Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΟ σκύλος βοηθάει στην ανάγνωση

Ο σκύλος βοηθάει στην ανάγνωση

Print Friendly, PDF & Email

Η συντροφιά ενός σκύλου βελτιώνει τις επιδόσεις των μαθητών στην ανάγνωση

 

Εκατό δημοτικά σχολεία της Βρετανίας διαθέτουν ”σκύλο ανάγνωσης”.

Ορισμένα σχολεία όπως το Fairchildes εφαρμόζουν τη νέα τεχνική ανάγνωσης με ακροατή τον σκύλο, σε μαθητές που παρουσιάζουν πρόβλημα στην ανάγνωση.

Σε άλλα σχολεία χρησιμοποιείται καθολικά για διεύρυνση της σκέψης των παιδιών.

Η μέθοδος είναι πολύ καλή για να εφαρμοστεί και στα ελληνικά σχολεία, μιας και το 21% των Ελλήνων μαθητών, δηλαδή ένας στους πέντε, αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 19,6%.

Ο λόγος που χρησιμοποιούνται σκύλοι  και όχι άλλα ζώα είναι γιατί οι σκύλοι έχουν ανάγκη να είναι με τους ανθρώπους, αγαπούν τα παιδιά και εκπαιδεύονται εύκολα. Η μέθοδος της ενισχυτικής διδασκαλίας με σκύλους  μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι, εφόσον ο κατοικίδιος σκύλος είναι υπάκουος και υπομονετικός.

Μερικά παιδιά δείχνουν στο σκύλο τις εικόνες  από το βιβλίο, άλλα μιλούν κάπου κάπου μαζί του…

Οι σκύλοι, εκτός του ότι ακούνε τα παιδιά με υπομονή, επιπλέον δεν τα διακόπτουν και δεν τα κρίνουν. Επιπλέον είναι καλοί παιδοψυχολόγοι, γιατί συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, τα βοηθούν να γίνουν πιο κοινωνικά και πιο υπεύθυνα και τα κάνουν πιο ευτυχισμένα για όλη τους την ζωή. Επίσης, από μία φιλανδική μελέτη προκύπτει ότι η παρουσία τους στο σπίτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Όπως προκύπτει από την μελέτη τα βρέφη που μεγαλώνουν σε σπίτι με σκύλο εκδηλώνουν σπανιότερα ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σύγκριση με εκείνα που μεγαλώνουν χωρίς ζώα στο σπίτι.

Διαβάστε, επίσης,

Εσείς τι προτιμάτε σκύλο η γάτα;

Μάθετε να μιλάτε με τον σκύλο σας

Διάγνωση του καρκίνου με σκύλους

Γερμανικός Ποιμενικός

Μήπως δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΠολύ νόστιμη μανιταρόσουπα
Επόμενο άρθροΣμέουρα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ