Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΠρωτοποριακά οικολογικά ρούχα

Πρωτοποριακά οικολογικά ρούχα

Τι προτιμάτε ρούχα από καφέ και καρύδα ή από τσουκνίδα;

Εταιρεία αθλητικών ειδών στην Ταϊβάν η SINGTEX συγκεντρώνει τα υπολείμματα από τους καφέδες και φτιάχνει ρούχα…

Η διαδικασία δημιουργίας υφάσματος από καφέ είναι σχεδόν ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του μπαμπού σε βισκόζη. Το ύφασμα που δημιουργείται είναι μαλακό, εύκαμπτο και αδιάβροχο και είναι κατάλληλο για ρούχα που χρησιμοποιούνται στα σπορ (ορειβασία, τρέξιμο, γιόγκα). Είναι εμποτισμένο με «ενεργοποιημένο» διοξείδιο του άνθρακα, που προέρχεται από καρύδα, το οποίο το καθιστά ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, στο νερό, κρατάει δροσερό αυτόν που το φοράει και απορροφάει  τον ιδρώτα για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών.

Μάλιστα τα ρούχα είναι πολύ οικονομικά αφού για να φτιαχτεί ένα T-shirt χρειάζεται μόνο ένα φλιτζάνι καφές…

Άλλο ένα καινοτόμο ύφασμα που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται προέρχεται από τσουκνίδες. Η κοινή τσουκνίδα είχε χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υφασμάτων για χιλιάδες χρόνια, μέχρι ο άνθρωπος να το  αντικαταστήσει με  το βαμβάκι τον 15ο αιώνα. Τώρα, δεν είναι επίκαιρη η χρήση του βαμβακιού, λόγω του ότι η καλλιέργεια απαιτεί  τεράστιες ποσότητες νερού και τόνους φυτοφαρμάκων ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων.

Οι τσουκνίδες μετατρέπονται σε ένα ύφασμα λεπτότερο από το λινό με λίγο νερό. Το ύφασμα αυτό  έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία από το σώμα, καθώς και να κρατάει όσους το φοράν δροσερούς γιατί παγιδεύει το θερμό αέρα, κι επίσης είναι  αντιβακτηριδιακό και ανθεκτικό στη μούχλα. Η Brennels, μια ολλανδική εταιρία καλλιεργεί τσουκνίδες  στην Ανατολική Ευρώπη και παράγει μια σειρά από έξυπνα casual ρούχα. Και στα Ιμαλάια υπάρχει μια ποικιλία τεράστιας τσουκνίδα, η allo, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή οικολογικών υφασμάτων.

Διαβάστε, επίσης,

Οικολογικά παπούτσια

Οικολογικά ρούχα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ