Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤο Σύνδρομο Υπερατλαντικών Πτήσεων

Το Σύνδρομο Υπερατλαντικών Πτήσεων

Πώς δεν θα παθαίνετε Jet Lag

Το Σύνδρομο Υπερατλαντικών Πτήσεων (Jet Lag) παρουσιάζεται σε όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο προς μακρινές κατευθύνσεις και συχνότερα στα ταξίδια που έχουν ανατολικό προορισμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να κοιμηθεί την νύχτα, παρουσιάζει νυχτερινές αφυπνίσεις ή κακή ποιότητα ύπνου. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει κόπωση, αδυναμία, εξάντληση, έντονη υπνηλία,ανορεξία-μείωση της επίδοσης και της απόδοσης, δαταραχή της βραδινής όρασης,πονοκέφαλο, δυσκολία συγκέντρωσης διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Το σύνδρομο είναι παροδικό διαρκεί, συνήθως, 2-15 ημέρες ανάλογα με τον αριθμό των γεωγραφικών ζωνών που διανύθηκαν, την κατεύθυνση του ταξιδιού, την ηλικία του ταξιδιώτη και το πόσο ευπροσάρμοστος είναι ο ενδογενής βηματοδότης του ταξιδιώτη, στην μεταβολή του περιβαλλοντικού κύκλου ημέρας νύχτας κατά το ταξίδι.

Για την αντιμετώπιση του jet lag, όταν πρόκειται για ταξίδια σε προορισμούς όπου η διαφορά ώρας φτάνει μέχρι τρεις ώρες, προτείνεται να διατηρείται ο συνήθης ρυθμός του ατόμου στον τόπο που μένει.

Όταν η διαφορά ώρας είναι 6 ώρες ή παραπάνω, προτείνεται η προσαρμογή στο νέο ωράριο αρκετές μέρες πριν το ταξίδι. Για την αδυναμία ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μελατονίνη ή κάποιο υπνωτικό βραχείας δράσης. Συστήνεται επίσης, η λήψη άφθονων υγρών για ενυδάτωση και η αποφυγή αλκοολούχων ποτών.

Διαβάστε, επίσης,

Μελατονίνη

Jet lag

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε

Ανεβασμένες οδηγίες ασφαλείας από τις αεροπορικές εταιρείες

Ιγμορίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ