Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΦάρμακαΑντιόξινα

Αντιόξινα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιόξινα

Αντιόξινα είναι φάρμακα που εξουδετερώνουν την οξύτητα του στομάχου

Τα αντιόξινα είτε άμεσα εξουδετερώνουν την οξύτητα, την αύξηση του ρΗ, ή μειώνουν την έκκριση του γαστρικού οξέος από τα κύτταρα. Όταν το γαστρικό υδροχλωρικό οξύ φτάνει στα νεύρα στο γαστρεντερικό βλεννογόνο, σηματοδοτεί τον πόνο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Εκτός από την μείωση της γαστρικής οξύτητας, τα αντιόξινα μεταβάλλουν, επίσης, το προφίλ των προσταγλανδινών που παράγονται από το γαστροδωδεκαδακτυλικό βλεννογόνο και αυτό μπορεί να προωθήσει την επούλωση του βλεννογόνου.

Τα αντιόξινα λαμβάνονται από το στόμα για την ανακούφιση της καούρας που είναι το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της δυσπεψίας.

Η θεραπεία με αντιόξινα  είναι συμπτωματική. Η θεραπεία των ελκών που προκύπτουν από την υπερβολική οξύτητα μπορεί να απαιτήσει ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων, και εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Παρενέργειες αντιόξινων

Η περίσσεια ασβεστίου από συμπληρώματα, εμπλουτισμένα τρόφιμα και δίαιτες υψηλές σε ασβέστιο μπορεί να προκαλέσουν το  σύνδρομο γάλακτος αλκάλεως, το οποίο έχει σοβαρή τοξικότητα και μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα αντιόξινα περιλαμβάνουν:

Ανθρακικό και όξινο ανθρακικό  νάτριο: υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αλκάλωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένη έκκριση άλλων φαρμάκων, και πέτρες στα νεφρά. Μια χημική αντίδραση μεταξύ του ανθρακικού άλατος και του υδροχλωρικού οξέος μπορεί να παράγει αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό προκαλεί γαστρική διάταση η οποία δεν είναι καλά ανεκτή. Σχηματισμός διοξειδίου του άνθρακα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και μειωμένη μυϊκή ευελιξία.

Υδροξείδιο του αργιλίου: μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αδιάλυτων συμπλόκων αλουμινίου-φωσφορικών, με κίνδυνο για υποφωσφαταιμία και οστεομαλακία. Παρά το γεγονός ότι το αλουμίνιο έχει χαμηλή απορρόφηση από το γαστρεντερικό, η συσσώρευση μπορεί να συμβεί, κυρίως, σε νεφρική ανεπάρκεια. Το αλουμίνιο προκαλεί συχνά δυσκοιλιότητα και είναι νευροτοξικό. Τα φάρμακα που περιέχουν αλουμίνιο  αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη.

Υδροξείδιο του μαγνησίου: έχει καθαρτικές ιδιότητες. Το μαγνήσιο μπορεί να συσσωρεύεται σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που οδηγεί σε υπερμαγνησιαιμία, με καρδιαγγειακές και νευρολογικές επιπλοκές.

Νάτριο: η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να είναι επιβλαβής για την αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και πολλές από τις νεφρικές νόσους.

Οι παρενέργειες από τα αντιόξινα ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και οι συχνότερες είναι διάρροια, δυσκοιλιότητα ή μετεωρισμός. Τα φάρμακα που περιέχουν αργίλιο ή ασβέστιο είναι πιθανότερο να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ενώ  εκείνα που περιέχουν μαγνήσιο είναι πιθανότερο να προκαλέσουν διάρροια.

Τα αντιόξινα μπορεί να μεταβάλλουν τη βιοδιαθεσιμότητα των άλλων φαρμάκων.

Τα αντιόξινα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο  αλλεργιών. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι πρωτεΐνες διέρχονται μέσα στην γαστρεντερική οδό, χωρίς να υποστούν πέψη. Η μειωμένη οξύτητα του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα αφομοίωσης και απορρόφησης ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρος,  βιταμίνες Β και βιταμίνη Α. Τα αντιόξινα αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Διαβάστε, επίσης,

Αλουμίνιο

Ποια φάρμακα απαγορεύονται στην μυασθένεια;

Μήπως έχετε γαστροισοφαγική παλινδρόμηση

Ανεπάρκεια σιδήρου

Αλγινικά φάρμακα για την δυσπεψία

Υπάρχει κίνδυνος από το αλουμίνιο;

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Δυσκοιλιότητα

Διαφραγματοκήλη

Δυσπεψία

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοανάδραση και Διαβήτης

Βιοανάδραση και Διαβήτης. Πώς η κβαντική ιατρική βιοανάδραση συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Η βιοανάδραση προσπαθεί να σας διδάξει να ελέγχετε τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ