Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑιματολογίαΤεχνητό αίμα από βλαστοκύτταρα

Τεχνητό αίμα από βλαστοκύτταρα

Για επείγουσες περιπτώσεις ανάγκης μετάγγισης

Οι Βρετανοί επιστήμονες έχουν πετύχει την παραγωγή απεριόριστων ποσοτήτων «τεχνητού» αίματος από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα για χρήση σε επείγουσες περιπτώσεις ανάγκης μετάγγισης.

Οι ερευνητές μελέτησαν ανθρώπινα έμβρυα τα οποία έχουν προκύψει από τη διαδικασία ΙVF εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε να ανακαλύψουν εκείνα που είναι γενετικώς προγραμματισμένα για να αναπτύξουν κύτταρα της ομάδας αίματος 0 αρνητικό, που μπορεί να δώσει αίμα σε όλες τις άλλες ομάδες χωρίς φόβο απόρριψης.

Η συγκεκριμένη ομάδα αίματος είναι σχετικώς σπάνια- αφορά περίπου το 7% του πληθυσμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να παραχθούν απεριόριστες ποσότητες κυττάρων αυτής της ομάδας με χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων χάρη στη μοναδική ικανότητα των βλαστοκυττάρων να πολλαπλασιάζονται επ΄ αόριστον στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές μετατρέπουν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα σε ώριμα, ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό για χρήση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μετάγγισης.

Το αίμα που παράγεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: δεν έχει κίνδυνο να μολυνθεί με ιούς, όπως ο ΗΙV ή της ηπατίτιδας ή ακόμη και με την ανθρώπινη μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων».

Συγχρόνως, το μεγάλο πλεονέκτημα των ερυθρών αιμοσφαιρίων ως συνθετικού προϊόντος είναι ότι δεν διαθέτουν πυρήνα, γεγονός που επιτρέπει στην αιμοσφαιρίνη στο κέντρο των κυττάρων να μεταφέρει οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Επίσης, τα συνθετικά αυτά ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να γίνουν καρκινικά, αφού δεν περιέχουν πυρηνικό DΝΑ.

Η δημιουργία αίματος από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα προκαλεί βέβαια και ηθικά ζητήματα, καθώς είναι γνωστές οι αντιδράσεις που αφορούν τη χρήση τέτοιων κυττάρων για τη δημιουργία των οποίων απαιτείται η καταστροφή εμβρύων. Θεωρητικώς ένα και μόνο έμβρυο μπορεί να αποτελέσει την «πηγή» για δημιουργία αίματος που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας ολόκληρης χώρας.

Διαβάστε, επίσης,

Τεχνητό αίμα

Μετάγγιση λευκών αιμοσφαιρίων

Οι κίνδυνοι από τα βλαστοκύτταρα

www.emedi.gr

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αίμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αιμοποιητικό σας σύστημα

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας. Υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι σας που μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ