Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΤα πεπτίδια στη θεραπεία του καρκίνου

Τα πεπτίδια στη θεραπεία του καρκίνου

Τα πεπτίδια είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία στον καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Τα οφέλη περιλαμβάνουν την εύκολη και ταχεία σύνθεση των πεπτιδίων και την ικανότητα για τροποποιήσεις. Επίσης, η γνώση της δομής των πρωτεϊνών και η λειτουργία τους μπορεί να αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό νέων πεπτιδίων.

Τα πεπτίδια μπορούν να

( 1 ) χρησιμεύουν ως τμήματα στόχευσης κατά του όγκου και ως

( 2 ) διαπερατές μεμβράνες με κυτταροτοξικές συνέπειες

Τα αμφίφιλα πεπτίδια είναι τα χαρακτηριστικά αντιμικροβιακά πεπτίδια τα οποία μπορούν να εξαλείψουν τα μικρόβια και παρουσιάζουν σημαντική δράση και κατά του καρκίνου. Τα πεπτίδια μπορεί να διαταράξουν τα οργανίδια των κυττάρων ή τις μεμβράνες και να προκαλέσουν  αποπτωτικό θάνατο. Στα κύτταρα που είναι διαπερατά μπορούν τα πεπτίδια να μεταφέρουν φορτίο βιολογικώς δραστικό σε όγκους ή στο αγγειακό σύστημα του όγκου.


H χρήση των πεπτιδίων ως θεραπευτικό μέσο για τη θεραπεία του καρκίνου κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

H αντικαρκινική δραστικότητα των διαφορετικών πεπτιδίων αποδίδεται σε μια ποικιλία μηχανισμών που περιορίζουν την ανάπτυξη του όγκου. Οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την αναστολή της αγγειογένεσης, τις αλληλεπιδράσεις πρωτεϊνών, τα ένζυμα, τις πρωτεΐνες, τα μονοπάτια μεταγωγής σήματος, τη γονιδιακή έκφραση. Μία άλλη κατηγορία πεπτιδίων είναι πεπτιδικοί ανταγωνιστές που μπορούν να δεσμεύονται επιλεκτικά σε ένα γνωστό υποδοχέα. Επιπλέον, τα “προαποπτωτικά” πεπτίδια μεσολαβούν, σημαντικά, στην επαγωγή της απόπτωσης (προγραμματισμένος θάνατος κυττάρων) σε όγκους.

Η αγγειογένεση εμπλέκει την μετανάστευση, την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία επενδύουν το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων. Η αγγειογένεση απαιτεί την πρόσδεση των μορίων σηματοδότησης, όπως ο αγγειακός ενδοθηλιακός παράγοντας ανάπτυξης (VEGF), σε υποδοχείς στην επιφάνεια των φυσιολογικών ενδοθηλιακών κυττάρων. Όταν ο VEGF και οι άλλοι παράγοντες ανάπτυξης ενδοθηλιακών κυττάρων προσδένονται σε υποδοχείς τους στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα σήματα εντός αυτών των κυττάρων προάγουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των νέων αιμοφόρων αγγείων. Οι αναστολείς αγγειογένεσης παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, τα πεπτίδια δεσμεύουν και αναστέλλουν τις ιντεγκρίνες που εμπλέκονται στην εξέλιξη του όγκου (a5 1, av 3, και 5 av), ενώ δεν αναστέλλουν την προσκόλληση. Τα διπεπτίδια, η L-γλουταμίνη και L-τρυπτοφάνη, που συντίθενται, συνήθως, στον θύμο αδένα, έχουν δείξει αντιαγγειογεννητικές ιδιότητες. Πρόσφατα φάνηκε να είναι αποτελεσματικά εναντίον του σαρκώματος Kaposi και του AIDS, αλλά και  για άλλες μορφές καρκίνου.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει πεπτίδια που στοχεύουν τη διεπαφή πρωτεΐνης-πρωτεΐνης στη σύνθεση του DNA για την ανάπτυξη του καρκίνου. Τα πεπτίδια δρουν με ένα νέο ανασταλτικό μηχανισμό για να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ανθεκτικά στα φάρμακα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών. Αυτά τα οκταπεπτίδια στοχεύουν συγκεκριμένα τη διεπαφή πρωτεΐνης-πρωτεΐνης της θυμιδυλικής συνθάσης. Η θυμιδυλική συνθάση αποτελείται από δύο πανομοιότυπες πολυπεπτιδικές αλυσίδες και είναι ένα ομοδιμερές. Τα πεπτίδια σταθεροποιούν την ανενεργή μορφή του ενζύμου, δείχνουν ένα νέο μηχανισμό αναστολής για ομοδιμερή ένζυμα, και αναστέλλουν την ανάπτυξη των κυττάρων.

Τα πεπτίδια επηρεάζουν με κάποιο τρόπο τη βιοχημεία του καρκινικού κυττάρου. Στον καρκίνο, το γονίδιο ras μπορεί να δώσει ένα σήμα για τον καρκίνο (τα γονίδια που προκαλούν καρκίνο ονομάζονται ογκογονίδια). Είναι, επίσης, γνωστό ότι ένα άλλο γονίδιο (p53) καταστέλλει τους όγκους (και απενεργοποιεί τη διαδικασία του καρκίνου). Τα πεπτίδια μπορούν να καταστέλλουν τη δράση των ογκογονιδίων και προάγουν τη δράση των ογκοκατασταλτικών γονιδίων.

Τα θεραπευτικά πεπτίδια είναι μια κατηγορία παραγόντων που βασίζονται σε πεπτίδια ικανά να επάγουν μία θεραπευτική απόκριση από τη διαφοροποίηση των στόχων εντός ή επί της επιφανείας των κυττάρων. Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι η βραχεία ημίσεια ζωή στη συστηματική κυκλοφορία, η εύκολη αποικοδόμηση από τις πρωτεάσες, η εκκαθάριση από το δικτυοενδοθηλιακό σύστημα και η ανοσογονικότητα που έχουν μερικές φορές. Φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων.

Η βελτίωση της στόχευσης κατά των όγκων, η μείωση των μη ειδικών τοξικών επιδράσεων και οι κατάλληλες φαρμακοκινητικές ιδιότητες μπορούν να παράγουν ένα ισχυρό θεραπευτικό πεπτίδιο για τη θεραπεία του καρκίνου.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία με εκχύλισμα θύμου αδένα

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

H θεραπεία του καρκίνου με αντινεοπλαστόνια

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμορραγία από το αυτί

Αιμορραγία από το αυτί. Εάν το αυτί σας αρχίσει να αιμορραγεί, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Εάν το αυτί σας αιμορραγεί, η αιμορραγία αυτή μπορεί να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ