Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Στοματίτιδα

Στοματίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στόματος

Η φλεγμονή αυτή, η στοματίτιδα, ICD-10 K12 μπορεί να περιλαμβάνει τα μάγουλα, ούλα, τη γλώσσα, τα χείλη, το λαιμό, και το πάνω ή το κάτω μέρος του στόματος.

Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από συνθήκες στο στόμα το ίδιο, όπως η κακή στοματική υγιεινή, η ανεπάρκεια πρωτεϊνών λόγω δίαιτας, οι κακώς τοποθετημένες οδοντοστοιχίες ή από στοματικά εγκαύματα από ζεστά τρόφιμα ή ποτά, τοξικά φυτά ή από συνθήκες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, όπως φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις, η θεραπεία με ακτινοβολίες και οι λοιμώξεις.

Επίσης, μια σοβαρή σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει στοματίτιδα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στην αύξηση της έκφρασης των μεταγραφικών στοιχείων για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την επανόρθωση.  Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τη γενετική καταστολή αυτών των στοιχείων, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική διόρθωση και αναγέννηση των επιθηλιακών κυττάρων, κυρίως στο στόμα και τα χείλη. Αυτή η περίπτωση είναι συχνή σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια  βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), B6 (πυριδοξίνη), Β9 (φυλικό οξύ) ή Β12 (Cyanocobalamine).

Σοβαρή στοματίτιδα μπορεί να προκληθεί και από φλεγμονή των ούλων, η οποία ονομάζεται “ουλοστοματίτιδα”.

Η ουλίτιδα είναι η παθολογική κατάσταση των ούλων που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Προκαλείται λόγω της αμυντικής δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα.  Έχει ως αποτέλεσμα κακοσμία της αναπνοής και χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα.

Δύο είναι οι κύριες νόσοι (ασθένειες) των δοντιών και των ούλων του στόματός μας: Η οδοντική τερηδόνα και η ουλίτιδα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το κυριότερο αίτιο που τις προκαλεί είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η βλάβη οφείλεται σε μικροβιακή προσβολή όταν κάτω από την επιφάνεια αυτής της πλάκας (εναπόθεσης) αφεθούν να δράσουν ανενόχλητοι διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί, αλλά και μόνο στην παρουσία της (της πλάκας), που είναι ιδιαιτέρως ερεθιστική για τα ούλα (περιοδοντικοί ιστοί) που περιβάλλουν τα δόντια μας.

Συχνή είναι, επίσης, η  “γωνιακή στοματίτιδα” ή “γωνιακή χειλίτιδα”, όπως ονομάζεται ο ερεθισμός και το σκίσιμο των χειλιών στις εσωτερικές γωνίες.  Στα παιδιά παρουσιάζεται συχνότερα λόγω του ότι γλύφουν συνεχώς τα χείλη τους, ενώ στους ενήλικες μπορεί να είναι ένα σημάδι υποκείμενης σιδηροπενικής αναιμίας, ή έλλειψης βιταμίνης Β (π.χ. Β2-ριβοφλαβίνη, Β9-φυλλικού οξέος ή B12-κοβαλαμίνης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να είναι απόδειξη κακής διατροφής ή υποσιτισμού (π.χ. κοιλιοκάκη).

Aλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής  είναι ένας τύπος IV, καθυστερημένης αντίδρασης υπερευαισθησίας που εμφανίζεται σε ευπαθή ατοπικά άτομα, όταν τα αλλεργιογόνα διεισδύουν στο δέρμα ή στο βλεννογόνο. Τα αλλεργιογόνα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για διαφορετικά άτομα, συνδέονται με πρωτεΐνες που προέρχονται από επιθηλιακά κύτταρα, σχηματίζοντας απτίνες που δεσμεύονται με τα κύτταρα Langerhans στο βλεννογόνο, τα οποία με τη σειρά τους παρουσιάζουν το αντιγόνο στην επιφάνειά τους στα Τ λεμφοκύτταρα, ευαισθητοποιώντας τους στο εν λόγω αντιγόνο και προκαλώντας τους να παράγουν πολλά ειδικών κλώνων. Η δεύτερη φορά που το ειδικό αντιγόνο συναντάται, μία φλεγμονώδης αντίδραση ενεργοποιείται στο σημείο της έκθεσης. Η αλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής είναι λιγότερο συχνή από την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, επειδή το στόμα είναι επικαλυμμένο με σίελο, που ξεπλένει τα αντιγόνα και δρα ως φραγμός. Ο στοματικός βλεννογόνος έχει, επίσης, πιο πολλά αγγεία (έχει μια καλύτερη παροχή αίματος), πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντιγόνα απομακρύνονται πιο γρήγορα από την περιοχή με την κυκλοφορία. Τέλος, υπάρχει σημαντικά λιγότερη κερατίνη στο στοματική βλεννογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη πιθανότητα ότι θα σχηματιστούν απτίνες. Η αλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται ως μη ειδική φλεγμονή. Μπορεί να υπάρχει κάψιμο ή πόνος στο στόμα και εξέλκωση. Η χρόνια έκθεση στο αλλεργιογόνο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη λειχηνοειδή, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από γλωσσίτιδα και χειλίτιδα.

Η γεωγραφική στοματίτιδα είναι μια φλεγμονή που παρατηρείται στη γεωγραφική γλώσσα, που έχει εμφάνιση χάρτη.

Η ερπητική στοματίτιδα (ερπητική ουλοστοματίτιδα) είναι φλεγμονή του στόματος που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα.

Στοματίτιδα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία της στοματοφαρυγγικής περιοχής.

Η στοματίτιδα νικοτίνης, μπορεί να συμβεί σε καπνιστές, κυρίως καπνιστές πίπας. Ο ουρανίσκος φαίνεται ξηρός και σκασμένος, και λευκός. Οι σιελογόνοι αδένες είναι κόκκινοι και οιδηματώδεις.

Η χρόνια ελκώδης στοματίτιδα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαβρώσεις και έλκη  στο στοματικό βλεννογόνο  ή στα ούλα. Χαρακτηρίζεται από επώδυνες διαβρώσεις και έλκη και μοιάζει με τον ομαλό λειχήνα.

Για την αντιμετώπιση της στοματίτιδας απαιτούνται οι διορθώσεις των ελλείψεων των βιταμινών και του σιδήρου, η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής, η σωστή διατροφή και η σωστή τοποθέτηση οδοντοστοιχιών.

Ένα έξυπνο διάλυμα που θεραπεύει τη στοματίτιδα είναι το εξής:

  • 50.000 μονάδες penicillin
  • 50 γραμμάρια glycerine
  • 1 γραμμάριο anesthein
  • 50 cc en destill

Διαβάστε, επίσης,

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα

Πρόπολη

Η διατροφή κατά την ακτινοθεραπεία

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Διατροφή σε στοματίτιδα

Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντίτιδα

Στοματικό διάλυμα για την εξαγωγή δοντιού

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Οι άφθες και η αντιμετώπισή τους

Echinacea Compositum

Αλόη Βέρα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ