Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠροσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ποιές γυναίκες πρέπει να κάνουν έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD 

Προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες που δεν έχουν συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Υπάρχουν 2 εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:

  • Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να εντοπίσει πρώιμα τις κυτταρικές αλλαγές και να γίνει θεραπεία πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο.Το τεστ Παπανικολάου μπορεί, επίσης να ανιχνεύσει πρώιμα τον καρκίνο και να θεραπευθεί αυτός.
  • Η εξέταση HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) ελέγχει για ορισμένες λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές των κυττάρων και σε καρκίνο. Οι λοιμώξεις από HPV είναι πολύ συχνές και οι περισσότερες θεραπεύονται  και δεν προκαλούν προβλήματα. Το τεστ HPV μπορεί να γίνει μαζί με ένα τεστ Παπανικολάου, ή να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν πώς να θεραπεύσουν τις γυναίκες που έχουν ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου.

Ποιές γυναίκες πρέπει να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην ηλικία των 21 ετών. Το screening πρέπει να ξεκινήσει τρία έτη μετά την έναρξη σεξουαλικών επαφών, αλλά όχι αργότερα από τα 21 έτη.

  • Οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 21 και 29 θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Δεν θα πρέπει να ελέγχονται για τον HPV, εκτός αν είναι αναγκαίο αυτό, μετά από ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου.
  • Οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 30 και 65 θα πρέπει να κάνουν και τεστ Παπανικολάου και τεστ για HPV κάθε 5 χρόνια ή ένα τεστ Παπανικολάου μόνο του κάθε 3 χρόνια.
  • Οι γυναίκες άνω των 65 ετών που είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα σε τρία ή περισσότερα τεστ για τα τελευταία 10 έτη δεν είναι απαραίτητο να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου ή προκαρκινικές αλλοιώσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχονται.
  • κΟι γυναίκες που έχουν κάνει υστερεκτομή και δεν έχουν ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή προκαρκινικές αλλοιώσεις δεν πρέπει να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο.
  • Οι γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του HPV θα πρέπει να εξακολουθούν να ακολουθούν τις συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για την αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα τους.
  • Οι γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να χρειαστεί να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο πιο συχνά. Γυναίκες με υψηλό κίνδυνο είναι εκείνες με λοίμωξη HIV, μεταμόσχευση οργάνου, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή έκθεση στο φάρμακο DES (διεθυλστιλβεστρόλη).
  • Το τεστ παπ υγρής φάσης μπορεί να γίνεται στον διπλάσσιο χρόνο από ότι το κλασσικό.

Δεν απαιτείται τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο, επειδή απαιτούνται 10 έως 20 έτη, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να αναπτυχθεί και ο υπερβολικά συχνός έλεγχος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερδιάγνωση και διαδικασίες που δεν είναι απαραίτητες…

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο μαστού

Όταν κάνετε πρόληψη για τον καρκίνο

Κίνδυνος για καρκίνο προστάτη

Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο στομάχου

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Τα είδη πρόληψης του καρκίνου

Επιδημιολογία του καρκίνου

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Το εμβόλιο HPV

Ασφαλές το εμβόλιο έναντι του ιού HPV

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας

Θηλώματα του τραχήλου της μήτρας

Test Pap υγρής φάσης

Cobas® 4800 HPV Τest

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ