Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤοκετός στο σπίτι ή στην κλινική;

Τοκετός στο σπίτι ή στην κλινική;

Τα μοντέλα του τοκετού

Είναι γνωστό ότι ο τοκετός, τα παλιά χρόνια ήταν υπόθεση του σπιτιού.

Η επίτοκος γεννούσε στο σπίτι υπό τη φροντίδα και την επίβλεψη μιας γυναίκας με εμπειρία σε θέματα τοκετού και άλλων γυναικών του συγγενικού περιβάλλοντος.

Η γυναίκα, που υποβοηθούσε τον τοκετό, ήταν ουσιαστικά η μαία της εποχής, με γνώσεις που κυμαίνονταν από την απλή συλλογή εμπειρίας μέσω παρατήρησης έως κάποιες βασικές ιατρικές γνώσεις, οι οποίες είχαν τυποποιηθεί από τους τότε «πατέρες» της Ιατρικής, όπως τον Ιπποκράτη.

Η μαία είχε ως αρμοδιότητες την ενθάρρυνση της επιτόκου, την επίβλεψη του τρόπου με τον οποίο αυτή εξωθούσε, τη μάλαξη της κοιλιάς και του περινέου, ώστε να ευοδωθεί ο τοκετός και γενικότερα με τις όποιες ανάγκες προέκυπταν στην πορεία.

Η γυναίκα-μαία ετύγχανε γενικότερης αποδοχής από το κοινωνικό σύνολο, αφού κατείχε ιδιαίτερες γνώσεις για το ανθρώπινο σώμα.

Οι άνδρες δεν είχαν θέση στον τοκετό ως θεραπευτές, μία τακτική που συνεχίστηκε έως και τα τέλη του 17ου αιώνα.

Η σταδιακή πρόοδος των επιστημών – οι οποίες ήταν αποκλειστικά προνόμιο των ανδρών – και η βελτίωση των γνώσεων γύρω από την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ανδρών θεραπευτών για τα θέματα του τοκετού. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, είχε πια επισημοποιηθεί ο τίτλος του ιατρού άνδρα χειρουργού, ο οποίος επέβλεπε ένα σημαντικό ποσοστό από τις γέννες της καλής κοινωνίας. Ο δε ιατρός είχε στη διάθεσή του ειδικά εργαλεία, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώσει έναν δύσκολο τοκετό και να σώσει τη μητέρα ή και το βρέφος.

Η εισαγωγή ποικίλων αναισθητικών φαρμάκων στη μαιευτική πράξη συνετέλεσε στη μετάβαση πολλών γυναικών από το σπίτι στο νοσοκομείο για τον τοκετό, αφού τα φάρμακα αυτά είχαν έναν βαθμό επικινδυνότητας και μπορούσαν να χορηγηθούν μόνο μέσα σε ιατρικά ελεγχόμενο περιβάλλον. Με την ίδρυση των πρώτων μαιευτηρίων, επισημοποιήθηκε και η ειδικότητα της Μαιευτικής. Οι δε μαιευτήρες ήταν πια γιατροί που είχαν αποκτήσει ικανοποιητική εμπειρία -λόγω της ύπαρξης μαιευτηρίων- στο θέμα του τοκετού.


Στις μέρες μας, έχουν επικρατήσει δύο μοντέλα τοκετού.

Το ένα είναι το αμερικανικό, το οποίο ακολουθεί τη λογική ότι ο τοκετός είναι μια δυνητικά επικίνδυνη διαδικασία και όλες οι γυναίκες πρέπει να γεννούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, προκειμένου να αποφεύγονται και να θεραπεύονται τυχόν επιπλοκές. Σε αυτό το μοντέλο συμπεριλαμβάνονται ποικίλες πρακτικές, όπως η πρόκληση του τοκετού, η χρήση ορών, η νηστεία της γυναίκας κατά τον τοκετό, η γέννα σε ανάσκελη θέση, η τακτική χρήση επισκληριδίου και άλλες παρόμοιες τακτικές.

Το δεύτερο μοντέλο είναι το δυτικοευρωπαϊκό, το οποίο ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες. Στο μοντέλο αυτό, κάθε εγκυμονούσα έχει πρόσβαση σε μαία, η οποία υποστηρίζει και παρακολουθεί και επιβλέπει τον τοκετό και ζητεί τη συμμετοχή ιατρού μόνο όταν η ίδια κρίνει απαραίτητη μια τέτοια παρέμβαση.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι από την εποχή που η ιατρική επιστήμη άρχισε να οργανώνεται, να τυποποιείται και να διαδίδεται στις πολιτισμένες κοινωνίες του κόσμου, ξεκίνησε η διαμάχη σχετικά με το αν ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία ή μια ιατρική υπόθεση με πιθανές, επικίνδυνες επιπλοκές.

Παράλληλα με αυτή τη διαμάχη, παραμένουν ακόμη ασαφή τα όρια δικαιοδοσίας και συμμετοχής της μαίας και του γιατρού στον τοκετό μιας γυναίκας.

Από τη μια μεριά, οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής είναι η «απόλυτη» ασφάλεια για τη μέλλουσα μαμά και το βρέφος της, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι κατά βάθος κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται.

Από την άλλη, η ιατρική έρευνα έχει πολλές φορές αποδείξει ότι οι παρεμβάσεις στον τοκετό, όχι μόνο μπορεί να αυξάνουν τη συχνότητα επιπλοκών, αλλά λειτουργούν αμφίβολα υπέρ μιας πιο ασφαλούς διαδικασίας τοκετού.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Διαβάστε, επίσης,

Είναι ασφαλής η γέννα στο σπίτι;

Πρόωρος τοκετός

Τοκετός στο νερό

Τι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό;

Πότε απαγορεύεται το σεξ στην εγκυμοσύνη

Επισκληρίδιος αναλγησία ή γενική αναισθησία

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Τοκετός με επισκληρίδιο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ