Φτιάξτε φέτος το πιο νόστιμο κοκορέτσι
Κοκορέτσι
Υλικά
• 2 συκωταριές με γλυκάδια από αρνί γάλακτος βιολογικό
• 1 συκωταριά με γλυκάδια χωρίς το συκώτι
• 2 κιλά έντερα από αρνί γάλακτος
• 3-4 λεμόνια
• 2 μπόλιες από αρνί
• σούβλα για το κοκορέτσι
• μπόλικα κάρβουνα
• μπόλικο αλάτι
• μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• Μπόλικη τριμμένη και φρέσκια ρίγανη
Προετοιμασία
- Το κοκορέτσι πρέπει να προετοιμάζεται από την προηγούμενη ημέρα, για να στραγγίζει το βράδυ πριν το ψήσουμε…
- Πρώτα απ’ όλα ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά. Σε ένα μπωλ, αναμειγνύουμε μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη φρέσκια και ξερή.
- Πλένετε καλά τις συκωταριές και τα γλυκάδια και τα κόβετε σε κομμάτια.
- Το μυστικό για πετυχημένο κοκορέτσι είναι να βάζετε περισσότερα μαλακά κομμάτια (από πνευμόνι, καρδιά, νεφρά, γλυκάδια) απ’ ότι συκώτια, τα οποία πικρίζουν όταν ψηθούν.
- Στη συνέχεια, περιχύνετε το μείγμα των μπαχαρικών στα κομμάτια της συκωταριάς και τα αφήνετε στο ψυγείο.
- Παράλληλα, ετοιμάζετε τις μπόλιες και τα έντερα.
- Οι μπόλιες θέλουν πέρασμα από χλιαρό νερό για να ζεσταθούν και να καθαρίσουν καλά. Τα έντερα είναι το δύσκολο κομμάτι, γιατί θέλουν καλό πλύσιμο στο εσωτερικό τους. Τις βάζετε κάτω από την βρύση ώστε να πέφτει νερό απευθείας μέσα τους, Για να μην υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωσή του, τα έντερα που περιλαμβάνει το κοκορέτσι πρέπει να γυρίζονται μέσα-έξω και να πλένονται πολύ καλά. Το γύρισμα των εντέρων επιτυγχάνεται με βελόνα πλεξίματος ή μολύβι, ενώ άλλοι συνιστούν για καλό πλύσιμο να εφαρμόζεται η μία άκρη από τα έντερα στη βρύση. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και τις αφήνετε σε ένα μεγάλο μπωλ με μπόλικα κομμένα λεμόνια.
Η δημιουργία
- Μόλις είμαστε έτοιμοι, περνάμε στη σούβλα τα γλυκάδια και τα συκώτια εναλλάξ. Περνάμε συκώτι, γλυκάδι, πνευμόνι, γλυκάδι, καρδιά, γλυκάδι, σπλήνα εναλλάξ. Από πάνω τυλίγετε τις μπόλιες ώστε να κρατάει τα κομμάτια στη θέση τους. Έπειτα, δένουμε τη μία αντεριά στο άκρο της σούβλας και την πλέκουμε σταυρώνοντας κατά μήκος του κοκορετσιού μέχρι να δούμε ότι δημιουργείται ένα παχύ αλλά σταθερό στρώμα. Στη συνέχεια, πλέκουμε οριζόντια και δένουμε στο άλλο άκρο.
- Τελειώσαμε! Αφήνουμε το κοκορέτσι με τη σούβλα όρθια όλο το βράδυ να στραγγίξει όλα τα νερά.
Το ψήσιμο
- Την επόμενη ημέρα, ανάβουμε φωτιά και ετοιμάζουμε γερή θράκα από μπόλικα κάρβουνα. Βάζουμε πάνω το κοκορέτσι, αλλά ξεκινάμε το ψήσιμο από ψηλά και με αργή περιστροφή.
- Όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς από το εσωτερικό, σημαίνει ότι βράζει μέσα. Τότε, μόλις ροδίσει και το εξωτερικό, κατεβάζουμε το κοκορέτσι μας πιο χαμηλά και συνεχίζουμε το γύρισμα πιο γρήγορα.
- Πώς καταλαβαίνουμε ότι το κοκορέτσι είναι έτοιμο; Απλά, το τρυπάμε που και που με ένα πηρούνι. Όταν πάψει να βγάζει ζουμί, το κοκορέτσι είναι έτοιμο για κόψιμο και σερβίρισμα!
Καλή όρεξη και Καλό Πάσχα, αδέλφια!
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα
Διαβάστε, επίσης,
Βάψτε τα πασχαλινά αυγά σας με φυσικό τρόπο
www.emedi.gr