Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚτηνιατρικήΕίναι υγιεινό να φιλάτε τον σκύλο σας;

Είναι υγιεινό να φιλάτε τον σκύλο σας;

Ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο…

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου…

Η συμβίωση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα αγαπημένα μας τετράποδα θα πρέπει να γίνεται εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής που προστατεύουν τόσο εμάς τους ίδιους όσο και τα αγαπημένα μας τριχωτά κατοικίδια από τυχόν ασθένειες.

Γνωρίζατε ότι;

  • Οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν γρίπη στα κατοικίδια!

Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά συμβαίνει. Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 έχει πλήξει τις γάτες, τους σκύλους και τις νυφίτσες και έχει μεταδοθεί από τους άρρωστους ιδιοκτήτες τους. Τις περισσότερες φορές η γρίπη είναι ήπια, αλλά μερικά ζώα έχουν πεθάνει. Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν συχνό πλύσιμο των χεριών και ξεχωριστά κρεβάτια όταν ο ιδιοκτήτης είναι άρρωστος.

  • Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να έχουν, επίσης, τα ίδια τα στελέχη των βακτηρίων E. coli και MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus).
  • Τα ‘φιλιά’ του σκύλου μπορεί να σας αρρωστήσουν

Πιστεύετε ότι το στόμα ενός σκύλου είναι πιο καθαρό από του ανθρώπου ; Λάθος… Το στόμα των χαριτωμένων αυτών τετράποδων αφθονεί σε βακτήρια και μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτοί οι οργανισμοί εισρέουν στο στόμα του σκύλου είτε από την κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων είτε όταν χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να καθαριστεί. Στη συνέχεια μέσω του σάλιου μεταφέρει τα μικρόβια αυτά στο ανυποψίαστο θύμα (εσάς δηλαδή), ενδεχομένως μαζί με μια δυσάρεστη διάρροια.


Βεβαίως κάθε συμβίωση έχει και τα αρνητικά της αλλά και τα θετικά της σημεία…. Ένα από αυτά όταν ζούμε με ένα σκύλο είναι ότι έχει την ικανότητα να ‘οσφρίζεται’ ορισμένες παθήσεις πριν ακόμη εμείς οι ίδιοι το αντιληφθούμε.

Μεταξύ άλλων:

  • Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν ‘τον διαβήτη’

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν μια επικίνδυνη πτώση του σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς ιδιοκτήτες τους και προειδοποιούν το άτομο να αντιδρώντας με γλείψιμο, κλαψούρισμα ή γαύγισμα. Μερικά σκυλιά ακόμη έχουν εκπαιδευτεί και χρησιμοποιούνται ως σκύλοι ‘διαβητικών’ (κάτι σαν τους οδηγούς-σκύλους για τους τυφλούς). Μπορούν να ‘μυρίσουν’ την υπογλυκαιμία σε κάποιο άνθρωπο και σύμφωνα με τους εκπαιδευτές τους η πρόβλεψή τους είναι 90% σωστή.

  • Μερικοί σκύλοι επίσης μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο…

Πάντως από έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το φιλί του σκύλου κάνει καλό στην υγεία

Σύμφωνα με την έρευνα τα βακτήρια που υπάρχουν στο σάλιο του σκύλου δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Τα μικρόβια στο έντερο του σκύλου έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα προβιοτικά στο σώμα μας και επιτρέπουν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον το φιλί του σκύλου βελτιώνει την ψυχική μας ευεξία.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Διαβάστε, επίσης,

Τι μπορεί να πάθει ένας σκύλος αν φάει σοκολάτα

Ο σκύλος βοηθάει στην ανάγνωση

Εσείς τι προτιμάτε σκύλο η γάτα;

Μάθετε να μιλάτε με τον σκύλο σας

Λύσσα

Γιατί μερικά σκυλιά κυνηγούν την ουρά τους;

Μήπως ο σκύλος σας έχει κόκκινα δάκρυα;

Καλά-Αζάρ

Εχινoκοκκίαση

Ερλιχίωση από μολυσμένο τσιμπούρι

Διάγνωση του καρκίνου με σκύλους

Γερμανικός Ποιμενικός

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ