Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤο ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα

Το ελαιόλαδο προστατεύει από την οστεοπόρωση

Του Βασίλη Παπασπύρου

Η πάθηση της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων των οστών είχε μεγάλη επίπτωση στη λεκάνη της Μεσογείου από ό,τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Τώρα, με βάση πορίσματα ισπανών ερευνητών, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 20/8/2012 στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, πιστεύεται πως η επίπτωση της οστεοπόρωσης άρχισε να μειώνεται στη λεκάνη της Μεσογείου χάρις στο ελαιόλαδο.

Μια μελέτη σε 127 άνδρες που κατανάλωναν μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελιές και ελαιόλαδο, αποκάλυψε ένα υψηλό επίπεδο οστεοκαλσίνης στο αίμα τους. Η οστεοκαλσίνη είναι μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα οστά και γενικά, υψηλά επίπεδα οστεοκαλσίνης σημαίνουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Αντίθετα, η χαμηλή οστική πυκνότητα μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων από πτώση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Οι άνδρες που μελετήθηκαν έλαβαν μέρος στην Prevencion con Dieta Mediterranea (PREDIMED), μια πολυετή κλινική μελέτη που αξιολογεί την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία της καρδιάς και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι άνδρες στη μελέτη ήταν όλοι ηλικίας άνω των 55, με τουλάχιστον τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων δεικτών όπως η υψηλή πίεση αίματος, ο διαβήτης τύπου 2 και ένα οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμφάνισης καρδιακής νόσου.


Μερικοί τρόποι για να προστατεύσετε τα οστά σας

Σε παλαιότερη έρευνα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είχε βρεθεί ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για τα οστά των γυναικών, χάρη στις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Η μικρή κατανάλωση κρέατος, η υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προσφέρουν περισσότερες ευεργετικές και αποτελεσματικές λύσεις στην υγεία των οστών, παρόμοιες ή καλύτερες σε σύγκριση με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D.

Τέλος, δύο ή περισσότερες ώρες γυμναστικής την εβδομάδα βοηθούν τις  γυναίκες να διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα την υγεία των οστών τους.

Διαβάστε, επίσης,

Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες

Ελαιόλαδο για προστασία του εντέρου

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας

Μια πολύ καλή δικαιολογία για να τρώμε τηγανητές πατάτες

Τα γηριατρικά σύνδρομα

Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Οστεοπόρωση

Άσκηση για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση

Έλεγχος οστεοπόρωσης

Έλεγχος οστεοπόρωσης με το κινητό σας

Το τεστ ενός λεπτού για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση χτυπάει και τους άντρες

Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση

Ο ρόλος των οστών στον διαβήτη

Βότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις

Denosumab σε οστικές μεταστάσεις

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ