Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΤα τσάκρας και οι βασικές τους λειτουργίες

Τα τσάκρας και οι βασικές τους λειτουργίες

 Αναλυτικά τα 7 τσάκρας

Τα Chakra, Τσάκρα είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «τροχός, δίνη». Σύμφωνα με τα Ινδικά ιερά κείμενα, τα chakras ή ενεργειακά κέντρα είναι σημεία επαφής, διαμέσου των οποίων η ενέργεια ρέει από το ένα όχημα ή σώμα του ανθρώπου στο άλλο. Υπάρχουν πολλά chakras και συμπίπτουν με τα σημεία βελονισμού, αλλά γενικά όταν μιλά κάποιος για τα “chakras”, μιλά συνήθως για τα επτά κύρια βασικά chakras. Καθένα των πιθανών επιπέδων της συνείδησής μας ή κάθε τι γύρω και μέσα μας, που μπορούμε να αντιληφθούμε, μπορεί να διαιρεθεί σε επτά κατηγορίες. Και καθεμία αυτών των κατηγοριών συνδέεται με ένα συγκεκριμένο chakra.

Καθένα των επτά κύριων chakras συνδέεται με έναν ενδοκρινή αδένα και με ένα συγκεκριμένο νευρικό πλέγμα, γι’ αυτό κάθε chakra έχει άμεση σχέση με τα μέρη και τις συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματός μας που ελέγχονται από αυτό το πλέγμα και αυτόν τον αδένα. Συγχρόνως, κάθε chakra κατέχει διάφορα πνευματικά χαρακτηριστικά, που παρ’ ότι δεν εκδηλώνονται πάντα σε όλους τους ανθρώπους, κανένα από αυτά δεν μπορεί να καταστραφεί.

Η κύρια λειτουργία των chakras, συνίσταται στο να αναπτύσσουν τις διαφορετικές πτυχές συνείδησης και να συγκεντρώνουν – διαβιβάζουν την ενέργεια (prana), αναζωογονώντας το φυσικό και τα υπόλοιπα σώματα. Είναι σαν ενεργειακές ρυθμιστικές βαλβίδες, που ανοίγουν ή κλείνουν έχοντας άμεση σχέση με το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Έτσι συσχετίζονται άμεσα με το πνευματικό επίπεδο εξέλιξής μας, ή το επίπεδο συνείδησης.

Η ενεργοποίηση των chakras μπορεί να γίνει με μια μεγάλη ποικιλία από pranayamas (αναπνευστικές ασκήσεις), kriyas, satkarmas, asanas (γιογκικές στάσεις), οραματισμό και διαλογισμό. Όταν τα chakras μας λειτουργούν με έναν φυσιολογικό τρόπο, καθένα τους είναι ανοικτό, και περιστρέφεται δεξιόστροφα, παρέχοντάς μας το απαραίτητο κάθε φορά είδος και ποσό ενέργειας. Ενώ, εάν ένα chakra περιστρέφεται αριστερόστροφα, τότε αυτό μπλοκάρει ή κλείνει στην ενέργεια. Δηλαδή αντί να την λαμβάνει και μετά να την διοχετεύει, την διώχνει προς τα έξω, βλάπτοντας έτσι τη λειτουργία του μεταβολισμού μας.


Πιο αναλυτικά τα 7 τσάκρας

1. Το τσάκρα της ρίζας

Είναι το πρώτο τσάκρα. Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και έχει χρώμα κόκκινο. Σχετίζεται με τους γεννητικούς αδένες και τα επινεφρίδια. Αντιπροσωπεύει το ένστικτο για επιβίωση. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας νιώθουμε γειωμένοι, σταθεροί και ασφαλείς. Είμαστε συνδεδεμένοι με το σώμα μας, έχουμε το χώρο μας. Εάν αισθανόμαστε ανασφαλείς ή νευρικοί, τότε το τσάκρα κατά πάσα πιθανότητα υπολειτουργεί. Εύκολα θα αισθανόμασταν ανεπιθύμητοι. Όταν το τσάκρα υπερλειτουργεί μπορεί να νιώθουμε υλιστές και άπληστοι. Πιθανότατα έχουμε εμμονή με το αίσθημα της ασφάλειας και αντιστεκόμαστε στις αλλαγές.

2. Το ιερό τσάκρα

Είναι το δεύτερο τσάκρα. Βρίσκεται στα γεννητικά όργανα και έχει χρώμα πορτοκαλί. Σχετίζεται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Αφορά στην ισορροπία μεταξύ της αρσενικής και της θηλυκής ενέργειας. Έχει σχέση με τα συναισθήματα και τη σεξουαλικότητα. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας τα συναισθήματα ρέουν ελεύθερα και εκφράζονται χωρίς να γινόμαστε υπερβολικά συναισθηματικοί. Είμαστε παθιασμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Εάν είμαστε ψυχροί και μη συναισθηματικοί το τσάκρα υπολειτουργεί. Δεν είμαστε ανοικτοί στους ανθρώπους. Όταν το τσακρα υπερλειτουργεί τείνουμε να είμαστε συνέχεια συναισθηματικοί. Αισθανόμαστε συναισθηματικά δεμένοι σε ανθρώπους και πολύ σεξουαλικοί.

3. Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος

Είναι το τρίτο τσάκρα. Βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα και έχει χρώμα κίτρινο. Είναι το επίκεντρο του εγώ μας και σχετίζεται με την εξουσία, την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη. Έχει να κάνει με την ένταξή μας στην ομάδα. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας έχουμε τον έλεγχο, έχουμε αυτοπεποίθηση και ενέργεια. Όταν υπολειτουργεί είμαστε παθητικοί και αναποφάσιστοι. Είμαστε ντροπαλοί και δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Όταν υπερλειτουργεί είμαστε εξουσιαστικοί και πιθανώς επιθετικοί.

4. Το τσάκρα της καρδιάς

Είναι το τέταρτο τσάκρα. Βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα και έχει χρώμα πράσινο. Είναι η γέφυρα μεταξύ της σωματικής και της πνευματικής ενέργειας. Σχετίζεται με την αγάπη, την καλοσύνη και τη συμπόνια για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας είμαστε συμπονετικοί και φιλικοί και έχουμε αρμονικές σχέσεις. Όταν υπολειτουργεί είμαστε ψυχροί και απόμακροι. Όταν υπερλειτουργεί πνίγουμε τους ανθρώπους με την αγάπη μας και η αγάπη μας είναι εγωιστική.

5. Το τσάκρα του λαιμού

Είναι το πέμπτο τσάκρα. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, κυβερνά το θυρεοειδή και τον παραθυρεοειδή αδένα και έχει χρώμα ανοικτού μπλε, τιρκουάζ. Σχετίζεται με την αυτοέκφραση, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας δεν έχουμε πρόβλημα να εκφραζόμαστε και μπορεί να το κάνουμε αυτό μέσα από την τέχνη. Όταν υπολειτουργεί δεν μιλάμε πολύ, είμαστε ντροπαλοί και εσωστρεφείς. Όταν δεν λέμε την αλήθεια μπλοκάρουμε αυτό το τσάκρα. Όταν υπερλειτουργεί μιλάμε πολύ ώστε να υπερέχουμε και έχουμε τους άλλους σε απόσταση. Δεν είμαστε καλοί ακροατές.

6. Το τσάκρα του τρίτου ματιού

Είναι το έκτο τσάκρα. Βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια, κυβερνά την υπόφυση και έχει χρώμα σκούρο μπλε. Σχετίζεται με την εσωτερική σοφία, το ένστικτο, τη διαίσθηση και τον οραματισμό. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας έχουμε καλή διαίσθηση και ελπίδα. Όταν υπολειτουργεί δεν είμαστε καλοί στο να σκεφτόμαστε για εμάς και μπορεί να βασιζόμαστε στην εξουσία- ιεραρχία. Μπορεί να μπερδευόμαστε εύκολα. Όταν υπερλειτουργεί μπορεί να ζούμε σε ένα κόσμο φαντασίας.

7. Το τσάκρα του στέμματος

Είναι το έβδομο τσάκρα. Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού, κυβερνά την επίφυση και έχει χρώμα σκούρο μωβ. Σχετίζεται με τη σοφία, τη σύνδεσή μας με τον κόσμο, την πίστη, την έμπνευση. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας δεν έχουμε προκαταλήψεις και έχουμε επίγνωση του κόσμου και του εαυτού μας. Όταν υπολειτουργεί δεν έχουμε επίγνωση της πνευματικότητας. Όταν υπερλειτουργεί φιλοσοφούμε πολύ τα πράγματα. είμαστε εθισμένοι στην πνευματικότητα και αγνοούμε τις σωματικές μας ανάγκες.

Διαβάστε, επίσης,

Οργασμός με γιόγκα

Κάθε μέρα πρέπει να είμαστε ερωτευμένοι

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας. Υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι σας που μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ