Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤα καλύτερα αντρικά πουκάμισα
Array

Τα καλύτερα αντρικά πουκάμισα

Το πουκάμισο κάνει την διαφορά σε έναν άντρα…

Το πουκάμισο κάνει την διαφορά σε έναν άντρα και τα κολάρα και οι μανσέτες κάνουν την διαφορά σε ένα πουκάμισο.

Κολάρα

  • Ο ίσιος μυτάτος είναι ο δημοφιλεστέρος.

Ταιριάζει στους περισσότερους σωματότυπους και υποδέχεται άνετα τις γραβάτες με οποιονδήποτε κόμπο πλην του ογκώδους Windsor. Το μήκος του κυμαίνεται από 6 έως 8 εκ., αναλόγως του μεγέθους και σχήματος προσώπου του φέροντος.

Ταιριάζει σχεδόν σε όλους, πλην ίσως των πολύ στενόμακρων προσώπων και των ψηλών λαιμών.

  • Για τον ογκώδη κόμπο Windsor κατάλληλο είναι φυσικά το ομώνυμο κολάρο Windsor (ή Ρεξ). Οι γιακάδες σχηματίζουν αμβλεία γωνία. Αυτό το κολάρο έχει βρετανική προέλευση, και το προτιμούσε ο δούκας του Windsor για να βολέψει τον φαρδύ διπλό κόμπο Windsor που είχε επινοήσει. Δεν ταιριάζει σε πρόσωπα φαρδιά και λαιμούς κοντούς. Η γραβάτα μπορεί να είναι πλεχτή ή μάλλινη.

  • Το δημοφιλέστερο κολάρο για πουκάμισο χωρίς γραβάτα είναι το button down. Είναι σαν το ίσιο μυτάτο, αλλά χωρίς ενίσχυση εσωτερικά (φορτσέτα), χωρίς μπανέλες (εσωτερικές ή εξωτερικές) και κουμπώνει πάνω στο πουκάμισο. Ο σπορ, χαλαρός χαρακτήρας του, η ελαφριά κατασκευή και το ελαφρό ρολάρισμά του δεν ευνοούν ιδιαίτερα τη γραβάτα· απαιτεί λεπτές, μαλακές γραβάτες και λεπτό κόμπο. Καλύτερα να αποφεύγεται με σοβαρά ή σταυρωτά κοστούμια.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι, όπως το κολλάρο με στρογγυλεμένες μύτες, το κολάρο με παραμάνα (οι δύο γιακάδες ενώνονται με παραμάνα), το κολάρο με αντεστραμμένες μύτες (για επίσημο φράκο).

Μανσέτες

Εκεί που τελειώνει το σακάκι, στην άκρη του χεριού, ξεπροβάλλει το πουκάμισο, με τη μανσέτα του. Το μανίκι του σακακιού, όταν ο άντρας φοράει κουστούμι, δεν πρέπει να σκεπάζει όλο τον καρπό πρέπει να αφήνει τουλάχιστον ένα εκατοστό, έως και δύο, για τη μανσέτα του πουκάμισου.

Τα βασικά είδη μανσέτας είναι η απλή με κουμπί, και η μανσέτα διπλή γυριστή, με μανικετόκουμπο.

Η απλή κουμπωτή υπάρχει σε όλα τα πουκάμισα, αλλά η διπλή γυριστή έχει επιστρέψει δυναμικά και φοριέται από πολλούς πλέον.

Οι μανσέτες με κουμπί έχουν υποείδη ανάλογα με το κούμπωμα και το σχήμα της γωνίας. Με ένα κουμπί είναι πιο ευκολοφόρετες, με δύο κουμπιά κρατάνε καλύτερα τη φόρμα του πουκαμίσου. Άλλες έχουν στρογγυλεμένο, σβηστό πάρσιμο της γωνίας άλλες φάλτσο πάρσιμο και άλλες δεν έχουν καθόλου πάρσιμο της γωνίας.

Η διπλή μανσέτα, εκτός από τον όγκο και τη μεγαλοπρέπεια είναι προτιμότερη γιατί παίρνει μανικετόκουμπα που δίνουν αρρενωπότητα σε έναν τζέντλεμαν. Τα μανικετόκουμπα πρέπει να ταιριάζουν με τα άλλα ανδρικά εξαρτήματα, όπως η γραβάτα και το ρολόι. Στη διπλή γυριστή μανσέτα επικρατούν οι άπαρτες γωνίες και οι στρογγυλεμένες που είναι κομψότερες.


Πουκάμισο ανάλογα με τον σωματότυπο:

Όποιος έχει μακρύ πρόσωπο πρέπει να αποφεύγει τους μακρόστενους γιακάδες.

Ο στρογγυλοπρόσωπος αποφεύγει τους φαρδείς ανοιχτούς (Ρεξ).

Ο ογκώδης δεν φοράει πουκάμισο με μικρά γιακαδάκια.

Ο λεπτός και μικρόσωμος δεν φοράει πουκάμισα με μεγάλους γιακάδες.

Το πουκάμισο δεν πρέπει να σκεπάζει όλο τον καρπό μέχρι την παλάμη. Ούτε να είναι κοντό και να αφήνει ακάλυπτο τον οστέινο «κόμπο» του καρπού.

Το κολάρο δεν πρέπει να είναι φαρδύ ούτε και να πνίγει. Πρέπει να χωράει ένα δάχτυλο ανάμεσα στο κολάρο και το λαιμό.

Τα πιο επίσημα, με διπλή μανσέτα πρέπει να είναι χωρίς τσέπη.

Τα πιο σπορ, μπορεί και να έχουν τσέπη, αν και δεν βοηθούν το στρώσιμο στο στήθος.

Πατιλέτα; Ναι, οπωσδήποτε. Στο βραδινό λευκό πρέπει να υπάρχει πατιλέτα που μπορεί να είναι και πλακωτή «κρυφή»για να κρύβει τα κουμπιά.

Το μονόγραμμα είναι για να το βλέπει μόνο ο κάτοχος, άρα θα πρέπει να είναι σε σημείο που δεν φαίνεται.

Δοκιμάζοντας διάφορους κατασκευαστές, μπορείτε να βρείτε καλό έτοιμο στα μέτρα σας. Τα υφάσματα και η ραφή είναι σχεδόν τέλεια, στα καλά έτοιμα.

Το χειροποίητο παραγγελίας βέβαια είναι άλλη αίσθηση, αλλά και άλλη τιμή του, ανάλογα με το ύφασμα.

Τα βασικά πουκάμισα που πρέπει να έχουν οι άνδρες στην γκαρνταρόμπα τους είναι τα βασικά χρώματα επί δύο, ούτως ώστε όταν το ένα είναι στα άπλυτα, να βολεύονται με το άλλο.

Το λευκό πουκάμισο είναι το βασικό, όπως και το γαλάζιο από σιέλ έως βαθύ σαξ, το μπλε και το γκρι, ανοιχτό ροζ, λιλά και το κρεμ.

Τα βασικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται στα πουκάμισα είναι διπλής ύφανσης ποπλίνες, βάρους 100΄s, 140′s και στα 180′s, από φίνο βαμβάκι Sea Island. Κανένα τεχνητό υλικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο πουκάμισο.

Μόνο βαμβάκι, λινό και μετάξι επιτρέπεται στο πουκάμισο.

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ