Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΓιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Η γενετική τροποποίηση των τροφίμων όπλο κατά της ανθρωπότητας

Η ενέργεια της γενετικής τροποποίησης, δεν έχει περιορισμούς στο εύρος της, από καμία αρχή, παρά μόνο την ηθική του επιστήμονα που την ενεργεί.

Ο επιστήμονας που την ενεργεί, ενεργεί με εντολή του επιχειρηματία εργοδότη του… Η ηθική της αγοράς είναι γνωστή. Δηλαδή είναι το απόλυτο κενό.

Το κρίσιμα σημαντικό είναι ότι ο επιστήμονας που ενεργεί την τροποποίηση, ανάλογα με τις εντολές του εργοδότη του, μπορεί να εισάγει εντολές και ιδιότητες στον σπόρο που να περιέχουν ασθένειες στο μεταλλαγμένο τρόφιμο που θα εκδηλωθούν μεταγενέστερα σε προκαθορισμένο χρόνο, για να πουληθούν αντίστοιχα φάρμακα στις χώρες, που αφού θα καταναλώσουν το μεταλλαγμένο τρόφιμο θα εκδηλωθούν και οι άγνωστες ή γνωστές ασθένειες.

Για εμπορικό σκοπό, όχι για εκτελέσεις, καταναλωτές χρειάζονται.

Η τροποποίηση δηλαδή, αλλάζει και φέρει το απόλυτο μηδέν στην ασφάλεια τροφίμων και στην ασφάλεια της ζωής μας.

Καταργούνται οι φυσικοί κανόνες στην διατροφή, καθώς και όλοι οι οικονομικοί κανόνες.


ΕΛΒΕΤΙΑ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Οι καταναλωτές στην Ελβετία που είναι αντίθετοι στα μεταλλαγμένα, υποστηρίζουν ότι με την απαγόρευση προέκυψαν πολλά οφέλη, ακόμη και οικονομικού χαρακτήρα.

Παρουσιάστηκε στο ελβετικό κοινοβούλιο νέα πρόταση, με την οποία ζητείται επέκταση της απαγόρευσης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Η Ελβετία, μετά το δημοψήφισμα της 28 Νοεμβρίου 2005, στο οποίο οι πολίτες της, με ποσοστό 55,7% εναντιώθηκαν στα μεταλλαγμένα, αποφάσισε την απαγόρευση της καλλιέργειάς τους για πέντε χρόνια, για διατροφική χρήση, με την εξαίρεση της χρήσης για ζωοτροφές.

Το 2010 η απαγόρευση επεκτάθηκε έως το 2013 και τώρα οι υποστηρικτές της, με τη σύμφωνη γνώμη 122 εθνικών βουλευτών σε σύνολο 200, προτείνουν την προέκτασή της έως το 2017, εντάσσοντάς τη στο πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής 2014-2017.


Τι είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι τα τρόφιμα που παράγονται από οργανισμούς με συγκεκριμένες αλλαγές στο DNA τους χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της γενετικής. Αυτές οι τεχνικές έχουν επιτρέψει την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών, καθώς και μεγαλύτερο έλεγχο στη γενετική δομή ενός τροφίμου.

Η εμπορική πώληση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών ξεκίνησε το 1994. Σήμερα, η γενετική τροποποίηση των τροφίμων έχει επικεντρωθεί, κυρίως, σε καλλιέργειες με υψηλή ζήτηση από τους αγρότες, όπως η σόγια, το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και το βαμβακέλαιο. Αυτά έχουν σχεδιαστεί για αντοχή σε παθογόνα και ζιζανιοκτόνα και καλύτερα θρεπτικά χαρακτηριστικά και άλλα που δεν γνωρίζουμε…

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα στην αγορά που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες δεν δημιουργούν κανένα μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από ό, τι τα συμβατικά τρόφιμα.

Ωστόσο, κάποιοι πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν αντιρρήσεις για τις μεταλλαγμένες τροφές για διάφορους λόγους, όπως η ασφάλεια τροφίμων, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και διάφοροι οικονομικοί λόγοι.

Η βιοτεχνολογία τροφίμων είναι ένας κλάδος της επιστήμης της διατροφής στον οποίο οι σύγχρονες βιοτεχνολογικές τεχνικές εφαρμόζονται για τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων (βιομηχανική ζύμωση, φυτικές καλλιέργειες και γενετική).

Η χρήση της βιοτεχνολογίας τροφίμων χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή των Σουμερίων και των Βαβυλωνίων (μαγιά για μπύρα). Περαιτέρω πρόοδος στον τομέα της βιοτεχνολογίας τροφίμων ήταν η εφεύρεση του μικροσκοπίου από τον Anton van Leeuwenhoek, η οποία επέτρεψε στους ανθρώπους να ανακαλύψουν μικροοργανισμούς, να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τροφίμων. Η βιοτεχνολογία τροφίμων προωθήθηκε το 1871 όταν ο Λουί Παστέρ ανακάλυψε ότι η θέρμανση των χυμών σε μια ορισμένη θερμοκρασία θα σκοτώσει τα κακά βακτήρια που θα μπορούσε να επηρεάσει το κρασί και τη ζύμωση. Αυτή η διαδικασία εφαρμόστηκε στη συνέχεια για την παραγωγή γάλακτος.  Η επιστήμη τροφίμων και της βιοτεχνολογίας στη συνέχεια προχώρησε με την ανακάλυψη των ενζύμων και του ρόλου τους στη ζύμωση και την πέψη των τροφών. Παράδειγμα η χρήση της χυμοσίνης στην παραγωγή τυριού. Οι επιστήμονες, στη συνέχεια, άρχισαν να χρησιμοποιούν ανασυνδυασμένη χυμοσίνη…

Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο φυτό παρήχθη το 1983 (καπνός ανθεκτικός στα αντιβιοτικά). Το 1994, μεταλλαγμένη ντομάτα εγκρίθηκε από το FDA.

Από το 2011, οι ΗΠΑ πιέζουν πολλές χώρες στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Από το 2013, περίπου το 85 % του καλαμποκιού, το 91% της σόγιας, και το 88 % του βαμβακιού που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γενετικώς τροποποιημένα.


Η γενετική μηχανική και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά παράγονται σε ένα εργαστήριο. Αυτό γίνεται συνήθως με την προσθήκη ενός ή περισσοτέρων γονιδίων στο γονιδίωμα ενός φυτού χρησιμοποιώντας τεχνικές γενετικής μηχανικής. Τα φυτά είναι τώρα ανθεκτικά στα έντομα, έχουν αντίσταση στους μύκητες, στους ιούς, αντίσταση στα ζιζανιοκτόνα, άλλαξε το θρεπτικό τους περιεχόμενο και έχουν βελτιωμένη γεύση και διατηρούνται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ορισμένες ομάδες υγείας λένε ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τρόφιμα που προέρχονται από μεταλλαγμένα τρόφιμα, και προτείνουν την υποχρεωτική σήμανση.


Monsanto και μεταλλαγμένα

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας, το οποίο εισήχθη το 1901, ήταν μια τεχνητή γλυκαντική ουσία. Έως τα μέσα του 20ου αιώνα, η Monsanto είχε επεκταθεί στην κατασκευή πολλών άλλων χημικών προϊόντων, όπως πλαστικών, ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων (DDT). Από το 1965 έως το 1969, η Monsanto παράγει το Agent Orange για την αμερικανική στρατιωτική χρήση στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το 2000 – η εταιρεία ξεκίνησε την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων ” Roundup Ready”, επιτρέποντας στους αγρότες να χρησιμοποιούν τα ζιζανιοκτόνα χωρίς φόβο.

Η Monsanto παράγει, επίσης, καλαμπόκι, πατάτες, βαμβάκι και σόγια μεταλλαγμένα.


Οι ανησυχίες για τα μεταλλαγμένα

Ορισμένες από τις ανησυχίες για την υγεία  είναι δικαιολογημένες.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις, ειδικά αν υπάρχουν γονίδια που προσδίδουν ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά.

Ένα από τα πρώτα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν με τη γέννηση των μεταλλαγμένων είναι οι τροφικές αλλεργίες.

Μια άλλη ανησυχία για την υγεία που σχετίζεται με τα μεταλλαγμένα στηρίζεται στην πιθανότητα ότι κάποια γονίδια μπορούν να μεταφερθούν αλλού. Το σενάριο εφιάλτης θα ήταν ένα γονίδιο αντίστασης στα αντιβιοτικά να περάσει τα παθογόνα βακτήρια στο στομάχι ενός ατόμου. Το ποσοστό της οριζόντιας μεταφοράς γονιδίων από φυτά, ζώα και βακτήρια είναι πιθανώς πολύ χαμηλό, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα πραγματικό κενό.

Μια μικρή ποσότητα του DNA από τη διατροφή μπορεί να επιβιώσει από την πέψη, και το διαιτητικό DNA μπορεί να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα ενός ζώου ή ακόμη και μέσα στο γονιδίωμα ενός βακτηρίου που κατοικεί στο έντερο. ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!!!

Η αλήθεια είναι ότι η οριζόντια μεταφορά γονιδίων μετά την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων μπορεί να είναι εφικτή σε χαμηλές τιμές σε ορισμένους ανθρώπους. Είναι σαφές, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την ικανότητα των γονιδίων να μετακινηθούν από γενετικά τροποποιημένες τροφές στα ζώα ή στους ανθρώπους που τις καταναλώνουν.

Τι είδους γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορεί να επιφέρουν πραγματικά οφέλη για τη γεωργία και τους καταναλωτές, χωρίς να υπάρχει μονοπώλιο και πώς μπορούν να ελέγχονται οι γενετικές τροποποιήσεις, ώστε οι τροφές να θεωρούνται ασφαλείς;

Διαβάστε, επίσης,

Θα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;

Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο καλέντουλας

Αιθέριο έλαιο καλέντουλας. Ένα αιθέριο έλαιο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται καθημερινά για τη βελτίωση της υγείας σας Το αιθέριο έλαιο καλέντουλας έχει αντιμυκητισιακές,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ