Η γέφυρα είναι το μεσαίο τμήμα του στελέχους του εγκεφάλου
Η γέφυρα συνδέει το προμήκη με το μεσεγκέφαλο. Βρίσκεται μπροστά από τη παρεγκεφαλίδα. Το όνομα γέφυρα δόθηκε επειδή μοιάζει να ενώνει τα δύο ημισφαίρια της παρεγκεφαλίδας. Η γέφυρα είναι παχύτερη από το υπόλοιπο στέλεχος επειδή περιέχει πολλούς πυρήνες και ίνες. Από την γέφυρα αναδύονται αρκετά εγκεφαλικά νεύρα, το τρίδυμο νεύρο, το απαγωγό νεύρο, το προσωπικό νεύρο και το στατικοακουστικό νεύρο.
Σε ανθρώπους και τα περισσότερα άλλα ζώα, η γέφυρα βρίσκεται στο άνω τμήμα του εγκεφαλικού στελέχους. Βρίσκεται μεταξύ του προμήκη μυελού και του θαλάμου, και με πολλούς τρόπους λειτουργεί ως ένα είδος σύνδεσης μεταξύ των δύο αυτών περιοχών. Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη, κυρίως, από λευκή ουσία.
Η μπροστά επιφάνεια της γέφυρας είναι κυρτή και στη μέση έχει μια αβαθή αύλακα, τη βασική αύλακα, μέσα στην οποία πορεύεται η βασική αρτηρία. Στο πλάι, οι ίνες της γέφυρας συγκλίνουν και σχηματίζουν το μέσο παρεγκεφαλιδικό σκέλος, το οποίο ενώνει τη γέφυρα με την παρεγκεφαλίδα. Η πίσω επιφάνεια της γέφυρας σχηματίζει το έδαφος του άνω ήμισυ της τέταρτης κοιλίας, αλλά δε φαίνεται γιατί αποκρύπτεται από τη παρεγκεφαλίδα. Εσωτερικά, η γέφυρα χωρίζεται στην καλύπτρα (ραχιαίο τμήμα) και τη βάση (κοιλιακό τμήμα), τα οποία διαχωρίζει το τραπεζοειδές σώμα. Στη γέφυρα βρίσκεται μεγάλο μέρος του δικτυωτού σχηματισμού.
Η γέφυρα περιλαμβάνει πολλές οδούς και πυρήνες.
Οι κύριες καθοδικές οδοί είναι η φλοιονωτιαία οδός, οι φλοιοπρομηκικές οδοί και η ερυθρονωτιαία και τετραδυμονωτιαία οδός. Μια σημαντική οδός που διέρχεται από τη γέφυρα είναι αυτή που συνδέει τον εγκεφαλικό φλοιό με τη παρεγκεφαλίδα. Οι ίνες αυτές κατέρχονται από το φλοιό, με το φλοιογεφυρικό δεμάτιο, και φτάνουν στους γεφυρικούς πυρήνες, στη βάση της γέφυρας. Εκεί σχηματίζουν τις εγκάρσιες γεφυρικές ίνες, που διαχωρίζουν σε μικρά δεμάτια τις άλλες καθοδικές οδούς, διασχίζουν τη μέση γραμμή, και παίρνουν μέσα από τα παρεγκεφαλιδικά σκέλη στη παρεγκεφαλίδα (γεφυροπαρεγκεφαλιδικές ίνες). Υπάρχει επίσης η κεντρική καλυπτική οδός που συνδέει τον ερυθρό πυρήνα με τους πυρήνες της ελαίας και η έσω επιμήκης δεσμίδα.
Οι κύριες ανοδικοί οδοί είναι ο έσω, ο έξω λημνίσκος και ο νωτιαίος λημνίσκος.
Λειτουργία γέφυρας
Η γέφυρα συνδέει τα άνω και κάτω μέρη του εγκεφάλου. Οι λειτουργίες αυτών των τεσσάρων νεύρων που αναδύονται από την γέφυρα περιλαμβάνουν την ακοή, την ισορροπία, και τη γεύση, και την αφή και τον πόνο του προσώπου. Επίσης, παίζουν ρόλο στην κίνηση των ματιών, στις εκφράσεις του προσώπου, στη μάσηση, την κατάποση και την έκκριση σιέλου και δακρύων.
Η γέφυρα χρησιμεύει ως σταθμός μηνυμάτων μεταξύ διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου. Βοηθά να μεταδίδονται μηνύματα από τον φλοιό και την παρεγκεφαλίδα. Χωρίς τη γέφυρα, ο εγκέφαλος δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει επειδή τα μηνύματα δεν θα είναι σε θέση να μεταδοθούν ή να περάσουν. Παίζει, επίσης,ύπνος καθοριστικό ρόλο στον ύπνο και των όνειρα (REM κατάσταση ύπνου).
Συμπερασματικά
Η γέφυρα είναι η μόνη οδός για τη μεταφορά σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου και της παρεγκεφαλίδας. Επίσης, βοηθά να μεταδοθούν τα κρανιακά νευρικά σήματα από τον εγκέφαλο στο πρόσωπο και τα αυτιά. Τέλος, παίζει ρόλο στον έλεγχο ορισμένων ακούσιων λειτουργιών, όπως η αναπνοή και η συνείδηση.
Αν και οι γέφυρα είναι ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου είναι πολύ σημαντική. Η θέση της στο στέλεχος του εγκεφάλου την καθιστά ιδανικό μέσο για τη διεξαγωγή σημάτων μέσα και έξω, και χρησιμεύει ως σημείο αφετηρίας για πολλά σημαντικά κρανιακά νεύρα. Κάθε φορά που ο άνθρωπος μασάει, καταπίνει, αναπνέει, και κοιμάται, στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στη σωστή λειτουργία της γέφυρας, Η γέφυρα διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ακοή.
Ακριβώς όπως η γέφυρα μεταφέρει σήματα από τα νεύρα στον εγκέφαλο, έτσι και παίρνει εντολές από τον εγκέφαλο και τις αναμεταδίδει στα νεύρα. Ως εκ τούτου, χρησιμεύει ως ένα κέντρο πληροφόρησης που ταξιδεύει προς και από τις μεγαλύτερες περιοχές του προσώπου. Ο κύριος ρόλος της λευκής ουσίας είναι να οργανώνει τα σήματα, να τους δίνει προτεραιότητα, και να τα μετατρέπει πλήρως και με ακρίβεια.
Αυτή η δομή έχει, επίσης επιρροή, σε μια σειρά από ακούσιες βασικές λειτουργίες της ζωής που σχετίζονται με την αναπνοή και τη συνείδηση. Μια περιοχή της γέφυρας γνωστή ως δικτυωτός σχηματισμός ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης που επηρεάζει την κούραση, τα κίνητρα, και το βαθμό εγρήγορσης και τα όνειρα.
Μία άλλη λειτουργία της γέφυρας είναι η αναπνοή. Ένα κέντρο του στο κατώτερο τμήμα της δομής φαίνεται να ρυθμίζει την ένταση της αναπνοής με διέγερση και παράταση της εισπνοής. Ταυτόχρονα, άλλο κέντρο ασκεί μία ανασταλτική επίδραση στην αναπνοή που μπορεί να μειώσει το βάθος και τη συχνότητα των αναπνοών.
Η κεντρική γεφυρική μυελινόλυση
Η κεντρική γεφυρική μυελινόλυση είναι μια ασθένεια που προκαλεί απομυελίνωση με δυσκολία στην ισορροπία, το περπάτημα, την αίσθηση της αφής, την κατάποση και την ομιλία. Είναι μια νευρολογική ασθένεια που προκαλείται από σοβαρή βλάβη του περιβλήματος μυελίνης των νευρικών κυττάρων στη γέφυρα, κυρίως, ιατρογενούς αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από οξεία παράλυση, δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), και δυσαρθρία (δυσκολία στην ομιλία), και άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Η κεντρική γεφυρική μυελινόλυση παρουσιάζει πιο συχνά ως επιπλοκή της θεραπείας των ασθενών με απειλητική για τη ζωή υπονατριαιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου). Αυτό συμβαίνει ως συνέπεια της ταχείας αύξησης της τονικότητας του ορού μετά τη θεραπεία σε άτομα με χρόνια, σοβαρή υπονατριαιμία που έχουν κάνει ενδοκυτταρικές προσαρμογές στην επικρατούσα υποτονικότητα. Η υπονατριαιμία πρέπει να διορθωθεί σε ένα ρυθμό όχι μεγαλύτερο από 8-10 mmol/L νατρίου ανά ημέρα για την πρόληψη της κεντρικής γεφυρικής μυελινόλυσης. Αν και λιγότερο συχνά, μπορεί, επίσης, να συμβεί σε ασθενείς με ιστορικό χρόνιου αλκοολισμού ή άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με μειωμένη λειτουργία του ήπατος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση είναι συχνά άσχετη με τη διόρθωση του νατρίου ή τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Τι είναι ο θάλαμος του εγκεφάλου
Περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου
Οι παραπληγικοί πρέπει να ελπίζουν
Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;
Tα 12 εγκεφαλικά νεύρα και οι λειτουργίες τους
Μοριακή ανάλυση σε γλοιοβλάστωμα
Τα νεώτερα για το γλοιοβλάστωμα
www.emedi.gr