέπει να προκαλείται από την μεγάλη σεξουαλική αποχή, τις καινούριες συντρόφους, τις νέες σεξουαλικές καταστάσεις, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή τα φάρμακα.

Η επίπτωση  της πρόωρης εκσπερμάτισης σε σεξουαλικά ενεργούς άνδρες είναι περίπου 20%, αυτό ποικίλλει μεταξύ των μελετών και λόγω των διαφορετικών ορισμών της πρόωρης εκσπερμάτισης το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 20-50%. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι εξίσου παρούσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.


Μηχανισμός εκσπερμάτισης

Η φάση της εκσπερμάτισης υποδιαιρείται σε δύο μικρότερες: την προπαρασκευαστική (emission) και την κυρίως εκσπερμάτιση.

Η προπαρασκευαστική φάση οφείλεται σε μια σειρά μικροσυσπάσεων, που συγκεντρώνουν το σπερματικό υγρό στη βάση της ουρήθρας για την εκτόξευση. Λίγο πριν αρχίσει η προπαρασκευαστική φάση, ο σφιγκτήρας του αυχένα της ουροδόχου κύστης συγκλείνεται, ώστε το σπέρμα να μην μπορεί να εισέλθει στην κύστη. Με άλλα λόγια, με την προετοιμασία της εκσπερμάτισης ο άνδρας δέχεται ένα «σήμα», που τον πληροφορεί ότι ο μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία και δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα επιστροφής.

Στο δεύτερο στάδιο, την κυρίως εκσπερμάτιση, το σπερματικό υγρό εκτοξεύεται μέσα από την ουρήθρα με τις συσπάσεις του βολβοσηραγγώδους μυός, που μαζί με τις συσπάσεις και άλλων μυών του περινέου προκαλούν το αίσθημα της ηδονής. Οι συσπάσεις αυτές είναι 3-7 και επισυμβαίνουν με μεσοδιαστήματα 0,8 sec. Μεγάλη ποσότητα σπερματικού υγρού προκαλεί μεγαλύτερης διάρκειας ευχαρίστηση και ίσως γι’ αυτό ο πρώτος οργασμός αναφέρεται από τους άνδρες ως πιο έντονα ευχάριστος.

Μετά την εκσπερμάτιση ακολουθεί μια ανερέθιστη περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας κανένας ερεθισμός δεν μπορεί να προκαλέσει νέα στύση. Αυτή η περίοδος είναι μικρή στους νεαρούς και αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Ο αντανακλαστικός μηχανισμός για την εκσπερμάτιση φαίνεται να ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Κλινικές ενδείξεις από άτομα με βλάβη του νωτιαίου μυελού οδηγούν στην αναζήτηση κάποιου κέντρου στη θωρακοοσφυϊκή μοίρα, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, τοποθετείται μεταξύ Θ11 και Ο2 μυελοτομίου.

Ο παραγιγαντοκυτταρικός πυρήνας του εγκεφάλου εμπλέκεται στον έλεγχο της εκσπερμάτισης.


Αίτια της πρόωρης εκσπερμάτωσης

 • Ψυχογενή αίτια:

Άγχος, κακή επικοινωνία με την σύντροφο, η έλλειψη τεχνικών εκσπερμάτισης ή ψυχολογικές αιτίες.

 • Φυσικές αιτίες:

Υπερευαισθησία του πέους.

Κυρίως τα αίτια είναι ψυχολογικά.

 • Το άγχος απόδοσης και η έλλειψη σεξουαλικής παιδείας κάνουν τον άνδρα να πιστεύει πως πρέπει να έχει τρομερές επιδόσεις.
 • Επιπλέον τα νέα αγόρια έχουν τις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές σε μη ευνοϊκές συνθήκες, όπως στο σπίτι με τους γονείς στο διπλανό δωμάτιο, στο αυτοκίνητο κ. αλλού κι έτσι η γρήγορη εκσπερμάτιση λόγω του άγχους είναι επιθυμητή, αλλά γίνεται και συνήθεια.
 • Στο μέλλον ο άνδρας δεν μπορεί, λόγω της συνήθειας να ελέγξει την εκσπερμάτισή του.
 • Οι συνθήκες διαβίωσης, το άγχος και οι συχνές αλλαγές συντρόφων είναι μερικές άλλες αιτίες που επισπεύδουν την ερωτική επαφή.
 • Συνήθως, οι άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ευχαρίστηση στη σύντροφό τους. Γι’ αυτό μια καλή πρόταση θα ήταν να ζητήσει η γυναίκα άλλα πράγματα που την ευχαριστούν πριν την διείσδυση. 
 • Πολλοί θεωρούν ότι είναι το αποτέλεσμα του συχνού αυνανισμού κατά τη διάρκεια της εφηβείας, του άγχους της αντισύλληψης, του άγχους της επίδοσης, της επιθετικότητας κ.ά.
 • Αρκετοί φυσιολογικοί μηχανισμοί έχουν πιθανολογηθεί ότι συμβάλλουν στην πρόκληση της πρόωρης εκσπερμάτισης, συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων σεροτονίνης, μιας γενετικής προδιάθεσης, αυξημένης ευαισθησίας του πέους, και διαταραχών της νευρικής αγωγιμότητας.
 • Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να προκληθεί και από προστατίτιδα ή από επίδραση φαρμάκων.

Διάγνωση πρόωρης εκσπερμάτισης

Εκτός από μια λεπτομερή συνέντευξη για τη σεξουαλική ζωή, ο γιατρός παίνει το ιατρικό ιστορικό και κάνει φυσική εξέταση. Επίσης, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει ανδρική ορμόνη (τεστοστερόνη) ή άλλες εξετάσεις, αναλόγως του ιστορικού.


Θεραπεία πρόωρης εκσπερμάτισης

 • Τεχνική πίεσης [Masters και Johnson, 1970]:

Η σεξουαλική διέγερση μειώνεται λίγο πριν την εκσπερμάτωση με τη συμπίεση του πέους στη βάλανο, έως ότου η σεξουαλική διέγερση μειώνεται.

 • Τεχνική παύσης [Kaplan 1983]:

Λίγο πριν από την εκσπερμάτωση, η σεξουαλική διέγερση διακόπτεται απότομα.

 • Τοπική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης:

Απευαισθητοποιήση του πέους στη βάλανο με  προφυλακτικά και αλοιφές με τοπικά αναισθητικά (όπως η λιδοκαΐνη).

 • Χρήση δύο προφυλακτικών για μείωση της διέγερσης
 • Ασκήσεις Kegel για εκγύμνανση του ηβοσπλαχνικού μυός

Oι ασκήσεις «Kegel» γυμνάζουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς (τους μυς που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση), γνωστούς και ως «μυς του σεξ». Προσπαθήστε να συστέλλετε τους μυς αυτούς, σαν να θέλετε να καθυστερήσετε την ούρηση και κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 5΄΄. Eισπνεύστε σε κάθε πίεση και στη συνέχεια εκπνεύστε, χαλαρώνοντας τους μυς. Kάντε 10-20 τέτοιες πιέσεις και σταματήστε αν αισθανθείτε πόνο. Bάλτε ως στόχο τις 100-200 τη μέρα (10 περίπου πιέσεις την ώρα). Για να δείτε αποτελέσματα στη σεξουαλική σας ζωή, εφαρμόστε τις ασκήσεις καθημερινά για ένα μήνα περίπου. Εξασκηθείτε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, οπουδήποτε, αφού κανείς δεν πρόκειται να σας καταλάβει! (Tην ώρα που οδηγείτε, πλένετε τα πιάτα ή διαβάζετε εφημερίδα. Mπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης).

 • Φαρμακευτική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης

Η φαρμακευτική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι δυνατή με τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης χρήση (SSRIs) και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

-Dapoxetine:

Η Dapoxetine είναι ένας βραχείας δράσης εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI), που χρησιμοποιείται για θεραπεία. Μια δόση 30 mg θα ληφθεί 1-3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Η Dapoxetine θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο μία φορά την ημέρα. Στην περίπτωση αναποτελεσματικότητας αν δεν υπάρχουν παρενέργειες, η δόση μπορεί να αυξηθεί στα 60 mg.

-Η παροξετίνη:

Η παροξετίνη είναι ένας μακράς δράσης SSRI. Δοσολογία 20-40 mg ημερησίως. Η έναρξη της δράσης αρχίζει μετά από 1-2 εβδομάδες.

-Η φλουοξετίνη:

Η φλουοξετίνη είναι ένα μακράς δράσης SSRI.  Δοσολογία 20-40 mg ημερησίως. Η έναρξη της δράσης αρχίζει μετά από 1-2 εβδομάδες.

-Κλομιπραμίνη:

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν, επίσης. Η δοσολογία είναι 10-50 mg  και λαμβάνεται πέντε ώρες πριν τη σεξουαλική επαφή.

-Αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης:

Οι PDE 5-αναστολείς ενδείκνυται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία μπορεί, επίσης, να είναι η αιτία για την πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι PDE 5-αναστολείς χρησιμοποιούνται επίσης, σε συνδυασμό με SSRIs.

 • Ψυχανάλυση

Σύμφωνα με τη Φροϋδική θεωρία η ταχεία εκσπερμάτωση είναι ένα σύμπτωμα νεύρωσης. Ο πάσχον έχει ασυναίσθητη εχθρότητα προς τις γυναίκες, κι έτσι εκσπερματώνει γρήγορα, κάτι που τον ικανοποιεί, αλλά απογοητεύει τη σύντροφο. Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να θεραπευτεί με την ψυχανάλυση.


Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης

 • Φορέστε ένα προφυλακτικό. Το προφυλακτικό μειώνει τη διέγερση στους περισσότερους άνδρες και παρατείνει το χρόνο πριν από την εκσπερμάτιση. Υπάρχουν και ειδικά προφυλακτικά που αυξάνουν τον χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση, γιατί επικαλύπτονται με  αναισθητικό στο εσωτερικό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αναβληθεί η εκσπερμάτιση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλεί αιμωδίες στην σύντροφο (προσοχή όμως απαγορεύεται η πεοληξία γιατί μπορεί να μουδιάσει το στόμα της συντρόφου και να νομίσει ότι έχει πάθει εγκεφαλικό).
 • Χρησιμοποιήστε μια κρέμα ή ένα σπρέι αναλγητικό. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να υποστεί αναλγησία και η σύντροφος. Υπάρχει μια νέα κατηγορία αναισθητικών που απορροφούνται από το δέρμα  στα αισθητήρια νεύρα κάτω από την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας (ανώτερο στρώμα του δέρματος) του πέους. Αυτό επιτρέπει στους άνδρες να έχουν έλεγχο της εκσπερμάτισης, αλλά με μικρότερη απώλεια της σεξουαλικής αίσθησης, και μειώνεται η μεταβίβαση της αναισθησίας… στη σύντροφο. Υπάρχουν δύο προϊόντα στην αγορά για στοχευμένη αναισθησία του πέους.
 • Εφαρμόστε την τεχνική πίεσης.

-Πίεση στο περίνεο: Πιέζοντας το περίνεο ανάμεσα στο όσχεο και τον πρωκτό, σταματά η εκσπερμάτιση επειδή αυτό το σημείο φτάνει μέσα στον αδένα του προστάτη. Ζητήστε από τη σύντροφό σας να πιέσει αυτό το σημείο για εσάς.

-Ανύψωση των όρχεων: Όταν οι όρχεις ανυψώνονται καθυστερεί η εκσπερμάτιση. Ζητήστε από τη σύντροφό σας να το κάνει.

 • Μειώστε το άγχος. Χαλαρώστε και να θυμάστε ότι η σύντροφός σας δεν πιστεύει ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση  σημαίνει ότι δεν είσαστε καλός στο κρεβάτι…
 • Κάντε κι άλλο σεξ μετά την εκσπερμάτιση. Είναι άλλωστε από τις καλύτερες αντιστρές θεραπείες…
 • Κάντε αντισεξουαλικές σκέψεις…
 • Σταματήστε την εκσπερμάτιση λίγο πριν τον οργασμό και στη συνέχεια, ξεκινήστε πάλι. Επαναλάβετε…
 • Πίεστε τη βάλανο λίγο πριν την εκσπερμάτιση.
 • Αλλάξτε στάση στο σεξ. Μερικές στάσεις καθυστερούν την εκσπερμάτιση. Η στάση με τη σύντροφο από πάνω ή η στάση στα πλάγια (στάση κουτάλι) μειώνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση. Η ιεραποστολή στάση ή η διείσδυση από πίσω προκαλούν τριβή στη βάλανο και άμεση εκσπερμάτιση.
 • Κάντε αργό σεξ. Επιβραδύνοντας τις κινήσεις σας η εκσπερμάτιση αργεί να έρθει…
 • Δώστε έμφαση στα ερωτικά παιχνίδια για να τελειώσει η σύντροφος ευτυχισμένη…
 • Κάνετε ασκήσεις Kegel. Η εκγύμνανση των ηβοκοκκυγικών μυών βοηθά πολύ.
 • Ο αυνανισμός βοηθά… ειδικά πριν την σεξουαλική επαφή…
 • Πάρτε έναν βραχείας δράσης SSRI: Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η σεροτονίνη έχει επίδραση στην εκσπερμάτιση, και έχει  βρεθεί ότι μια ορισμένη κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης μπορεί να σας βοηθήσει να την καθυστερήσετε.
 • Πάρτε Tramadol: Αυτό το αναλγητικό αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισης.
 • Πάρτε Κλομιπραμίνη: Ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης για δεκαετίες.
 • Ενδοσηραγγώδης αγγειοδιασταλτική θεραπεία: Σε ακραίες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την έγχυση ενός αγγειοδιασταλτικού απευθείας στο πέος πριν από την επαφή. Ακραίο…
 • Κάντε ψυχολογική σεξουαλική θεραπεία: Βοηθά…
 • Διαβάστε Kama Sutra… Έχει όλες τις στάσεις που καθυστερούν την εκσπερπάτιση.

Διαβάστε, επίσης,

Ασκήσεις Κέγκελ για σεξουαλική υγεία

Ψυχογενής έλλειψη εκσπερμάτισης

Βελτιώστε τις σεξουαλικές σας επιδόσεις με τη γιόγκα

Προστατίτιδα

Μπορεί η ύπνωση να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Κάθε μέρα πρέπει να είμαστε ερωτευμένοι

Οι αγαπημένες στάσεις στο σεξ

Οι επικίνδυνες στάσεις στο σεξ

Αυνανισμός

Πώς οι άντρες μπορούν να ενισχύσουν την σεξουαλικότητά τους

Μέθοδος βελτίωσης της σεξουαλικής υγείας στους άνδρες

Γιατί οι άντρες αυνανίζονται;

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ