Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

Η σύνδεση μεταξύ της καρδιάς και της ασθένειας των ούλων

Η καρδιαγγειακή νόσος έχει άμεση σχέση με την περιοδοντική νόσο.

Οι δύο αυτές τις ασθένειες συνδέονται με φλεγμονή.

Μειώνοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από την περιοδοντική νόσο, μειώνεται ο κίνδυνος  για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.


Σωματικές Επιπτώσεις της περιοδοντικής νόσου των ούλων

Τα αίτια της περιοδοντικής νόσου είναι το αναποτελεσματικό βούρτσισμα και η μη χρήση οδοντικού νήματος. Το βακτηριακό βιοφίλμ (οδοντική πλάκα) μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου και ενεργοποιεί τη φλεγμονή στα ούλα και καταστρέφεται ο συνδετικός ιστός και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια.

Η περιοδοντική νόσος είναι μια πολύ συχνή νόσος που επηρεάζει το 30% έως 50 % των ενηλίκων. Είναι μια σιωπηλή, ανώδυνη ασθένεια που συμβαίνει συχνά χωρίς συμπτώματα. Η περιοδοντική νόσος προάγει τη συστηματική φλεγμονή. Τα άτομα με απλή περιοδοντίτιδα δεν έχουν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετός. Ωστόσο, υπάρχει μια γενικευμένη φλεγμονή που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα στοματικά βακτηριακά υποπροϊόντα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και το συκώτι ενεργοποιεί πρωτεΐνες, όπως η CRP (C – αντιδρώσα πρωτεΐνη ) για την προώθηση σχηματισμού θρόμβων αίματος που φράσσουν τις αρτηρίες και οδηγούν σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η CRP είναι ένας δείκτης  φλεγμονής που μπορεί να μετρηθεί με εξετάσεις αίματος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine αποδεικνύει ότι τα αυξημένα επίπεδα CRP είναι ισχυρότερος προγνωστικός καρδιακής προσβολής από τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Η CRP μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατάλληλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας είναι η επίλυση της φλεγμονής με την αφαίρεση των βακτηριακών βιοφίλμ από τις ρίζες των δοντιών, μαζί με την εκπαίδευση για την ενίσχυση της υγιεινής του στόματος και να μειωθεί η εκ νέου βακτηριακή ανάπτυξη. Τα αντιβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν την εντοπισμένη περιοδοντική λοίμωξη όταν συνδυάζεται με τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών. Ενώ τα αντιβιοτικά μειώνουν σημαντικά το βακτηριακό ποσοστό, από μόνα τους δεν μπορούν να  εξαλείψουν την ασθένεια.

Φάρμακα που μειώνουν την φλεγμονώδη απόκριση μπορεί να μειώσουν την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Η χαμηλή δόση δοξυκυκλίνης έχει μια αντιφλεγμονώδη δράση  για την θεραπεία ορισμένων μορφών περιοδοντίτιδας. Άλλα μη – στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ., η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη) έχουν μελετηθεί εκτενώς για χρήση σε περιοδοντίτιδα και χορηγούνται.

Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση για να αποκτηθεί επαρκή πρόσβαση στις μολυσμένες επιφάνειες της ρίζας για την απομάκρυνση του βακτηριακού βιοφίλμ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την αναγέννηση ιστού (μαλακοί ιστοί, οστά) για να ανακτηθεί κάποια υποστήριξη για τα δόντια και να διευκολυνθεί ο βακτηριακός έλεγχος.


Παράγοντες κινδύνου για περιοδοντίτιδα

Περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες επιταχύνουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες στην ασθένεια των ούλων. Το κάπνισμα, ο διαβήτης, η ψυχική αγωνία, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντική νόσος είναι η πιο σοβαρή και διαδεδομένη ασθένεια σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που υπάρχει διαταραχή στην ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας και την αποθήκευσή της.


Καρδιαγγειακά νοσήματα και φλεγμονή

Το ζωικό λίπος περιέχει κυρίως «κακή» χοληστερόλη, τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL), η οποία μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση λίπους μέσα στα αρτηριακά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αθηροσκλήρωση που μπορεί να ξεκινήσει κι επιταχυνθεί από φλεγμονή του βλεννογόνου των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών.

Η φλεγμονή μπορεί να λειτουργήσει σε όλα τα στάδια της καρδιαγγειακής νόσου, από την έναρξη έως την εξέλιξη, και, τελικά, οδηγεί σε επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα και σε άτομα με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους. Εκτός από την περιοδοντίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού (νεφρών και της ουροδόχου κύστης) είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου επικεντρώνεται γύρω από τη μείωση των διατροφικών λιπών και τη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης με φαρμακευτική αγωγή. Ένας μεγάλος  αριθμός παραγόντων κινδύνου σχετίζονται, επίσης, στενά με την ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη-HDL). Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να τροποποιηθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση των κινδύνων και τη βελτίωση της υγείας. Επιπλέον, το επίπεδο της χρόνιας φλεγμονής μπορεί να παρακολουθείται με ένα τεστ αίματος για CRP. Οι πιο άμεσες προσεγγίσεις για την μείωση της χρόνιας φλεγμονής περιλαμβάνουν μείωση του σωματικού βάρους ειδικά γύρω από τη μέση, διακοπή του καπνίσματος, τακτική μέτρια άσκηση, και τον έλεγχο της περιοδοντίτιδας.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει καρδιά και το σώμα σας. Προστατευτείτε!

Διαβάστε, επίσης,

Πώς η ουλίτιδα προκαλεί προβλήματα στη στύση

Καρκίνος παγκρέατος

Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντίτιδα

Ουλοπλαστική

Πώς θεραπεύει το μπλε χρώμα

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Χιτοζάνη

Ενδοκαρδίτιδα

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Το βούρτσισμα δοντιών προστατεύει από την πνευμονία

Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα

Οστικά μοσχεύματα στις γνάθους

Ποιες είναι καλύτερες οδοντόβουρτσες;

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Αθηροσκλήρωση

www.emedi.gr 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ