Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΣεξ και υγείαΗ σεξουαλική ζωή σε χρόνιες ασθένειες

Η σεξουαλική ζωή σε χρόνιες ασθένειες

Print Friendly, PDF & Email

Πώς μπορεί μια χρόνια ασθένεια να επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή;

Του Βασίλη Παπασπύρου

Στο άρθρο του emedi.gr, θα αναφέρουμε του λόγους που μια χρόνια πάθηση μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις σας στο σεξ και ταυτόχρονα θα σας παραθέσουμε ορισμένες συμβουλές προκειμένου να διατηρήσετε τη σεξουαλικότητα στη ζωή σας, εφόσον αντιμετωπίζετε μια χρόνια ασθένεια.

Κατ’ αρχήν, μια χρόνια ασθένεια θεωρείται ένα πρόβλημα υγείας που διατηρείται για ένα μακρύ  χρονικό διάστημα και συνήθως εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Ορισμένες από τις χρόνιες ασθένειες που παρατηρούνται συχνά είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, οδιαβήτης και οι ψυχικές ασθένειες.

Η καταπολέμηση των τεσσάρων πιο επικίνδυνων συνηθειών –κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, καθιστική ζωή– μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.

Οι άνθρωποι που έχουν μια χρόνια ασθένεια μπορούν να αισθάνονται κουρασμένοι και απογοητευμένοι με την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας τους. Μπορούν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις πόνου, δυσκαμψίας ή δυσκολίας στον ύπνο. Μπορούν, επίσης, να χρειαστούν φάρμακα ή άλλες ειδικές θεραπείες που υπάρχει περίπτωση να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή τους. Μπορούν να προχωρήσουν σε μια χειρουργική επέμβαση με αποτέλεσμα να αλλάξει κάποιο σημείο στο σώμα τους, όπως η εγχείριση στην καρδιά. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να αισθάνονται λιγότερη επιθυμία για το σεξ διότι, είτε δεν μπορούν να απολαύσουν το σεξ, είτε δεν έχουν τις ίδιες αποδόσεις με το παρελθόν.


Ενημερωθείτε σωστά για την ασθένειά σας!

Ο γιατρός που σας παρακολουθεί σίγουρα θα σας έχει ενημερώσει για την κατάσταση της ασθένειάς σας, αλλά και για καταστάσεις που θα χρειαστεί να αποφύγετε ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία σας, όπως η διατροφή ή ορισμένες δραστηριότητες.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα βιβλία, συνταγμένα από αξιόλογους ιατρικούς επιστήμονες, που αναφέρονται, αλλά και δίνουν λύσεις στις σεξουαλικές δραστηριότητες ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες.

Μπορείτε να συμμετάσχετε, επίσης, σε μια ομάδα υποστήριξης για να μιλήσετε σχετικά με την ασθένειά σας.

Κάποιες από τις συμβουλές που εντοπίσαμε σε ανάλογα βιβλία:

 • Επιλέξτε να προσχωρήσετε σε σεξουαλική δραστηριότητα όταν καταλαβαίνετε ότι έχετε πολύ ενέργεια και ταυτόχρονα το πρόβλημα της υγείας σας, σας ενοχλεί λιγότερο από άλλες στιγμές.
 • Βεβαιωθείτε ότι είστε ξεκούραστοι και χαλαροί.
 • Περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό για να προχωρήσετε σε σεξουαλική επαφή.
 • Αν χρειάζεστε φάρμακο για την αντιμετώπιση του πόνου, να το λάβετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα.
 • Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ και αποφύγετε την επαφή με καπνό, είτε παθητικά, είτε ενεργητικά. Το αλκοόλ και ο καπνός μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία.

Τα ακόλουθα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σεξουαλική σας ζωή!

 • Κρατήστε τα χέρια, αγκαλιάστε και να αγγίξτε τον ή την σύντροφό σας, ακόμα και όταν δεν σκοπεύετε να κάνετε σεξ.
 • Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας για να κάνετε τη σεξουαλική δραστηριότητα πιο ευχάριστη. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε σατέν σεντόνια στο κρεβάτι, τοποθετήστε μερικά αρωματικά κεριά ή αναπαράγετε χαλαρή μουσική.
 • Πείτε στον ή στην σύντροφό σας τι σας αρέσει και τι όχι. 
 • Δοκιμάστε διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις, ώστε να βρείτε τις θέσεις που είναι άνετες για σας και τον ή την σύντροφό σας, ή χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για άνεση.
 • Δοκιμάστε τα ειδικά λιπαντικά, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της ταλαιπωρίας κατά τη σεξουαλική επαφή.

-Μιλήστε με τη ή τον σύντροφό σας!

Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις και την καλύτερη προετοιμασία, υπάρχουν φορές κατά τη διάρκεια της ασθένειάς σας, που αισθάνεστε ότι δεν είστε σε θέση για σεξουαλική επαφή. Συζητήστε με τον ή την σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε και γιατί αισθάνεστε έτσι. Συζητήστε σχετικά με το πώς μπορείτε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω των συναισθημάτων και το ενδιαφέρον για τη σεξουαλική δραστηριότητα.

-Μιλήστε με το γιατρό σας!

Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες που έχετε σχετικά με τη σεξουαλική σας ζωή. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το ενδεχόμενο μια ενδεχόμενης κατάθλιψης ή θα εξετάσει αν υπάρχουν παρενέργειες από ένα φάρμακο, και θα προσπαθήσει είτε μέσω μερικών συμβουλών, είτε μέσω (αν είναι σκόπιμο) κάποιας αλλαγής φαρμάκου, να μην επηρεάζεται η σεξουαλική σας ζωή.

Διαβάστε, επίσης,

Ερωτική ατμόσφαιρα με σανδαλόξυλο

Τα μυστήρια της στύσης

Γιατί όσοι έχουν ψηλή πίεση πρέπει να κάνουν πολύ σεξ

Οι βιταμίνες για την ανδρική ανικανότητα

Aορτολαγόνιος αποφρακτική νόσος

Κάππαρη

Κανέλα

Lycopodium Clavatum

Αιμοχρωμάτωση

Καρκίνος προστάτη

Βασιλικός πολτός

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;

Βιβλιογραφία

 • DoctorFamily.org
 • American Academy of Family Physicians

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ