Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΡομποτική Χειρουργική στη Γυναικολογία

Ρομποτική Χειρουργική στη Γυναικολογία

Οι εφαρμογές της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Γυναικολογία

Η ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πολύ και όλο και περισσότερες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Έτσι και στην γυναικολογία, η ρομποτική χειρουργική έχει πλεονέκτημα για τον ιατρό και για την ασθενή.

Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη τεχνολογία που εφαρμόζεται, από το 2006, και στην Ελλάδα.

Η χρήση του ρομπότ στη χειρουργική εγκρίθηκε από το αμερικανικό FDA ΤΟ 2005. Το ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το Da Vinci. Το πρώτο μηχάνημα το Standard ήρθε το 1999.

Ειδικότερα, στη γυναικολογία μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση ινομυωμάτων, η ολική υστερεκτομή, η ενδομητρίωση, οι κύστεις ωοθηκών, αλλά και ο καρκίνος της μήτρας, μπορούν πλέον να γίνονται με τη χρήση του ρομπότ.


Το ρομπότ είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο τμήματα:

•           τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθεται ο χειρουργός γυναικολόγος και

•           το σύστημα των 4 βραχιόνων στους οποίους τοποθετείται η κάμερα και 3 εργαλεία και το προσαρμόζεται στην ασθενή μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στο δέρμα

Η χειρουργική κονσόλα συνδέεται με το σύστημα των βραχιόνων με καλώδιο, μέσω του οποίου μεταφέρονται οι κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες του ρομπότ και στη συνέχεια στις άκρες των εργαλείων, με αποτέλεσμα ό,τι ακριβώς κίνηση κάνει ο χειρουργός-γυναικολόγος από την κονσόλα, να μεταφέρεται τελικά στα εργαλεία με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.


Ρομποτικά μπορούν να χειρουργηθούν οι εξής γυναικολογικές επεμβάσεις:

•           Κύστεις ωοθήκης

•           Υδροσάλπιγγα

•           Εξωμήτριος κύηση

•           Ινομυώματα

•           Ενδομητρίωση

•           Αφαίρεση μήτρας – Ολική ή μερική υστερεκτομή

•           Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου

•           Ουρογυναικολογικά χειρουργεία

•           Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου

           Καρκίνος ωοθηκών


Τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού χειρουργείου για την ασθενή;

•           Προκαλεί ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα χάρη στις πολύ μικρές τομές στη κοιλιά παρέχοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

•           Η εικόνα είναι τρισδιάστατη και ο χειρουργός έχει καλύτερη αίσθηση του χειρουργικού χώρου και βλέπει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια κι ευκρίνεια τους ιστούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κινήσεις του χειρουργού να είναι πολύ πιο ακριβείς και ο χειρουργός να είναι πιο ξεκούραστος, ακόμη και μετά από πολύωρες επεμβάσεις, αφού είναι καθιστός. Άλλωστε τα ρομποτικά εργαλεία μπορούν να εκτελέσουν περισσότερες κινήσεις με καλύτερες γωνίες από ότι το ανθρώπινο χέρι

•           Ελάττωση μετεγχειρητικού πόνου

•           Ελάττωση των απωλειών αίματος

•           Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος)

•           Σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών συμφύσεων

Έτσι η ασθενής αναρρώνει ταχύτερα. Η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται σε 24 ώρες ακόμα και στα μεγάλα χειρουργεία, με δυνατότητα ταχείας επανόδου στην καθημερινότητα μέσα σε 3-4 μόλις μέρες.


Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ρομπότ για τον γυναικολόγο

Σε αντίθεση με τη δισδιάστατη οπτική εικόνα που υπάρχει στη λαπαροσκόπηση, στη ρομποτική χειρουργική παρέχεται τρισδιάστατη έγχρωμη οπτική εικόνα, η οποία δίδει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα της γυναίκας.

Τα εργαλεία έχουν αρθρώσεις, όπως ακριβώς και το ανθρώπινο χέρι, με αποτέλεσμα να παρέχεται απόλυτη ευελιξία και ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού σε επίπεδο χιλιοστού.

•           Η εικόνα είναι τρισδιάστατη και ο χειρουργός έχει καλύτερη αίσθηση του χειρουργικού χώρου και βλέπει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια κι ευκρίνεια τους ιστούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κινήσεις του χειρουργού να είναι πολύ πιο ακριβείς και ο χειρουργός να είναι πιο ξεκούραστος, ακόμη και μετά από πολύωρες επεμβάσεις, αφού είναι καθιστός. Άλλωστε τα ρομποτικά εργαλεία μπορούν να εκτελέσουν περισσότερες κινήσεις με καλύτερες γωνίες από ότι το ανθρώπινο χέρι.


Ποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα παρέχονται με τη ρομποτική χειρουργική κατά την αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας;

Η πιο σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος για την αφαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας από 3-4 μικρές οπές, είναι η ρομποτική χειρουργική, η οποία

•           Αυξάνει την ικανότητα του χειρουργού να αφαιρέσει με ιδιαίτερα λεπτές κινήσεις ένα ινομύωμα, αφού παρέχεται καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πλάνου, με αποτέλεσμα την απόλυτη ακρίβεια.

•           Η συρραφή της μήτρας γίνεται σε 3 επίπεδα με μεγάλη ακρίβεια, ιδιότητα εξαιρετικά σημαντική κυρίως στα ινομυώματα που ακουμπούν στο ενδομήτριο, διότι κατά την αφαίρεση και τη συρραφή τους δεν καταστρέφεται η ενδομητρική κοιλότητα και έτσι δεν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας μετά το χειρουργείο.

Η απόλυτη αυτή ρομποτική ακρίβεια παρέχει τη δυνατότητα να αποφεύγονται μεγάλα χειρουργεία που ακρωτηριάζουν τη γυναίκα οργανικά, ή σεξουαλικά (πράγμα αναπόφευκτο με τις προηγούμενες χειρουργικές τεχνικές).


Οι προοπτικές της ρομποτικής χειρουργικής

Ο ρομποτικός χειρουργός πρέπει να είμαι γνώστης τόσο της λαπαροσκοπικής όσο και της κλασσικής ανοιχτής χειρουργικής.

Το σύστημα δεν υποκαθιστά τη γνώση του χειρουργού, απλώς του δίνει περισσότερα εργαλεία και λύσεις για ένα πιο περίπλοκο περιστατικό.

Τα μειονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι το υψηλό κόστος του μηχανήματος και το κόστος των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται.

Το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής λαμπρό. Φανταστείτε τον ασθενή να βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι και το χειρουργό να χειρουργεί μέσω δικτύου από άλλο χώρο, από άλλη πόλη ή ακαι από άλλη χώρα (remote surgery).


Η ενδομητρίωση μπορεί να αφαιρεθεί ρομποτικά;

Η ενδομητρίωση ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό νέων γυναικών, προσδίδοντας έντονο πόνο, άγχος και υπογονιμότητα. Η θεραπεία της είναι κυρίως χειρουργική. Παλαιότερα η αντιμετώπισή της γινόταν με ανοιχτό χειρουργείο, αλλά τώρα η τεχνολογία μας προσφέρει αποτελεσματικότερη αφαίρεση της ενδομητρίωσης με ρομποτική ή απλή λαπαροσκόπηση.

Με την ενδοσκοπική επέμβαση με ρομποτική χειρουργική μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στην κοιλιακή χώρα, προκαλείται ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα της ασθενούς και ταυτόχρονα δημιουργείται καλύτερο οπτικό πεδίο, με αποτέλεσμα ο χειρουργός να βλέπει και να αφαιρεί με ασφάλεια ολόκληρη τη βλάβη.

Η ρομποτική χειρουργική αφαίρεση της ενδομητρίωσης πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους στην ενδομητρίωση και έμπειρους χειρουργούς γυναικολόγους, ώστε να γίνεται ολοκληρωτικά εξαίρεση της νόσου και να ελαχιστοποιηθούν οι υποτροπές, ώστε η γυναίκα να μην υποβληθεί ξανά σε χειρουργική επέμβαση.


Tελικά ποιός χειρουργεί;

Χειρουργεί πάντα ο γυναικολόγος και οι κινήσεις του γίνονται πιο ακριβείς και πιο λεπτές με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό σύστημα δεν λειτουργεί σαν αυτόματος πιλότος, είναι απλά ένα εργαλείο στα χέρια του γυναικολόγου και χρησιμοποιείται για ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα. Η υψηλή τεχνολογία είναι στη διάθεσή μας και όχι μόνο δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά αποτελεί το άμεσο μέλλον σε όλες τις γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε γυναίκα ένα ασφαλές χειρουργείο.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις γυναίκες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις γυναίκες

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Λειομυώματα

Καρκίνος ωοθηκών

Ινομυώματα

Eνδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική

Ενδομητρίωση

Καρκίνος ωοθηκών

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος ενδομητρίου

Έκτοπη κύηση

Κύστη ωοθηκών

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ