Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

Print Friendly, PDF & Email

Το σύνδρομο dumping ή σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως

Το σύνδρομο dumping, ICD-10 K91.1, είναι επιπλοκή εγχειρήσεων (μετεγχειρητική) για πεπτικό έλκος ή επέμβαση χειρουργική βαριατρικής για απώλεια βάρους. Παρατηρείται στο 30-50% των περιπτώσεων υφολικής γαστρεκτομής. Παρουσιάζεται 1-3 εβδομάδες μετά την εγχείρηση και συνήθως υποχωρεί μετά από μισό μέχρι ενάμισι χρόνο.

Το γαστρικό ντάμπινγκ σύνδρομο, ή ταχεία γαστρική κένωση είναι μια κατάσταση όπου τα τρόφιμα φεύγουν από το στομάχι πολύ γρήγορα και εισάγονται στο λεπτό έντερο σε μεγάλο βαθμό αχώνευτα. Αυτό συμβαίνει όταν το λεπτό έντερο διαστέλλεται υπερβολικά γρήγορα λόγω της παρουσίας υπερωσμωτικής (αυξημένη ωσμωτικότητα) τροφής από το στομάχι.

“Το πρώιμο” ντάμπινγκ αρχίζει ταυτόχρονα με ή αμέσως μετά τη λήψη ενός γεύματος.

“Το όψιμο” ντάμπινγκ συμβαίνει μία έως τρεις ώρες μετά το φαγητό.

Πολλοί άνθρωποι έχουν και τους δύο τύπους. Το σύνδρομο πιο συχνά συνδέεται με γαστρική παράκαμψη (Roux-en-Y) χειρουργική επέμβαση.

Ταχεία φόρτωση του λεπτού εντέρου με υπερτονικό περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία είσοδο του νερού μέσα στον εντερικό αυλό με αποτέλεσμα ωσμωτική διάρροια, διάταση του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε συσπαστικό κοιλιακό πόνο και υπογκαιμία.

Επιπλέον, τα άτομα με το σύνδρομο αυτό συχνά υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή υπογλυκαιμία, επειδή η ταχεία «απόρριψη» των τροφίμων ενεργοποιεί το πάγκρεας να απελευθερώσει υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το είδος της υπογλυκαιμίας αναφέρεται ως διατροφική υπογλυκαιμία.


Συμπτώματα συνδρόμου dumping

Εκδηλώνεται με συνδυασμό δυσπεπτικών ενοχλημάτων και αγγειοκινητικών διαταραχών με δύο τρόπους  

α) Πρωίμως μετά το φαγητό (10-30′).

β) Οψίμως μετά το φαγητό (1-2 ώρες) χωρίς δυσπεπτικά ενοχλήματα.

Στον (α) τύπο τα συμπτώματα είναι έντονη ωχρότητα, αίσθημα αδυναμίας και αφανισμού, λιποθυμική τάση με ταχυκαρδία και αίσθημα προκάρδιων παλμών, κεφαλαλγία, αίσθημα διατάσεως της κοιλιάς, βορβορυγμούς, ναυτία, ερυγές, απότομη διαρροϊκή κένωση ή σπανιότερα έμετο. Αποδίδεται και στην απότομη είσοδο των τροφών στη νήστιδα, η οποία διατείνεται, ενώ παράλληλα μετακινείται υγρό από το πλάσμα προς το έντερο (λόγω ωσμώσεως για την αποκατάσταση ισοτονίας) και μειώνεται ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος που οδηγεί στα συμπτώματα αυτά.

Στον (β) τύπο τα συμπτώματα είναι αίσθημα αδυναμίας, λιποθυμική τάση, εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρόμος, ίλιγγος (δηλαδή μόνο αγγειοκινητικές εκδηλώσεις). Οφείλεται σε αντιδραστική υπογλυκαιμία από υπερέκκριση ινσουλίνης λόγω της μαζικής απορροφήσεως γλυκόζης (υπεργλυκαιμία) από τη νήστιδα (υπογλυκαιμικό σύνδρομο μετά γεύμα ή όψιμο dumping).


Διάγνωση συνδρόμου dumping

Οι γιατροί κάνουν διάγνωση του συνδρόμου ντάμπινγκ κυρίως βάσει των συμπτωμάτων σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε γαστρική χειρουργική επέμβαση.

Εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Έτσι γίνεται ακτινοσκόπηση με βάριο και σπινθηρογράφημα με ραδιονουκλίδια.

Στην πρώτη διαδικασία, βάριο καταπίνεται και λαμβάνονται εικόνες ακτινών Χ. Το πρώιμο ντάμπινγκ μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από την πρόωρη κένωση του μέσου αντίθεσης από το στομάχι.

Η δεύτερη μέθοδος, με σπινθηρογράφημα γίνεται μία παρόμοια διαδικασία στην οποία ένα μέσο το οποίο περιέχει  99mTc (ή άλλο ραδιονουκλίδιο) κολλοειδές ή χηλική ένωση καταπίνεται. Οι διασπάσεις των 99mTc ισοτόπων στο στομάχι, και τα φωτόνια γάμμα που εκπέμπονται ανιχνεύονται από μία γ-κάμερα. Η ραδιενέργεια της περιοχής στο στομάχι απεικονίζονται στο χρόνο σε ένα γράφημα. Ασθενείς με σύνδρομο ντάμπινγκ γενικά επιδεικνύουν απότομες πτώσεις που αντιστοιχούν σε ασυνήθιστα ταχεία κένωση του γαστρικού περιεχομένου στο δωδεκαδάκτυλο.


Θεραπεία συνδρόμου dumping

Συνιστάται περιορισμός του όγκου των γευμάτων, αποφυγή γλυκών, ανάπαυση και μερικές φορές χορηγούνται β-αναστολείς (π.χ. προπρανολόλη), τολβουταμίδη κ.ά.

Σε σοβαρές μορφές εκτελείται διορθωτική εγχείρηση.


Πρόληψη συνδρόμου dumping

  • Το σύνδρομο σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αποφευχθεί με την αποφυγή ορισμένων τροφίμων.
  • Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική.
  • Η θεραπεία περιλαμβάνει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και φαρμακευτική αγωγή. Οι άνθρωποι που έχουν γαστρικό ντάμπινγκ σύνδρομο πρέπει να τρώνε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα, που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, αποφεύγοντας τα απλά σάκχαρα, και θα πρέπει να πίνουν υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με αυτά. Η καθυστέρηση πέψης ινών μειώνει την έκκριση ινσουλίνης.
  • Άτομα με σοβαρές περιπτώσεις λαμβάνουν οκτρεοτίδη και χολεστυραμίνη ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων για να επιβραδύνουν την πέψη τους.
  • Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση, επίσης. Η χειρουργική επέμβαση  περιλαμβάνει τη μετατροπή  σε Billroth II της Roux-en Y γαστρεντεροαναστόμωσης.

Διαβάστε, επίσης,

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

Δίαιτα για το πεπτικό έλκος

Μήπως έχετε πολλά ρεψίματα;

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Διατροφή για το έλκος

Καταστάσεις που δεν απαιτούν χειρουργείο

Σύνδρομο Zollinger-Ellison

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ