Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών

Print Friendly, PDF & Email

Είναι μια προοδευτική νευρολογική ασθένεια των αγελάδων

 

“Βοοειδών” σημαίνει ότι η ασθένεια πλήττει τις αγελάδες, “σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια” αναφέρεται στον εγκέφαλο της αγελάδας που μοιάζει με σπόγγο στο μικροσκόπιο.

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών είναι μια προοδευτική νευρολογική ασθένεια των αγελάδων.

Προοδευτική σημαίνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Νευρολογική ασθένεια σημαίνει ότι βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα μιας αγελάδας (τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό).

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών οφείλεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται prion.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η έλλειψη συντονισμού κινήσεων. Η αγελάδα δεν μπορεί να σηκωθεί με τα πόδια και επίσης, μπορεί να είναι νευρική και βίαιη. Περνούν τέσσερα έως έξι χρόνια από τη στιγμή που μια αγελάδα έχει προσβληθεί από την ανώμαλη πρωτεΐνη μέχρι να φανούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό ονομάζεται περίοδος επώασης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διαπιστωθεί ότι μια αγελάδα έχει Σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Μόλις μια αγελάδα αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα, γίνεται όλο και πιο άρρωστη μέχρι να πεθάνει, συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες έως έξι μήνες. Δεν υπάρχει θεραπεία και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος ελέγχου για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια σε μια ζωντανή αγελάδα. Η επιβεβαίωση της νόσου γίνεται με την εξέταση του εγκεφαλικού ιστού στο μικροσκόπιο μετά το θάνατο, ο οποίος έχει σπογγώδη εμφάνιση.

Τα μέρη μιας αγελάδας που δεν τρώγονται από τους ανθρώπους γίνονται σκόνη, και χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς, όπως για την παραγωγή ζωοτροφών. Μια αγελάδα προσβάλλεται από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια με την κατανάλωση ζωοτροφών μολυσμένων με ουσίες από άλλη αγελάδα που ήταν άρρωστη. Οι μολυσμένες ζωοτροφές περιέχουν την ανώμαλη πρωτεΐνη και η αγελάδα μολύνεται, συνήθως στο πρώτο έτος της ζωής του, οπότε τα πρώτα σημάδια της νόσου θα φανούν όταν γίνουν πέντε ετών ή μεγαλύτερα.

Υπάρχει μια ανθρώπινη παραλλαγή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που ονομάζεται ασθένεια Creutzfeldt-Jakob. Τον Ιούνιο του 2008,  208 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι γνωστό ότι νόσησαν από αυτήν, από την κατανάλωση τροφίμων που παράγονται από αγελάδες που νοσούσαν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Τόσο η ασθένεια Creutzfeldt-Jakob  όσο και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια δεν είναι μεταδοτικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σαν το  κρυολόγημα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να  νοσήσουν από την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων ακόμα και αν το γάλα προέρχεται από μια άρρωστη αγελάδα.

Τον Απρίλιο του 2009, το FDA έλαβε πρόσθετα μέτρα και απαγόρευσε τη χρήση τμημάτων αγελάδας υψηλού κινδύνου στις ζωοτροφές και τις τροφές από αγελάδες που είναι 30 μηνών ή μεγαλύτερες. Με τον έλεγχο των τροφίμων που ταΐζονται οι αγελάδες, εξασφαλίζεται και η υγεία των ανθρώπων.

Πρόβατα, αίγες, βιζόν, ελάφια και άλκες μπορεί να προσβάλλονται από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Οι γάτες είναι το μόνο κοινό οικιακό κατοικίδιο ζώο για το οποίο είναι γνωστό ότι προσβάλλονται από ένα είδος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που ονομάζεται σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των αιλουροειδών.

Τα απαραίτητα μέτρα όπως αυτά προβλέπονται από την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία, μετά από θετικά δείγματα για :

1. Απομόνωση όλων των ζώων εντός των ορίων της εκμετάλλευσης.

2. Απαγόρευση εισόδου νέων ζώων στην εκμετάλλευση.

3. Απαγόρευση εξόδου ζώων από τις παραπάνω εκμεταλλεύσεις χωρίς την άδεια του Τμήματος Κτηνιατρικής.

4. Κλινική εξέταση όλων των ζώων της εκτροφής και  θανάτωση των ύποπτων ζώων, αποστολή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού στο αρμόδιο εργαστήριο και τέλος αποτέφρωση των πτωμάτων των ύποπτων ζώων.

Διαβάστε, επίσης,

Nόσος Prion

www.emedi.gr

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ