Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΗ μοιραία σύγκρουση

Η μοιραία σύγκρουση

Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας ή προφητικό κείμενο;

Πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής διαμέτρου πολλών χιλιομέτρων είχε προκαλέσει την εξάλειψη των δεινοσαύρων και του 90% των υπόλοιπων ζώων.

Μπορεί να αποκλειστεί αυτός ο κίνδυνος;

Λέγεται ότι ο αστεροειδής Απόφης θα διασταυρωθεί και πάλι με τη γη το 2036. Και αργά ή γρήγορα αυτός ή κάποιος άλλος αστεροειδής θα απειλήσει τον πλανήτη μας.

Ο Απόφης ανακαλύφθηκε το 2004, από τους επιστήμονες. Έχει διάμετρο 300 μέτρα και αρχικά έλεγαν ότι η πιθανή σύγκρουση  θα γίνει στις 13 Απριλίου του 2029 ακριβώς, με 1 στις 37 πιθανότητες να συμβεί καταστροφή. Ευτυχώς μετά από καλύτερους υπολογισμούς, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν όλα πάνε καλά, θα περάσει σε απόσταση 42.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.


Τι θα γινόταν αν προσέκρουε ο αστεροειδής στη γη;

Ο αστεροειδής είναι ένα βραχώδες ουράνιο σώμα που γυρίζει εν γένει γύρω από τον ήλιο με σχετική ταχύτητα 5 χιλ./δευτερόλεπτο.

Αν προσέκρουε στη γη αυτό θα ήταν καταστροφικό, αφού από τη σύγκρουση θα εκλυόταν ενέργεια 34.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή της βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα.

Αν μάλιστα έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή θα μπορούσε να αφανίσει μια χώρα σαν τη Γαλλία και να επιφέρει στο ένα ημισφαίριο χειμώνα που θα διαρκούσε πολλούς μήνες.


Υπάρχουν τρόποι να αποφύγουμε κάποιον αστεροειδή που θα απειλήσει τον πλανήτη μας;

Υπάρχουν σύμφωνα με τον αστροφυσικό Ζαν Πιέρ Λιμινέ του Αστεροσκοπείου Μεντόν, στην περιφέρεια του Παρισιού.

Οι πιθανές λύσεις

-Τα πυρηνικά όπλα: Βομβαρδισμός του αστεροειδούς με πυρηνικά πολλών μεγατόνων, με μεγάλους κινδύνους από την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα και στα σημεία όπου αυτά θα έπεφταν.

Η εκτροπή του κινδύνου με ωστικό κύμα, από κάποια έκρηξη. Δύσκολο εγχείρημα με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Δύσκολο να τα καταφέρουν οι αστρονόμοι, αλλά και ο αστεροειδής μπορεί να μην τους δώσει χρόνο.

Το ξεφλούδισμα του αστεροειδούς. Αφαίρεση μάζας από τον αστεροειδή με λέιζερ. Η επιφάνεια του αστεροειδούς θα έλιωνε από τη ζέστη και ο ατμός θα τον εκτροχίαζε. Θεωρητικό.

-Να του δώσουμε φτερά. Με ένα πανί 200.000 τετραγωνικών μέτρων και να το προσδέναμε σε αυτό. Το πανί πρέπει να είναι ελαφρύ και πυκνό.

Να τον βάψουμε λευκό. Τροποποιώντας την επιφάνειά του τροποποιείται και η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός κι έτσι η ταχύτητά του. Πώς θα βαφτεί;

-Να τον ρυμουλκήσουμε. Ένα διαστημόπλοιο 1 τόνου θα σταλθεί και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή. Οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν ανάμεσα σε δύο αντικείμενα θα μπορούσε να εκτρέψει τον αστεροειδή πολλά εκατοντάδες μέτρα. Η ιδέα αυτή πολύ πιθανό να δοκιμαστεί το 2029 σαν γενική πρόβα, ενόψει του 2036.

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠώς σερβίρεται η σαμπάνια
Επόμενο άρθροΣύκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ