Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Το αίμα στο σπέρμα

Τι είναι η αιμοσπερμία

Το αίμα στο σπέρμα, ICD – 10 N50.1, είναι κάτι σχετικά ασυνήθιστο. Βλέποντας το αίμα στο σπέρμα, μπορεί να κάνει τους άντρες να ανησυχήσουν, αλλά είναι σπάνιες οί φορές πού οι αιτίες είναι τόσο σοβαρές, πού να τίθεται σε κίνδυνο ή ζωή τους.

Στους άνδρες κάτω των 40 ετών, χωρίς παράγοντες κινδύνου (π.χ.  ιστορικό καρκίνου, γνωστή δυσπλασία του ουρογεννητικού συστήματος, αιμορραγικές διαταραχές) και σε άνδρες με λίγα συμπτώματα, η αιμοσπερμία είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενη και δεν απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση ή θεραπεία. Πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή άλλες λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος. Η διάγνωση σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να περιορίζεται σε ουρολογικές δοκιμές για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και κατάλληλη θεραπεία.

Στους άνδρες 40 ετών και άνω, η ιατρογενής αιμοσπερμία από βιοψία στο ουροποιητικό σύστημα ή βιοψία του προστάτη είναι η πιο συχνή αιτία του αίματος στο σπέρμα. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη ή επίμονη αιμοσπερμία με συνοδά συμπτώματα ( π.χ., πυρετός, ρίγη, απώλεια βάρους, πόνο στα οστά), θα πρέπει να διερευνηθεί με μια εξέταση του προστάτη και έλεγχο του ειδικού προστατικού αντιγόνου για αξιολόγηση για  καρκίνο του προστάτη. Άλλες αιτίες σε άνδρες άνω των 40 ετών είναι οι λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος, οι φλεγμονές, οι αγγειακές δυσπλασίες, οι πέτρες, οι όγκοι, και οι συστηματικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Η παρατεταμένη σεξουαλική αποχή, ο υπερβολικός αυνανισμός, και η σεξουαλική επαφή θεωρούνται, επίσης, αιτίες αιμοσπερμίας.


Συμπτώματα αιμοσπερμίας

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμοσπερμία εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία και μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τα παρακάτω:

• επώδυνη ούρηση

• πόνος κατά την εκσπερμάτιση

• αιματουρία

• πόνος στη μέση

• πυρετός

• ευαισθησία στους όρχεις ή/και στο όσχεο

• οίδημα στους όρχεις ή/και στο όσχεο

• οίδημα ή ευαισθησία στη βουβωνική περιοχή


Ποια είναι τα αίτια της αιμοσπερμίας

  • Φλεγμονώδη αίτια (συχνά):

– Προστατίτιδα (η συχνότερη αιτία με ποσοστό 30-50%)

– Ουρηθρίτιδα

– Φλεγμονή των σπερματοδόχων κύστεων (δεύτερη συχνότερη αιτία)

– Ορχεοεπιδιδυμίτιδα

– Γονόρροια

– Σύφιλη

– Φυματίωση ουροποιογεννητικού συστήματος

  • Καλοήθεις παθήσεις:

– Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (κιρσοειδείς διευρύνσεις των φλεβών)

– Κονδυλώματα ουρήθρας

– Στενώματα της ουρήθρας

– Μετά από βιοψία του προστάτη

– Λιθίαση, διατάσεις ή κύστεις των σπερματοδόχων κύστεων(σπάνιο αίτιο)

  • Κακοήθεις παθήσεις

– Καρκίνος του προστάτη

– Σάρκωμα του προστάτη (σπάνιο αίτιο)

– Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

– Καρκίνος των σπερματοδόχων κύστεων (εξαιρετικά σπάνιο αίτιο)

Συστηματικές ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται με την αιμοσπερμία περιλαμβάνουν τις αιμορραγικές διαταραχές, την ηπατική νόσο, η οποία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των παραγόντων πήξης, η σοβαρή μη ελεγχόμενη υπέρταση, η φυματίωση, η λοίμωξη με Schistosoma, η βαρφαρίνη κ.α.


Διάγνωση της αιμοσπερμίας

Οι πιο συχνές εξετάσεις που γίνονται είναι η ανάλυση των ούρων και οι καλλιέργειες για τον εντοπισμό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή άλλων λοιμώξεων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, όπως είναι το υπερηχογράφημα όσχεου και κοιλίας και η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική, η ουρηθροκυστεοσκόπηση και το διορθικό υπερηχογράφημα με Doppler ή χωρίς αγγειακή αξιολόγηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί και η ανάλυση του σπέρματος.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο πυρετός, και η ταχυκαρδία και μπορεί να υποδεικνύουν μια συστημική αιτία, όπως μια σοβαρή μη ελεγχόμενη υπέρταση, η λοίμωξη ή η κακοήθεια. Λεπτομερείς φυσικές εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται για αξιολόγηση για τραύμα, φλεγμονή και λεμφαδενοπάθεια. Η εξέταση του όσχεου είναι σημαντική για  να αξιολογηθεί μια φλεγμονή, μια λοίμωξη και οι μάζες των όρχεων, της επιδιδυμίδας και του σπερματικού τόνου. Η δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του προστάτη.


Θεραπεία αιμοσπερμίας

Η θεραπεία απευθύνεται στην αιτία και είναι βέβαια ανάλογη και με τον χρόνο ύπαρξης της πρωτοπαθούς βλάβης. Σε ένα άτομο πού έχει λοίμωξη μπορεί να δοθούν αντιβιοτικά ή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ σε περιπτώσεις στενώματος της ουρήθρας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διάνοιξη και μετέπειτα διαστολές . Σε ένα άτομο με καρκίνο ουρήθρας θα χρειαστεί άμεσα χειρουργική επέμβαση.

Αν η λοίμωξη είναι πιθανή, ξεκινά εμπειρική θεραπεία δύο εβδομάδων, με αντιβιοτικά που διαπερνούν το φράγμα του προστάτη και του αίματος (π.χ., φθοριοκινολόνες, δοξυκυκλίνη, τριμεθοπρίμη / σουλφαμεθοξαζόλη.

Οι ιατρογενείς αιτίες αιμοσπερμίας, συνήθως, υποχωρούν αυτόματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Διαβάστε, επίσης,

Ορχίτιδα

Αιματουρία

Καρκίνος προστάτη

Λοίμωξη από χλαμύδια

Οξεία επιδιδυμίτιδα

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Προστατίτιδα από ουρεόπλασμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤι είναι η Αγιουρβέδα
Επόμενο άρθροΓανοθεραπεία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ