Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑιματολογίαΤα βασικά σημεία στη θεραπεία του πολλαπλούν μυελώματος

Τα βασικά σημεία στη θεραπεία του πολλαπλούν μυελώματος

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος του μυελού των οστών

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD,PhD

Μόνο 1 στους 149 ανθρώπους θα διαγνωσθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του με πολλαπλούν μυέλωμα (ΠΜ). Το 96 τοις εκατό των διαγνωσμένων περιπτώσεων με πολλαπλούν μυέλωμα είναι άτομα που είναι άνω των 45 ετών, και το 60 τοις εκατό είναι άνω των 65 ετών.

Οι άνδρες έχουν σε υψηλότερη συχνότητα ΠΜ από ό, τι οι γυναίκες.

Αν και το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας ασυνήθιστος καρκίνος, μετά τη διάγνωση, η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι εξής:

  • Εργαστηριακές εξετάσεις και κλινική εξέταση
  • Στάδιο νόσου
  • Συμπτώματα
  • Γενική κατάσταση και ηλικία
  • Προηγούμενες θεραπείες
  • Τρόπος ζωής και ποιότητα της ζωής
  • Τρέχουσες επιπλοκές της νόσου

Οι βασικές επιλογές θεραπείας για το πολλαπλό μυέλωμα

1 . Χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση προγονικών κυττάρων

Για τα νεότερα άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιείς, η χημειοθεραπεία ακολουθούμενη από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έχει γίνει μια τυπική θεραπεία. Περαιτέρω, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι τώρα, οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία, έχουν αύξηση στην επιβίωση σε σύγκριση με την κλασική χημειοθεραπεία μόνο. Οι ασθενείς, συνήθως, λαμβάνουν υψηλές δόσεις ενός χημειοθεραπευτικού παράγοντα, που ακολουθείται από μια μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων. Υπάρχουν δύο τύποι μοσχευμάτων βλαστικών κυττάρων. Το πρώτο, και πιο επιθυμητό, είναι γνωστό ως αυτόλογο, όπου ο ασθενής λαμβάνει τα δικά του  βλαστικά κύτταρα. Ο άλλος τύπος θεραπείας βλαστικών κυττάρων είναι γνωστός ως αλλογενής μεταμόσχευση, στην οποία ο ασθενής λαμβάνει βλαστικά κύτταρα από ένα μέλος της οικογένειας ή άλλο άσχετο, δότη. Αυτή η τεχνική είναι πιο επικίνδυνη, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος.

2 . Συμβατική χημειοθεραπεία

Ασθενείς λαμβάνουν μια τυπική δόση χημειοθεραπευτικών παραγόντων, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό. Θεραπεία χαμηλής δόσης με μελφαλάνη είναι μια συχνή επιλογή.

3 . Ακτινοθεραπεία

Μια επιλογή θεραπείας  για ασθενείς των οποίων το μυέλωμα δεν αποκρίνεται σε χημειοθεραπεία και οι οποίοι έχουν περιοχές οστού που έχουν καταστραφεί από το μυέλωμα και έχουν σοβαρό πόνο.

4 . Αναστολείς πρωτεασώματος

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων σταματά τα σύμπλοκα κυτταρικά ένζυμα (πρωτεασώματα) από τη διάσπαση των πρωτεϊνών που απαιτούνται για να ελέγχουν την κυτταρική διαίρεση. Οι μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα περισσότερο από τα φυσιολογικά κύτταρα. Το Velcade ® είναι εγκεκριμένος ενέσιμος αναστολέας πρωτεασώματος.

5 . Από του στόματος θεραπεία με Revlamid ®

Αυτή η μορφή της θεραπείας έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για όλο το φάσμα των ασθενών με μυέλωμα. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα στεροειδές τη δεξαμεθαζόνη, σε ασθενείς που έλαβαν προηγουμένως άλλη αγωγή.

6 . Από του στόματος θεραπεία με Thalomid ®

Ένα από τα παλαιότερα φάρμακα θεραπείας, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με με ένα στεροειδές τη δεξαμεθαζόνη, ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

7 . Doxil ® και Velcade

Το Doxil είναι ένα άλλο φάρμακο που εγκρίθηκε σε συνδυασμό με το Velcade για όσους έχουν ήδη λάβει θεραπεία άλλη εκτός από Velcade.

8 . Κορτικοστεροειδή

Ένα σημαντικό φάρμακο για τη θεραπεία μυελώματος, τα στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Θα βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου που προκαλούνται από άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας. Η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη είναι οι πιο συχνές επιλογές.

9 . Υποστηρικτική θεραπεία

Αυτό το είδος της θεραπείας έχει ως στόχο να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών στο πολλαπλούν μυέλωμα. Για παράδειγμα, τα διφωσφονικά συνταγογραφούνται για τη διατήρηση της αντοχής των οστών.

10 . Συμπληρώματα κουρκουμίνης

Πιο πρόσφατα, η δυτική ιατρική έρευνα έχει επικεντρωθεί στην προοπτική της κουρκουμίνης  ως έναν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικό παράγοντα για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες είναι θεαματική. Θεωρείται, σήμερα, η καλύτερη θεραπεία!

Πολλοί θεραπεύουν, πια, το πολλαπλούν μυέλωμα με κουρκουμίνη.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πολλαπλό μυέλωμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πολλαπλό μυέλωμα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η άσκηση στο πολλαπλούν μυέλωμα

Πολλαπλούν μυέλωμα

Πώς η κουρκουμίνη θεραπεύει το μυέλωμα

Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες

Ανοσοδιέγερση με Plerixafor

Προσοχή το Revlimid έχει πολλές παρενέργειες

Νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα

Εργαστηριακός έλεγχος για πολλαπλούν μυέλωμα

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Οι ηλεκτροφορήσεις στην Ιατρική

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ