Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΕρμηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Τα αποτελέσματα του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα  παίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ή  υπάρχει δυσπλασία.

Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.

Το Test Pap (τεστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Δεν πρέπει να γίνεται  με περίοδο για να μην συνυπάρχουν φλεγμονώδη στοιχεία, που δυσκολεύουν την διάγνωση.

Το τεστ ΠΑΠ μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καλύτερα κατά την 10η ημέρα του κύκλου.

Ο πιο συχνός λόγος ενός μη φυσιολογικού τεστ είναι μια κολπίτιδα (μόλυνση του κόλπου από μικρόβιο) ή τραχηλίτιδα (μόλυνση του τραχήλου από μικρόβιο) που προκαλεί τις αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες μπορούν να θεραπευτούν κι έτσι ο τράχηλος να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Το τεστ και η θεραπεία, αν χρειάζεται, μπορούν να προλάβουν σχεδόν όλους τους τύπους καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.


Ποια είναι τα αποτελέσματα του Test Pap;

1.      Αρνητικό – αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλός είναι υγιής. Το επόμενο τεστ γίνεται σε 1 χρόνο

2.      Τραχηλίτιδα-κολπίτιδα – αυτό σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό για κακοήθεια. Εντούτοις υπάρχει μόλυνση που προκαλεί μια διαφοροποίηση στα κύτταρα. Πρέπει να γίνει μια καλλιέργεια για να ανευρεθεί η αιτία της μόλυνσης και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία.

3.      ASCUS “άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας” – είναι απροσδιόριστα κύτταρα, που δεν είναι δυσπλαστικά ούτε όμως φυσιολογικά. Υπάρχει υποψία για μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV- Human Papilloma Virus). Γίνεται κολποσκόπηση, για να βρεθεί το σημείο από το οποίο  προέρχονται τα άτυπα κύτταρα. Επίσης, γίνεται ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV). 

4.      LG-SIL”χαμηλού βαθμού δυσπλασία, ελαφρά δυσπλασία” – σημαίνει ότι υπάρχει  μόλυνση από τον  ιό  των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Θα πρέπει να γίνει μια κολποσκόπηση. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV).   Ανάλογα με το αποτέλεσμα καθορίζεται το επόμενο τέστ.

5.      HG-SIL ”υψηλού βαθμού δυσπλασία, μεγάλη κυτταρική δυσπλασία” – χρειάζεται  σίγουρα περαιτέρω έλεγχος (κολποσκόπηση) και θεραπεία. Δεν υπάρχει καρκίνος, αλλά χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.

6.      Kαρκίνος – αυτό είναι πολύ σπάνιο σε νέες γυναίκες. Εάν με το Test Pap ανευρεθούν καρκινικά κύτταρα, η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Όσο νωρίτερα γίνει η θεραπεία, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.


Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ παπ

  • Αν είστε υγιής, 1 φορά το χρόνο, την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδο.
  • Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε δύο χρόνια, αν τα προηγούμενα τεστ ήταν φυσιολογικά.
  • Μετά τη θεραπεία, από κάθε κολπική ή τραχηλική μόλυνση, περιμένουμε να περάσουν 15 ημέρες και επαναλαμβάνουμε το τεστ.

Πριν το τεστ

•                   Να μην χρησιμοποιούνται  ταμπόν, κρέμες, αντισηπτικά, κολπικά υπόθετα,   24-48 ώρες πριν.

•                   Να μην έχετε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 24 ώρες πριν το τεστ.

•                   Να αναφέρετε αν είστε έγκυες ή  το υποψιάζεστε, έχετε αλλεργίες ή ιδιαίτερα προβλήματα.


THIN PREP (ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ ΥΓΡΗΣ ΦΑΣΗΣ)

Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί μια καινούργια μέθοδο, πιο αξιόπιστη, όσον αφορά τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο.

Με την καινούργια μέθοδο, το τεστ λαμβάνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τοποθετείται όμως μέσα σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό. Έτσι  παραμένει αναλλοίωτο μέχρι την ανάλυση του. Κατά την ανάλυση το μικροσκόπιο  συνδεδεμένο  με υπολογιστή  και  σαρωτή  ελέγχει όλα τα κύτταρα καθένα ξεχωριστά. Με  αυτό  τον  τρόπο  εξετάζονται  πολύ περισσότερα  κύτταρα και η αξιοπιστία του αποτελέσματος αυξάνει περίπου 25%.

Σε κάθε περίπτωση που το τεστ ΠΑΠ δείξει ανώμαλα κύτταρα επαναλαμβάνεται η εξέταση σε 6 μήνες ή γίνεται κολποσκόπηση για βιοψία τραχήλου.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τεστ παπ στην εμμηνόπαυση

Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Test Pap υγρής φάσης

Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Ασφαλές το εμβόλιο έναντι του ιού HPV

Πότε πρέπει να γίνονται οι γυναικολογικές εξετάσεις

Το εμβόλιο HPV

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ