Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Κρυοθεραπεία

Που μπορεί να εφαρμοσθεί η κρυοθεραπεία;

Εφαρμογές κρυοθεραπείας

-Κρυοθεραπεία με υπερβαρικό αέριο

Η κρυοθεραπεία με υπερβαρικό αέριο που ονομάζεται NeuroCryoStimulation μπορεί να ανακουφίσει άμεσα από τον πόνο επιδρώντας ως παυσίπονο, ρυθμιστικό των αιμοφόρων αγγείων, αντιφλεγμονώδες και προκαλώντας μυϊκή χαλάρωση.

Η τεχνική αυτή, που ασκείται από γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και κτηνίατρους και συνίσταται στην εφαρμογή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα επί του δέρματος στην επώδυνη περιοχή, διοξειδίου του άνθρακα στους -78 ° C με πίεση 50 bar και μια συχνότητα 400 Hz. Οι συνεδρίες μπορεί να επαναληφθούν, ανάλογα με την περίπτωση. Σε αντίθεση με τις παγοκύστεις, η χρήση του διοξειδίου του άνθρακα δεν προκαλεί πόνο. Ακόμα κι δεν είναι τόσο επικίνδυνη, όπως υγρό άζωτο που χρησιμοποιείται κλασσικά στην κρυοχειρουργική που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση περιορισμένου όγκου του αερίου (80 gr) και με την διακοπή της τροφοδοσίας της συσκευής, μόλις η θερμοκρασία του δέρματος φθάνει τους 2 ° C.

Κρυοχειρουργική

Η κρυοχειρουργική είναι η εφαρμογή ακραίου ψύχους για την καταστροφή μη φυσιολογικού ιστού. Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και διαταραχών, όπως σε διάφορες δερματικές παθήσεις όπως μυρμηγκιές, κρεατοελιές, αφαίρεση τατουάζ και την ακτινική κεράτωση. Υγρό άζωτο, συνήθως, χρησιμοποιείται για να παγώσει τους ιστούς, σε κυτταρικό επίπεδο. Η διαδικασία χρησιμοποιείται συχνά λόγω της αποτελεσματικότητάς της και τα χαμηλά ποσοστά των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Hilotherapy

Η Hilotherapy είναι μια θεραπεία που επιτρέπει την ελεγχόμενη εφαρμογή ψύξης σε επιλεγμένες περιοχές του προσώπου και του σώματος. Μια περιχειρίδα είναι τυλιγμένη γύρω από την τραυματισμένη περιοχή, η οποία συνδέεται με μια συσκευή που επιτρέπει στην τραυματισμένη περιοχή να ψυχθεί σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η διαφορά μεταξύ της Hilotherapy και άλλων μορφών κρυοθεραπείας είναι το εύρος της θερμοκρασίας και η συνεχής εφαρμογή. Με θερμοκρασία μεταξύ 10 ° C και 20 ° C, προκαλείται άμεση αγγειοσυστολή με αντανακλαστική αγγειοδιαστολή, μειώνεται ο τοπικός μεταβολισμός και η ενζυματική δραστικότητα και υπάρχει μειωμένη ζήτηση οξυγόνου. Ωστόσο, με το να μην μειώνεται η θερμοκρασία κάτω των 10 ° C, η λεμφική παροχέτευση δεν διαταράσσεται, ούτε η δημιουργία των ινοβλαστών και η μικροκυκλοφορία, τα οποία παύουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της κανονικής εφαρμογής πάγου, όταν η θερμοκρασία στον  ιστό πέφτει κάτω από το 10 ° C. Η Hilotherapy χρησιμοποιείται συνήθως στην  ορθοπεδική χειρουργική, στην  πλαστική χειρουργική και στην Στοματική και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική.

-Θεραπεία με πάγο

Η θεραπεία με εφαρμογή πάγου είναι μια θεραπεία με χαμηλές θερμοκρασίες σε μια τραυματισμένη περιοχή του σώματος. Μια παγοκύστη τοποθετείται πάνω από μια τραυματισμένη περιοχή και απορροφά τη θερμότητα ενός κλειστού τραύματος ή οιδήματος χρησιμοποιώντας την αγωγιμότητα. Οι φυσιολογικές επιδράσεις της ψυχρής εφαρμογής περιλαμβάνουν την άμεση αγγειοσυστολή με αντανακλαστική αγγειοδιαστολή, τον μειωμένο τοπικό μεταβολισμό και την μειωμένη ενζυματική δραστικότητα και επίσης, την μειωμένη ζήτηση οξυγόνου. Το κρύο μειώνει την μυϊκή δραστηριότητα και επιβραδύνει την ταχύτητα μεταβίβασης των νευρικών σημάτων, γι’ αυτό, συχνά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της σπαστικότητας των μυών. Συνήθως, χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο σε μικροτραυματισμούς.

-Κρυoθεραπεία σε θάλαμο

Η κρυοθεραπεία ολόκληρου του σώματος προσφέρεται από τους κλινικούς γιατρούς ως εναλλακτική λύση για την εμβάπτιση σε κρύο νερό ή την εφαρμογή παγοκύστεων. Είναι μια θεραπεία κατά την οποία ο ασθενής τοποθετείται σε ένα θάλαμο κρύο για σύντομο χρονικό διάστημα (όχι περισσότερο από τρία λεπτά, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το κολύμπι σε παγωμένο νερό), και αν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν θα καταστρέψει τους ιστούς. Χρησιμοποιείται, πολύ στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων.

Ο θάλαμος ψύχεται, συνήθως με υγρό άζωτο, σε μία θερμοκρασία, όπως στους  -120 ° C ή -140 ° C  ή ακόμα και -160 ° C. Ο ασθενής προστατεύεται από τα οξεία κρυοπαγήματα με κάλτσες και γάντια. Επίσης, προστατεύεται  το στόμα και τα αυτιά, αλλά εκτός από αυτό, δεν φοράει τίποτα, εκτός από ένα μαγιό. Ο ασθενής μένει για λίγα λεπτά στο θάλαμο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η μέση θερμοκρασία του δέρματος πέφτει στους 12 ° C μέχρι 5 ° C (41 ° F). Η κεντρική θερμοκρασία του σώματος παραμένει αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ωστόσο, μπορεί να μειωθεί ελαφρά αργότερα. Η θεραπεία προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών και αυτό προκαλεί αναλγησία (άμεση ανακούφιση από τον πόνο).

Οι ασθενείς αναφέρουν ότι η εμπειρία αυτή είναι αναζωογονητική και βοηθάει σε πολλές καταστάσεις, όπως σε ψυχολογικό στρες, αϋπνία, ρευματισμούς, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, σε ινομυαλγία, σε κνησμό, και στην ψωρίαση.

Η άμεση επίδραση της ψύξης του δέρματος και η αναλγησία διαρκεί για 5 λεπτά, αλλά η απελευθέρωση των ενδορφινών μπορεί να έχει μια μόνιμη επίδραση.

Η θεραπεία αυτή είναι κατάλληλη και για τους πονοκεφάλους. 

Διαβάστε, επίσης,

Τραχηλίτιδα

Ρετινοβλάστωμα

Οισοφάγος Barrett

Frotox

Απολαύστε το κρύο

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Χολαγγειοκαρκίνωμα

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Δερματικές μεταστάσεις στον καρκίνο

Σάρκωμα Kaposi

Μολυσµατική τέρµινθος

Καρκίνος προστάτη

Απαλλαχτείτε από τις αιμορροΐδες σας

Τενοντίτιδα

Όλοι οι τρόποι για να θεραπεύσετε τον πόνο στη μέση

Κρυοπαγήματα

Πώς αντιμετωπίζεται ο κνησμός στον καρκίνο

Θλάση

Διάστρεμμα αστραγάλου

Τα μυστικά για το τέλειο σώμα

Συμβουλές για να καλύψετε τις μελανιές

Διώξτε τα επίμονα παχάκια χωρίς χειρουργείο

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί τους καλοκαιρινούς μήνες

Κόλπα για να ρίξετε τον πυρετό

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΤίλιο
Επόμενο άρθροCrizotinib
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ