Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαMοριακός χάρτης του καρκίνου του μαστού

Mοριακός χάρτης του καρκίνου του μαστού

Γενετική του καρκίνου του μαστού

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι επιστήμονες μετά από μια μεγάλη διεθνή μελέτη για τη γενετική του καρκίνου του μαστού, κατατάσσουν τους ασθενείς  σε 10 υποκατηγορίες για πιο ακριβείς, προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή στο μέλλον.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, μια ομάδα με επικεφαλείς επιστήμονες του Cancer Research UK (CRUK) charity ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν πολλά  νέα γονίδια υπεύθυνα για τον καρκίνο μαστού, που είναι πιθανοί στόχοι για ανάπτυξη νέων τύπων φαρμάκων. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι στο μέλλον, οι ασθενείς θα λαμβάνουν θεραπεία που απευθύνεται στο γενετικό αποτύπωμα του όγκου τους.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 16 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων καρκίνου των γυναικών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για τη γενετική μελέτη, η ομάδα συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Καρκίνου με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά και αναλύθηκαν 2.000 δείγματα όγκων που λήφθηκαν από γυναίκες  με καρκίνο του μαστού πριν από πέντε έως δέκα  χρόνια.

Μελέτησαν τόσο το DNA και το RNA – DNA, το οποίο μεταφράζεται σε πρωτεΐνες – για να ανακαλύψουν ποια γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται σε κάθε δείγμα όγκου.


ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Οι ερευνητές εξήγησαν πως αυτή η συνδυασμένη ανάλυση του DNA και του RNA βοηθάει να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των γονιδίων που είναι γνωστά ως ογκογονίδια που προκαλούν καρκίνο  και  ογκοκατασταλτικά γονίδια τα οποία προστατεύουν από τον καρκίνο.

Αυτό τους βοήθησε να κατατάξουν τον καρκίνο του μαστού σε 10 κατηγορίες με βάση τη δραστηριότητα των γονιδίων, οι οποίες αναζητούν την παρουσία των λεγόμενων βιολογικών δεικτών, όπως τα οιστρογόνα και οι υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων υποδοχέα HER2.

Φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη και οι αναστολείς αρωματάσης που εμποδίζουν τη δράση των  οιστρογόνων  χρησιμοποιούνται ήδη ως στοχευμένη θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού των οποίων οι όγκοι έχουν μεγάλες ποσότητες  οιστρογονικών υποδοχέων (ER).

Το Herceptin της Roche είναι ένα άλλο φάρμακο στοχευμένης θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού που δίνεται σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι εξαρτώνται από το HER2.

Τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ογκολόγους να πολύ πιο ακριβείς στη θεραπεία για κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού και θα επιτρέψει να διασφαλιστεί ότι δίνεται  πραγματικά η σωστή θεραπεία για τη σωστή γυναίκα.

Η μελέτη αλλάζει τον τρόπο θεραπείας  για τον καρκίνο του μαστού που τώρα αντιμετωπίζεται ως μια ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα είναι  10 πολύ διαφορετικές ασθένειες, ανάλογα με το ποια γονίδια είναι πραγματικά σε λειτουργία και ποια δεν είναι.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα νέος μοριακός χάρτης του καρκίνου του μαστού που δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Οι επιστήμονες είπαν ότι το επόμενο βήμα είναι να μελετηθούν πώς οι  συγκεκριμένες μοριακές μορφές όγκων αναπτύσσονται και πώς μπορούν να ανταποκριθούν σε νέα φάρμακα στο μέλλον

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο μαστού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Πρόληψη καρκίνου μαστού

Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο μαστού

Ο ρόλος του ογκολόγου στον πρώιμο καρκίνο μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Καρκίνος μαστού

Οι μοριακές αλλαγές σε ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού

Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού προκαλεί καρδιοπάθειες

Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

Γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού

Η νανοϊατρική στον καρκίνο του μαστού

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Ανθρακυκίνες και μη ανθρακυκλίνες στον καρκίνο μαστού

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Πρόβλεψη ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων

Φαρμακογενομική

Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία

Μοριακό προφίλ του όγκου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ