Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤι είναι ο λόξυγγας

Τι είναι ο λόξυγγας

Print Friendly, PDF & Email

Γιατί μας πιάνει λόξυγγας;

Στο λόξυγγα προκαλείται μια σύσπαση, η οποία ακολουθείται από κλείσιμο του λάρυγγα που παράγει το χαρακτηριστικό «χικ» ήχο.

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δημιουργείται ο λόξυγγας, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό φαινόμενο. Έχει αποδειχτεί, μάλιστα, πως λόξυγγα έχουν τα έμβρυα που βρίσκονται στον τρίτο μήνα, αλλά και πολλά ζώα.

Ο λόξυγγας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμφανίζεται, διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

α) τον παρατεταμένο λόξυγγα, που επαναλαμβάνεται επί 48 ώρες,

β) τον επίμονο λόξυγγα, που κρατά λιγότερο από έναν μήνα και

γ) τον ανθεκτικό λόξυγγα, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού, η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και το έντονο συναισθηματικό στρες, φάρμακα,  όπως η μιδαζολάμη, η διγοξίνη και μερικά χημειοθεραπευτικά είναι κάποια από τα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση του λόξυγγα.

Στην περίπτωση που ο γιατρός αντιληφθεί πως τα αίτια του λόξυγγα οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις θα προτείνει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία (CT), μαγνητική τομογραφία (MRI) και ενδοσκοπικές εξετάσεις.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου του λόξυγγα.

Πρώτες στη λίστα είναι οι συνταγές των γιαγιάδων μας που έλεγαν να κρατάμε την αναπνοή μας ή να δαγκώνουμε ένα λεμόνι ή να αναπνεύσουμε σε μια χαρτοσακούλα ή να κάνουμε γαργάρες με κρύο νερό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιστημονική εξήγηση, ενώ υπάρχουν και κάποια φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του λόξυγγα (όπως η χλωρπρομαζίνη, η μετοκλοπραμίδη και η μπακλοφένη).

Σε περιπτώσεις ανθεκτικού λόξυγγα, έχουν δοκιμασθεί και διάφορες άλλες μέθοδοι  όπως η ύπνωση, ο βελονισμός και χειρουργικές επεμβάσεις επί του φρενικού νεύρου που είναι το νεύρο του διαφράγματος και η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου με μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία εμφυτεύεται χειρουργικά στο στήθος  και προγραμματίζεται να δίνει μια ήπια ηλεκτρική διέγερση στο πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της επιληψίας, αλλά βοηθά επίσης στον έλεγχο του επίμονου λόξυγγα. 

Διαβάστε, επίσης,

Πώς θα απαλλαγείτε από τον λόξυγγα

Θεραπεία για τον ακατάσχετο λόξυγγα

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ