Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟφθαλμολογίαΑν το παιδί σας έχει τεμπέλικο μάτι

Αν το παιδί σας έχει τεμπέλικο μάτι

Το παιχνίδι Tetris θεραπεύει την αμβλυωπία

Την όραση σε άτομα που πάσχουν από αμβλυωπία φαίνεται πως βελτιώνει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Tetris.

Επιστήμονες από το Μόντρεαλ σε έρευνα που διεξήγαν η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Current Biology”, ανέφεραν ότι το ηλεκτρονικό παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια εκπαιδεύει τα μάτια να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η αμβλυωπία, γνωστή και ως “τεμπέλικο μάτι” είναι μία πολύ συχνή πάθηση των παιδιών καθώς εκτιμάται ότι, 1 στα 50 παιδιά πάσχει από αυτή. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία η όραση στο ένα από τα δύο μάτια δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα τα μάτια να μην συνεργάζονται και να κοιτούν σε διαφορετική κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ εξέτασαν 18 ενήλικες με αμβλυωπία με την χρήση ειδικών βίντεο-γυαλιών, όπου προβαλλόταν το παιχνίδι Tetris σε κάθε μάτι ξεχωριστά και στη μέθοδο του κλεισίματος του δυνατού ματιού για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, με στόχο την κινητοποίηση του “τεμπέλικου ματιού” και συνέκριναν τα αποτελέσματα. Από τη 15μερη δοκιμή, στην οποία οι μισοί συμμετέχοντες έπαιζαν μονόφθαλμα Tetris επί μια ώρα την ημέρακαι οι άλλοι μισοί με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, φάνηκε ότι, η δεύτερη ομάδα είχε αισθητά καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την πρώτη.

Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μάτια βελτιώνει την όραση του “τεμπέλικου ματιού” πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο διασκεδαστικά από την θεραπεία με το κλείσιμο του ενός ματιού.

Τελικά, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και στα παιδιά που πάσχουν από αμβλυωπία ως μέθοδος θεραπείας.

Διαβάστε, επίσης,

Μυωπία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας. Υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι σας που μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ