Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΡευματολογίαΥποσχόμενη θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Υποσχόμενη θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Print Friendly, PDF & Email

Ένα νέο φάρμακο για την ρευματοειδή αρθρίτιδα

 

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε  μια νέα από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που αντιπροσωπεύει μία νέα κατηγορία φαρμάκων για την ασθένεια.

Το φάρμακο, tofacitinib (Xeljanz), παρέχει μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία στην μεθοτρεξάτη, μια καθιερωμένη θεραπεία για την ασθένεια.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει 1,5 εκατομμύρια ενήλικες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια που προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και απώλεια της λειτουργίας των αρθρώσεων. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο κανονικά υπερασπίζεται τον οργανισμό από εξωτερικούς εισβολείς όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί, επιτίθεται στη μεμβράνη των αρθρώσεων.

Το Tofacitinib είναι ένα τροποποιητικό της νόσου αντιρευματικό φάρμακο (disease modifying antirheumatic drug),  DMARD, μια νέα τάξη φαρμάκων και στοχεύει τις Janus κινάσες. Ένα μέλος αυτής της οικογένειας, το JAK3, ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από το Εθνικό Ινστιτούτα Υγείας εργαστηρίου στο Εθνικό Ίδρυμα αρθρίτιδας και του μυοσκελετικού συστήματος και Δερματικών Νόσων (NIAMS).

Παρεμβαίνει με την οδό σηματοδότησης JAK- STAT, η οποία μεταδίδει πληροφορίες εξωκυτταρικές εντός του πυρήνα του κυττάρου, που επηρεάζουν την μεταγραφή του DNA.

Μεταγενέστερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), σε συνεργασία με το NIAMS, έδειξαν ότι οι γενετικές ανωμαλίες στο JAK3 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια.

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην ιδέα ότι τα φάρμακα αποκλεισμού των Janus κινασών θα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να είναι προστατευτικό ενάντια στην επιζήμια φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδος και ορισμένων άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η έγκριση του tofacitinib είναι κάτι νέο στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό το φάρμακο επιβραδύνει ή σταματά την πρόοδο της βλάβης από την ασθένεια, και δεν παρέχει απλή ανακούφιση από τα συμπτώματα.

ΤΟ tofacitinib είναι ένα χάπι. Είναι ο πρώτος αναστολέας  Janus κινάσης που έχει λάβει έγκριση FDA για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το Tofacitinib μελετάται και για τη θεραπεία της ψωρίασης, τις φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καθώς και άλλες ανοσολογικές ασθένειες, καθώς επίσης και για την πρόληψη της απόρριψης μοσχεύματος οργάνου.

Οι πιο σημαντικές παρενέργειες σε μελέτες Φάσης ΙΙ ήταν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ουδετεροπενία.

Το Tofacitinib λαμβάνεται σε συνδυασμό με ή χωρίς μεθοτρεξάτη.

Διαβάστε, επίσης,

Τι να κάνετε αν σας πονάει μια άρθρωση

Ποιες είναι οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις;

Βιταμίνες για την αρθρίτιδα

Το νέο φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σε ποιους ασθενείς η αρθροπλαστική δεν έχει καλά αποτελέσματα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Εξετάσεις για ρευματολογικά νοσήματα

Νέα φάρμακα για τις αυτοάνοσες παθήσεις

www.emedi.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ