Πέμπτη, 12 Ιουνίου, 2025

Ραπανάκια

Ραπανάκια. Τα οφέλη στην υγεία από τα ραπανάκια είναι πολλά, αφού περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και πρέπει να τα καταναλώνετε συχνά

Τα οφέλη στην υγεία από τα ραπανάκια

Το ραπανάκι (Raphanus sativus) είναι ένα λαχανικό-ρίζα της οικογένειας Brassicaceae. Tα ραπανάκια καλλιεργούνται και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο, Υπάρχουν  πολλές ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και  διάρκεια του απαιτούμενου χρόνου καλλιέργειας.

Raphanus sativus
Raphanus sativus

Υπάρχουν και μερικά ραπανάκια που καλλιεργούνται για τους σπόρους τους, για την παραγωγή λαδιού. Το ραπανάκι μπορεί να φυτρώσει από σπόρο σε μόλις 3 ημέρες.

Η κοινή ονομασία “ραπανάκι” προέρχεται από τη λατινική radix (root).

Τα ραπανάκια αναπτύσσονται καλύτερα σε ήλιο και το φως, σε αμμοπηλώδη εδάφη  με pH 6,5 – 7,0 όλο το χρόνο, λόγω του πλήθους των ποικιλιών που καλλιεργούνται.

Το βάθος στο οποίο φυτεύονται οι σπόροι επηρεάζει το μέγεθος της ρίζας, από 1 cm βάθος συνιστάται για τα μικρά ραπανάκια έως 4 cm για τα μεγάλα ραπανάκια.


Ραπανάκια η ρίζα

Θρεπτική αξία ανά 100 g 

  • Ενέργεια 66 kJ (16 kcal)
  • Υδατάνθρακες 3,40 g
  • Σάκχαρα 1,86 γρ
  • Φυτικές ίνες 1,6 g
  • Λιπαρά 0,10 g
  • Πρωτεΐνες 0,68 g
  • Θειαμίνη (vit. Β1) 0.012 mg (1%)
  • Ριβοφλαβίνη (vit. Β2) 0,039 mg (3%)
  • Νιασίνη (vit. Β3) 0,254 mg (2%)
  • Παντοθενικό οξύ (Β5) 0,165 mg (3%)
  • Βιταμίνη B6 0.071 mg (5%)
  • Φυλλικό οξύ (Β9 vit.) 25 μg (6%)
  • Βιταμίνη C 14,8 mg (18%)
  • Ασβέστιο 25 mg (3%)
  • Σίδηρος 0,34 mg (3%)
  • Μαγνήσιο 10 mg (3%)
  • Φώσφορος 20 mg (3%)
  • Κάλιο 233 mg (5%)
  • Ψευδάργυρος 0,28 mg (3%)

Τα ραπάνια είναι πλούσια σε ασκορβικό οξύ, φυλλλικό οξύ και κάλιο. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, χαλκό και ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι κομμένα σε φέτες κόκκινα ραπανάκια παρέχουν περίπου 20 θερμίδες, κυρίως, από υδατάνθρακες.

Οι σπόροι των ειδών Raphanus sativus μπορεί να πιεστούν για την εξόρυξη ελαίου. Οι άγριοι σπόροι από ραπανάκι περιέχουν μέχρι 48% λάδι, και ενώ δεν είναι κατάλληλοι για ανθρώπινη κατανάλωση μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή βιοκαυσίμων.

Άσπρα ραπάνια
Άσπρα ραπάνια

Το ραπανάκι θεωρείται αντισηπτικό, αντιρευματικό, διεγερτικό της όρεξης, διουρητικό και εφιδρωτικό. Το ραπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Το σκούρο ραπανάκι έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική σε περιπτώσεις όπου η διέγερση χολής είναι απαραίτητη και ο χυμός που κατασκευάζεται από τη ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί κατά των παθήσεων του στομάχου. Το λευκό ραπανάκι θεωρείται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό για τον πονόλαιμο και τη δυσπεψία.

Τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Σκούρα Ραπάνια
Σκούρα Ραπάνια

Διαβάστε, επίσης,

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η σεληνιακή επίδραση

Η σεληνιακή επίδραση. Η ανακάλυψη της σεληνιακής περιοδικότητας στην ανθρώπινη επιθετική συμπεριφορά ήταν μια ιστορική στιγμή Η σεληνιακή επίδραση Η σεληνιακή επίδραση έχει σαν αποτέλεσμα βιολογικές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τοξοπλάσμωση

Άτεκνο