Σπιτικό ψωμί. Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί με τα χέρια σας ή με αρτοπαρασκευαστή. Το σπιτικό ψωμί είναι πιο υγιεινό και νόστιμο.
Συνταγή για ψωμί
Υλικά:
• 1 κιλό βιολογικό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 2 φακελάκια βιολογική ξερή μαγιά
• 1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη
• 3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό
• 2½ ποτήρια χλιαρό νερό πηγής (περίπου)

Εκτέλεση:
1. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύετε. Προσθέτετε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζετε στον πάγκο σας και τη ζυμώνετ για 10΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
2. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζετε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζετε καλά. Την αφήνετε 40΄ να ανέβει. Έπειτα τη βγάζετε στον πάγκο και τη ζυμώνετε για λίγο.
3. Τη χωρίζετε σε 3 μέρη. Πλάθετε καρβελάκια ή φραντζόλες. Τα αραδιάζετε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια (σε 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου) τα χαράζετε σε 2-3 σημεία και τα ψήνετε στους 200οC για 35΄- 40΄.
Γίνονται: 3 καρβελάκια ή 3 φραντζόλες
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Αν δε θέλετε να ζυμώσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αρτοπαρασκευαστή, αλλά πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που παρέχονται, αναλόγως της ηλεκτρικής συσκευής. Με τον αρτοπαρασκευαστή, εσείς προσθέτετε όλα τα υλικά κι αυτός ζυμώνει και ψήνει μόνος του το ψωμί.
by Savvi Diet
Τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες πληροφορίες για τα σιτηρά




