Η πιο νόστιμη αστακομακαρονάδα
Η μεσογειακή διατροφή είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο
Η ελληνική κουζίνα έχει γίνει η αγάπημένη κουζίνα παγκοσμίως όχι μόνο γιατί είναι νόστιμη, αλλά γιατί βοηθάει και στην διατήρηση της υγείας μας.
Ο αστακός είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, καθώς έχει άφθονη πρωτεΐνη (32%), ελάχιστο λίπος (4%) (κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα) και ελάχιστες θερμίδες (117 kcal/100 gr). Περιέχει αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως Β 12, που έχει αντικαταθλιπτική δράση) και D, αλλά δυστυχώς και υψηλά ποσοστά χοληστερίνης (η οποία όμως δεν ανεβάζει αισθητά τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος).
Πιο συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη του έχει μεγάλη βιολογική αξία και είναι πιο εύπεπτη από τις πρωτεΐνες των θηλαστικών. Περιέχεται, κυρίως, αρκετή ποσότητα του αμινοξέος τυροσίνη, το οποίο μεταβολίζεται στον εγκέφαλο και χαρίζει πνευματική ενέργεια και διαύγεια, ανεβάζει τη διάθεση και την απόδοση. Από την άλλη πλευρά, τα ω -3 λιπαρά οξέα που περιέχονται, προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές, εγκεφαλικές και χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης, φλεγμονώδη νοσήματα, από διάφορους τύπους καρκίνου και από τον κίνδυνο της κατάθλιψης κυρίως στις γυναίκες.
Ακόμη, είναι πολύ καλή πηγή ιωδίου και ζεαξανθίνης (κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία), η οποία λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο, εμποδίζοντας το επιβλαβές μπλε φως να εισέλθει στα μάτια και να προκαλέσει φθορές. Πολλές μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι έχει κάποια αντιοξειδωτική δράση, ενώ τελευταία μελετάται ο ρόλος της στην αναπαραγωγική ικανότητα.
Συνταγή κατάλληλη για όλους
Επίσης, είναι εξαιρετικά νόστιμη συνταγή, αλλά όχι οικονομική
Αστακομακαρονάδα
Υλικά για 6 άτομα
- 500 γραμμ. μακαρόνια Νο. 6
- 2 μικροί αστακοί
- 3 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 8 μεγάλες ντομάτες και 5 μικρές ολόκληρες
- 6 κουτ σούπας ελαιόλαδο
- Μαϊντανός
- Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
- 1 ποτήρι κρασιού άσπρο κρασί
Εκτέλεση
- Ζεματίζετε τους αστακούς για δέκα λεπτά σε βραστό νερό, τους στραγγίζετε και τους καθαρίζετε ώστε να βγάλετε την ψίχα με τα ειδικά εργαλεία. Αν θέλετε τους προσθέτετε ολόκληρους στη σάλτσα ντομάτας συνεχίζοντας το βράσιμο για 3 λεπτά με το καπάκι του τηγανιού κλειστό.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και τέλος προσθέτετε την ντομάτα σε κυβάκια και τις ολόκληρες μικρές. Αλατίζετε, πιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.
- Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι η σάλτσα να δέσει.
- Ζεματίζετε τους αστακούς για δέκα λεπτά σε βραστό νερό, τους στραγγίζετε και τους καθαρίζετε ώστε να βγάλετε την ψίχα με τα ειδικά εργαλεία. Αν θέλετε τους προσθέτετε ολόκληρους στη σάλτσα ντομάτας συνεχίζοντας το βράσιμο για 3 λεπτά με το καπάκι του τηγανιού κλειστό.
- Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό (καλύτερα να μην τα βράσετε στο ζουμί του αστακού γιατί θα πάρουν βαριά μυρωδιά.
- Στραγγίζετε τα ζυμαρικά, τα σερβίρετε σε πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα και τους αστακούς. Διακοσμείτε το φαγητό με φυλλαράκια μαϊντανού και τις μικρές ολόκληρες ντομάτες γύρω γύρω.
Καλή όρεξη και πάντα με υγεία.
Διαβάστε, επίσης,
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
by Savvi Diet
www.emedi.gr